Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câți litri de lapte ar trebui daţi unui vițel pe zi?

Publicat: 19 februarie 2020 - 15:22
1 comentarii   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Există o veche tradiţie conform căreia un viţel (sugar) trebuie hrănit cu doi litri de lapte sau înlocuitor de lapte, de două ori pe zi. De cele mai multe ori, respectând această regulă, fermierii subalimentează viţei, indiferent dacă își dau seama sau nu. Aşa suţin specialiştii Animal Health Irlanda (AHI), care ne previn că recomandarea tradițională de a hrăni viţei cu patru litri lapte pe zi este valabilă doar în anumite condiţii.

Pentru un viţel care a avut la naştere greutatea de 40kg, hrănirea cu 4 litri lapte/zi (10% din greutatea corporală) ar putea acoperi  satisfacerea necesităţilor fiziologice (până când începe să mănânce suplimentar concentrate), dar numai în condiţii ideale. Adică fără stres sau boală, presiune infecțioasă scăzută, adăpost la temepratură optimă, etc. În aceste condiţii un vițel de 40 kg ar putea câștiga aproximativ 200 g spor de greutate pe zi.

Potrivit AHI, partea bună a acestui regim de hrănire este aceea că vițeii vor fi "flămânzi" și vor începe să mănânce concentrate timpuriu, ceea ce va permite înţărcarea (de furaje lichide) mai repede.

Cu toate acestea, specialiştii AHI susţin că hrănirea viţeilor cu o cantitate uniformă nu este potrivită din mai multe motive:

- nu toți vițeii au aceeaşi greutate medie. Dacă toți vițeii sunt hrăniți cu aceeași cantitate de lapte, atunci vițeii mai grei nu vor primi suficientă hrană pentru a-și menține ritmul de creştere;

- există multe situații în care vițeii au nevoie de mai multă energie; De exemplu: temperaturi sub 15°C, stres termic, diverse afecţiuni, boli, etc. În aceste condiții vițeii pot fi sever subalimentaţi.

- studiile au arătat că vițeii care primesc mai mult de 4 litri lapte/zi cresc mai repede și sunt mai sănătoși;

- s-a dovedit că viţelele care cresc mai repede înainte de înţărcare vor fi înţărcate mai devreme și au un potențial mai mare de a produce lapte.

Cât ar trebui să hrănim un vițel?

Pentru a ne asigura că vițeii au un ritm bun de creştere și nu sunt subnutriți, AHI recomandă hrănirea vițeilor cu o cantitate zilnică de cel puțin 13% până la 15% din greutatea lor la naștere, cu lapte integral sau înlocuitor de lapte de calitate.

Astfel, AHI recomandă hrănirea viţeilor după cum urmează:

Rasa

Holstein

Holstein x Jersey

Jersey

Greutatea medie la naştere (kg)

37-40

32

28

În primele 5 zile după naştere

Minim 5 l

Minim 4,5 l

Minim 4 l

După primele 5 zile

Minim 6 l

Minim 5 l

Minim 4,5 l

Acest nivel de hrănire ar trebui să permită vițeilor să obțină un spor mediu zilnic de cca. 500-600g, pe parcursul primelor trei săptămâni de viață, doar din lapte. După această perioadă, viţeii pot continua să crească în acest ritm sau chiar peste acest nivel cu ajutorul unor concentrate suplimentare - starter.

Vizualizat: 17415 | Video Video 1 2 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Gheorghe
|
02. 23, 2020. Sunday 09:33
Comentariu editorial

Regula veche este sa hranim un vitel cu o cantitate de lapte egala cu 10% din greutatea sa la nastere, respectiv 4 litri lapte pentru o greutate de 40kg la nastere (2 litri de doua ori pe zi, am corectat si in articol, va multumesc pentru atentionare).
Daca hraniti un vitel care a avut la nastere 50kg cu 6-8 litri lapte procedeti corect iar hranirea la discretie este recomandata

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?