Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Câtă apă consumă o capră!

Publicat: 29 decembrie 2021 - 17:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a stimula consumul de furaj, a susţine lactaţia şi pentru întreţinerea funcţiilor vitale, caprele au nevoie de aport crescut de apă şi în perioada de stabulaţie. Ce se întâmplă dacă nu primesc suficientă apă de calitate!

Baza hrănirii caprelor în perioada de stabulaţie sunt furajele din stoc conservate prin reducerea conţinutului de apă, cu excepţia suculentelor. La toate acestea se adaugă apa. Când auzim de necesar de apă ni se pare ceva banal. Le adăpăm şi am rezolvat. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple...

 

Şi apa este... un nutrient


Ba chiar unul esenţial pentru toate animalele, inclusiv pentru capre, dar uneori poate fi trecută cu vederea în imaginea de ansamblu a factorilor care influenţează sănătatea şi nutriţia acestora. De multe ori nu credem că apa este de vină.

 

De unde o luăm şi cum o verificăm!


Caprele au nevoie de apă proaspătă şi curată în orice moment. Aceasta poate fi apă captată dintr-un izvor, fântână sau reţea, în funcţie de fermă. Indiferent de sursei, apa trebuie testată pentru a ne asigura că nu conţine contaminanţi minerali sau organici sau bacterii coliforme, E. Coli, paraziţi, toxine, etc.

În general, caprele sunt mai pretenţioase decât alte animale în ceea ce priveşte calitatea apei; astfel, asigurarea prospeţimii şi lipsa de impurităţi sunt foarte importante pentru a fi convinşi că animalele noastre consumă suficientă apă.

 

Temperatura optimă pentru gestaţie şi lactaţie


Caprele sunt, de asemenea, sensibile la temperatura apei. La cele în lactaţie, o temperatură a apei de 15oC este ideală, dar animalele nu o vor mai consuma dacă temperatura scade sub 5oC. În perioada de iarnă, există riscul îngheţului, iar în ultima perioadă a gestaţiei caprele pot avorta când consumă apă prea rece. Mecanismul este simplu: apa foarte rece ajunge în rumen şi determină unde peristaltice (convulsii), care se vor propaga până la uter, cauzând expulzarea fătului.

Pentru protecţia la îngheţ, se pot face izolări suplimentare ale conductelor care trec prin afara adăpostului şi pot fi montate chiar încălzitoare cu termostat.

Capre beau apa CANVA_b 

Cum calculăm necesarul de apă!


Câtă apă consumă o capră?Răspunsul este diferit în funcţie de mărimea corpului şi de vârsta caprelor, de compoziţia raţiei, de aportul de hrană şi de vreme. Caprele cu o suprafaţă corporală mare, de vârstă medie, foarte productive, care consumă furaj uscat la discreţie pe timp de vară, au nevoie de mai multă apă. Este cazul sistemului intesiv de creştere.

La noi se recomandă să asigurăm caprelor aproximativ 3 litri de apă la fiecare kg de substanţă uscată (S.U.) ingerată. Deoarece fermierii nu sunt familiarizati cu această exprimare, specific că 1 kg de fân are 0,85 kg S.U., iar unul de cereale - 0,86-0,87 kg S.U.

În SUA se consideră că o capră de 50 kg are nevoie de circa 9,5 l/pe zi. La tineretul caprin, necesarul scade la 7,5 l/zi, iar la o capră în lactaţie trebuie în plus 1,8 litri de apă/fiecare litru de lapte produs.

 

Citeşte şi: 7 măsuri cruciale pentru gestionarea apei în ferma de capre!

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LUDOVIC CZISZTER

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 3628 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?