Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce facem cu gunoiul de oaie și de capră?

Publicat: 20 mai 2022 - 12:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu încheierea perioadei de stabulație, în sistemul de creștere extensiv și periodic în sistemul intensiv, saivanele trebuie curățate de gunoiul acumulat. Ce facem cu el?

Îl folosim ca îngrășământ natural pentru culturile de legume și plantele din cultura mare deoarece este cel mai bun și mai echilibrat în nutrienți dintre toate produsele de acest gen rezultate de la animalele de fermă.

 

Avantajul gunoiului de oaie


Citând o sursă online, 300 kg gunoi de oaie este echivalent cu 1000 kg gunoi de vacă! Un alt avantaj al său este că are în compoziție paie care sunt foarte utile pentru aerarea pământului și fire de lână sau păr care oferă o cantitate suplimentară de azot.

Îngrășământul organic natural, așa cum îl achiziționăm din magazine la saci, este un produs fermentat și provine din dejecțiile animalelor, urină, paie, buruieni și resturi vegetale rezultate din risipa furajului distribuit în timpul stabulației (fân, grosiere, suculente, concentrate).

gunoi de oaie si capra_b 

Din adăpost, pe platformă!


Pentru a fermenta, se recomandă ca după scoterea gunoiului din adăpost, acesta să fie depozitat pe o platformă betonată.

Utilizarea direct pe culturi fără a fi fermentat poate polua deoarece conține semințe de buruieni, bacterii dăunătoare și contribuie la răspândirea paraziților.

Mai mult, gunoiul de oaie și de capră încorporat ca atare în sol consumă oxigen și generează căldură, ceea ce arde rădăcinile plantelor provocând daune serioase culturilor agricole.

 

De ce trebuie compostat?


Compostarea (fermentarea) are ca efect reducerea volumului, înlăturarea agenților patogeni și a semințelor de buruieni.

Se reduce mirosul care nu va mai fi așa de pătrunzător și agenții patogeni și ouăle muștelor mor din cauza temperaturilor ridicate care apar în timpul descompunerii microbiene.

Cantitatea maximă de gunoi de grajd încorporată în sol în decursul unui an nu trebuie să aducă un plus mai mare de 170 kg de azot/hectar de teren agricol, conform legislației în vigoare.

ATENŢIE! Depozitarea în fermă sau pe câmp direct pe pământ, o perioadă mai mare de timp, duce la pierderea de lichide și nutrienți. În incinta fermei lichidele infitrate în sol pot să polueze pânza de apă freatică. Pentru a evita aceste inconveniente se va păstra acoperit cu folie de plastic sau paie, pe o platformă betonată, iar dupa transportul acestuia în câmp se va aplica imediat.

 

Vezi AICI 5 sfaturi pentru fermentare în producerea unui compost de calitate!

 

CONŢINUTUL ÎN NUTRIENŢI AL GUNOIULUI DE GRAJD

Conform codului de bune practici agricole afişat pe site-ul ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor conținutul în nutrienți al gunoiului provenit de la diferite animale și în diferite stadii de fermentare este cel afișat în tabel.

 

Tipul de gunoi

Compoziția chimică (%)

Apă

Materii

organice

Azot

Fosfat

Potasiu

Calciu

Gunoi proaspăt

75

21

0,50

0,25

0,60

0,35

Gunoi de cabaline

71

25

0,58

0,28

0,63

0,21

Gunoi de bovine

77

20

0,45

0,23

0,50

0,40

Gunoi de ovine

64

31

0,83

0,23

0,67

0,33

Gunoi de porcine

72

25

0,45

0,19

0,60

0,18

Gunoi fermentat 3-4 luni

77

17

0,55

0,25

0,70

0,70

Gunoi fermentat complet (mraniță)

79

14

0,98

0,58

0,90

0,88

 

Compostarea gunoiului de oaie și de capră reduce foarte mult poluarea mediului, are impact pozitiv asupra sănătății oamenilor care consumă produse bio și aduce un profit consistent fermei.

 

CUM AMENAJĂM PĂŞUNEA?

Chiar dacă vremea are capriciile ei și temperaturile sunt destul de scăzute, primăvara a venit și natura s-a trezit la viață. Pășunea se regenerează și creează posibilitatea scoaterii oilor și caprelor la pășunat în apropierea adăpostului, iar după ce temperatura din timpul nopții depășește 10 grade C, și pe păşuni mai îndepărtate.

Păşunatul oferă, în general, cel mai ieftin mod de a asigura substanţe nutritive animalelor. Click AICI şi află de ce comportamentul de hrănire al caprinelor la păşune ne arată cum le putem creşte şi exploata cât mai profitabil!

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1851 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?