Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Câţi îngrijitori scuteşte un câine de-ntors?

Publicat: 15 iunie 2017 - 20:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea caprelor şi a oilor oferă un sentiment de apropiere faţă de pământ şi, nu în ultimul rând, de realizare profesională a unui crescător. Pe de altă parte, creşterea animalelor este o muncă grea, iar dacă şi câştigul este mic, ea poate deveni demoralizantă.

Mutarea animalelor în jurul proprietăţii, separarea lor pentru tratamente veterinare sau menţinerea lor într-o zonă a fermei poate fi o provocare pentru fermier. Munca este mult mai uşoară dacă aveţi unul sau mai mulţi câini specializaţi pentru lucrul cu animalele, care în limbaj popular se numesc câini de întors oile/caprele. Un astfel de câine poate face minuni pentru a uşura munca crescătorului. Nu trebuie să uităm afecţiunea pe care o poate oferi stăpânului său în condiţiile în care acesta se află mult timp singur pe păşuni izolate,în zone nelocuite. Pentru câini, a fi prietenul omului este cel mai bun şi mai fericit loc de muncă, în condiţiile în care şi omul îi răspunde la fel şi îl apreciază la adevărata lui valoare.

Ciobănesc românesc carpatinClick pe poza pentru galerie!

Câinele poate anticipa următoarea mişcare a turmei
Crescătorii de caprine şi ovine folosesc, de mii de ani, câini pentru ca lucrul cu animalele să fie cât mai uşor şi eficient. La mutarea animalelor de pe o păşune pe alta, folosirea unui câine poate înlocui munca altor trei persoane şi, implicit, cheltuielile pentru plata lor. Cele patru picioare ale câinelui şi viteza cu care aleargă pot înlocui mulţi paşi făcuţi de cele două picioare ale crescătorului. Un câine bine dresat poate anticipa următoarea mişcare a turmei şi poate aduce oile sau caprele rătăcite la turmă, lucru pe care un crescător îl face foarte greu, pentru că animalele, în special caprele, sunt foarte agile.
Nu trebuie să confundăm un câine dintr-o rasă specializată cu unul folosit de cei mai mulţi dintre crescătorii din ţara noastră doar la adunat oile sau caprele. Un câine specializat poate ţine la distanţă animalele faţă de jgheaburile de hrănire până se pune furajul. De asemenea, poate ţine într-un colţ al ţarcului o turmă mai mică în timp ce crescătorul prinde câte un animal pentru diferite tratamente. Încărcarea oilor/caprelor într-un mijloc de transport se face uşor şi eficient cu un câine specializat care fuge peste animale şi le mişcă din locul unde s-au îmbulzit unele peste altele. Un astfel de câine nu acţionează fără comanda stăpânului, nu le muşcă şi rămâne tot timpul în alertă, dar fără a se agita şi fără a stresa animalele.

Cea mai versatilă rasă de câini pentru condus turma
Deşi câinii mai tineri pot învăţa de la adulţi, nu toate rasele au instinctul de a lucra cu animalele. Cea mai îndrăgită şi mai versatilă rasă de câini pentru lucrul cu oile şi caprele este Border Collie (foto 1). Este inteligent şi excelent la condus turma prin porţi sau ţarcuri şi aduce animale la fermă din zone îndepărtate fără asistenţă umană. Câinele poate fi confuz şi nu ştie ce are de făcut dacă sunt mai multe persoane care dau comenzi (aceleaşi sau diferite), pentru că nu ştie pe care să îl asculte. Este bine să comande o singură persoană, pentru că Border Collie mişcă animalele în funcţie de poziţia, în ţarc sau pe păşune, a acelei persoane.

Rase ideale pentru staţionarea şi pentru protecţia efectivului
Dacă lăsăm animalele la păşune în grija unui câine iar acestea trebuie să stea într-un anumit teritoriu, fără gard, putem folosi rasele de câini Ciobănesc german (foto 2) sau belgian, care sunt cele mai bune pentru acest scop, după părerea celor mai mulţi crescători, dar sunt deficitare în conducerea animalelor în locuri înguste (porţi, ţarcuri). Ciobănescul carpatin (foto 3) şi mioritic se foloseşte, în ţara noastră, în special pentru paza turmelor împotriva prădătorilor.

Alegerea câinelui de turmă potrivit: întrebări şi răspunsuri
La alegerea unei rase de câini trebuie să ne interesăm la ce anume excelează pentru a putea corespunde scopului nostru. Cu un dresaj de specialitate, pot face o mulţime de activităţi, iar dacă în fermă avem bovine, ovine şi caprine, câinii ştiu care animale au nevoie de un pic de “forţă” la condus şi care nu.
O întrebare frecventă este: Cumpărăm un căţel tânăr sau unul adult, gata dresat? Unor crescători le place ideea de a se forma şi de a învăţa împreună cu căţelul. Dezavantajul în acest caz este că trebuie să treacă peste un an de zile până să ştie dacă acest câine este sau nu util pentru el. Există, de asemenea, şi marele semn de întrebare dacă animalul va fi capabil sau nu să facă ceea ce este nevoie. Pot trece doi ani, care costă timp şi bani, până constată că trebuie să schimbe câinele. Pe de altă parte, lipsa de experienţă a crescătorului poate face ca un căţel foarte bun să se formeze greşit sau să îi fie teamă din cauza unor experienţe neplăcute ce le are în anumite momente din timpul formării lui. Câinii tineri putem să îi comparăm cu un calculator în care dacă am introdus ceva greşit şi răspunsul va fi greşit.

Formarea şi acomodarea cu turma
Câinii sunt ţinuţi pe lângă turma de animale începând cu vârsta de 4-5 săptămâni, pentru ca ei să “simtă” aceste animale pe care ulterior trebuie să le conducă. Imprimarea simţului olfactiv cu mirosul animalelor din turmă se produce între vârsta de 4 până la 16 săptămâni. Ideea că un căţel nu trebuie să aibă contact minim cu oamenii este greşită. El trebuie să colaboreze şi nu poate fi învăţat cu comenzile decât sub îndrumarea crescătorului. Un câine de turmă este pe deplin format şi poate fi de încredere doar după vârsta de doi ani. Creşterea lui în preajma câinilor adulţi dresaţi eficientizează considerabil procesul de formare.
Un câine care este deja antrenat, având deprinderile formate, va costa mai mult, dar puteţi începe imediat să lucraţi cu el. Diferenţa de preţ este de obicei de la simplu la dublu, la care mai adăugăm valoarea dresajului.
În timp ce, în epoca modernă, există tendinţa ca oamenii să fie înlocuiţi cu maşini sau roboţi care să le facă munca, iată cum câinii găsesc noi oportunităţi pentru a umple golurile şi necesităţile din viaţa noastră. Dintre aceştia, câinii Ciobăneşti, fie de pază, fie de întors, ocupă un loc special şi sunt greu de înlocuit.

 

ATENŢIONARE
Să nu uităm însă că un număr mare de paraziţi interni şi externi, care afectează oile şi caprele, au ca gazde intermediare câinii, în special cei cărora li se oferă organele după sacrificarea de necesitate a unei oi sau capre. Astfel, câinii pot menţine parazitul şi ulterior pot infesta turma de animale. Este necesar ca atunci când se fac deparazitări la oi şi capre, să nu fie uitaţi câinii şi pisicile din fermă.


Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) (15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 1846 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?