Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât profit face ferma de vaci a lui Philippe?

Publicat: 24 iunie 2022 - 12:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu 15 ani, Philippe Levavasseur, crescător de animale din Fresne-le-Plan, o aşezare în departamentul Seine-Maritime, în nordul Franţei, regiunea Normandia, a preluat din mers afacerea de familie de la tată său.

La această dată deţine şi exploatează în sistem intensiv un efectiv total de 100 de vaci cu lapte rasa Prim'holstein şi lucrează 200 ha de teren arabil.   

philipe 01_b

 

PROIECT CU 10 FERME PILOT


Exploataţia francezului, împreună cu alte 10 ferme pilot, face parte din proiectul european Resilience4Dairy (R4D) cu derulare 2021-2023, al cărui obiectiv general este de a dezvolta și consolida în Uniunea Europeană o rețea durabilă de „ferme de lapte rezistente și robuste”.

 

SPORIREA PRODUCŢIEI DE LAPTE


Philippe Levavasseur este administratorul fermei, ajutat de tatăl său şi de cei patru angajați cu contract de muncă, pentru 36 ore pe săptămână. Jumătate din suprafaţa de teren este cultivată cu porumb, lucernă şi alte plante furajere, iar cealaltă jumătate cu grâu, orz, rapiță, in pentru industria textilă și sfeclă de zahăr, toate acestea menite să asigure, împreună cu premixurile şi alte ingrediente, o nutriţie echilibrată a întregului efectiv de animale şi, în final, obţinerea unei producţii bune de lapte.

 phillipe 03_b

CONDIŢII OPTIME DE EXPLOATARE

 

Vacile în lactaţie, ca şi tineretul în funcţie de categoriile de vârstă, starea fiziologică, situaţia sanitar veterinară sunt cazate şi furajate în boxe speciale, îngrijite cu mare atenţie, având asigurate condiţii optime de exploatare.

Ferma este dotată cu sală şi instalaţii moderne de muls, cu utilaje performante pentru prepararea şi administrare hranei, echipamente de adăpare şi sisteme de evacuare a dejecţiilor.  

O treime din femele sunt însămânțate pentru reproducere. Fătările sunt grupate din 15 mai până în 15 decembrie şi urmăresc un singur obiectiv: ca acestea să se desfăşoare pe păşune, unde crescătorul a  avut grijă să amenajeze un padoc de fătare.

 philippe-levavasseur_b

La muls, începem cu animalele lotizate, iar când toate văcuţele au fătat efectivul este reunit într-o singură turmă.

PHILIPPE LEVAVASSEUR, Fermier din Normandia

 

UN BUSINESS PROFITABIL


În anul financiar 2020-2021, afacerea lui Philippe Levavasseur a fost profitabilă, deoarece a rămas cu 163.152 euro curat, după ce a plătit toate cheltuielile (materii prime, materiale, utilități, salarii, contribuții şi impozite la stat, chirii, transport și orice altă cheltuială monetară specifică businessului). Totuşi, costurile salariale sunt mari, ajungând chiar la 101.270 euro.

Alţi indicatori economici sintetici înregistraţi: 254 euro la 1.000 litri de lapte şi 2.981 euro pe hectarul cultivat. Circa 60% din cifra de afaceri a fermei este realizată în sectorul de lapte. 

phillipe 06_b 

 

FURAJARE RIGUROS CÂNTĂRITĂ


În ferma lui Philippe Levavasseur exemplarele din rasa Prim'holstein îşi exprimă pe deplin potenţialul de producţie, raţia de furajare adaptându-se stadiului de lactație. 

Raţie octombrie - decembrie: 4,5 kg făină de rapiță; 1,5 kg amestec furajer; 800 g făină de porumb; 8-9 kg iarbă și lucernă siloz; 3 kg fân de lucernă; 5 kg cartofi; 8 kg sfeclă furajeră; 24 până la 29 kg porumb pentru a ajunge la 55-60 kg de rație.

Rație februarie-martie (stadiu mai avansat de lactație): 3,5 kg făină de rapiță; 1,2 kg amestec furajer; 10 kg iarbă și lucernă siloz; 4,5 kg fân de lucernă; 3 kg cartofi; 4 kg sfeclă furajeră. Restul - porumb până la 55-60 kg tain total.

În perioada aprilie-mai-iunie se administrează aceeași rație pentru februarie-martie cu stoparea sfeclei furajere în luna mai, odată cu ieşirea animalelor la păşunat.

Raţia de furajare este distribuită cu o remorcă tehnologică specială care prepară şi dozează hrana animalelor.

phillipe 05_b 

LOTIZAREA ANIMALELOR


Primăvara, turma este împărțită în două loturi. Primul cuprinde vacile cu mai puțin de 100 de zile de lactație; acestea au acces la o suprafaţă de 18 ha de pajiște, chiar în vecinătatea adăposturilor, unde li se distribuie în continuare o rație de porumb la jgheab.

Al doilea lot este format din văcuţele cu mai mult de 100 de zile de lactație care păşunează prin rotaţie pe un teren parcelat de aproximativ 10 hectare.

Vițeii sunt cazaţi în țarcuri individuale timp de trei săptămâni, apoi sunt grupaţi şi după două luni sunt dirijaţi pe o tarla de păşunat, la 9 km distanţă de fermă.

philipe 04_b 

ÎNCRUCIŞĂRI CU RASELE DE CARNE


În ferma lui Philippe Levavasseur aproape toate animalele sunt crescute pentru reproducţie. Sunt 40 de juninci de înlocuire, iar tăuraşii obţinuţi sunt vânduţi la 15 zile. 

De asemenea, 12 masculi din rasa Prim'holstein sunt comercializaţi ca tauri pentru reproducerea genetică sau ca tauri tineri la 15 luni.

În plus se fac încrucişări, în principal cu exemplare de carne Angus sau Hereford, metişii obţinuţi fiind comercializaţi la preţuri între 1.500 şi 1700 euro/animal.

 

Rasa mixtă Prim'holstein (din familia de rase Holstein) asigură o producţie medie de aproape 10.000 litri de animal (9.495 kg - Milk Control 2020, lapte brut în 348 de zile).

 

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 133 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?