BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cât de serios este COP-ul pentru rasa Ţurcană?

Publicat: 11 februarie 2020 - 10:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Controlul oficial al producţiilor (COP) este un demers de mare responsabilitate, efectuat de către controlorii angajaţi de asociaţiile judeţene ale crescătorilor de ovine de rasă Ţurcană afiliate la cele două Societăţi de ameliorare care conduc Registrul genealogic, şi anume Asociaţia “Păstorul Crişana”, cu sediul în Arad, şi Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine „Dacia”, cu sediul în Deva, judeţul Hunedoara. La baza activităţii acestor Societăţi de ameliorare stă câte un program de ameliorare întocmit şi depus spre analiză şi aprobare la Agenţia Naţională de Zootehnie. Scopul programului de ameliorare este unul productiv şi economic.

 

În esenţă, rezultatele controlului producţiilor ovinelor de Ţurcană în rasă curată (lapte, carne, lână - conformaţie - constituţie) se centralizează la nivelul asociaţiilor judeţene şi se transmite Societăţilor de ameliorare. Pe baza acestor producţii centralizate se stabileşte valoarea de ameliorarea a ovinelor (femele şi masculi) supuse controlului şi se încadrează în una dintre clasele secţiunii principale (clasa A sau B) sau suplimentare (Clasa I sau II). Rezultatele controlului performanţelor proprii şi cele ale părinţilor şi bunicilor sunt înscrise în certificatul zootehnic (pedigree) al ovinelor de reproducţie. Deoarece ameliorarea ovinelor de Ţurcană în rasă curată se face numai prin selecţie, în funcţie de performanţele productive, efectuarea controlului producţiilor este o responsabilitate foarte mare, aşa cum am afirmat la începutul articolului.

Turcana_b

Ajută COP-ul fermierii?
În primul rând, COP-ul este benefic prin faptul că se poate organiza reproducţia ovinelor în rasă curată cu berbeci amelioratori certificaţi, din clasa principală, şi cu oi mame situate peste media producţiilor obţinute în turma de femele pe care o deţineţi, dacă se poate, încadrate tot în clasa principală. Cealaltă jumătate poate fi montată cu berbeci din rase specializate pentru producţia de carne pentru a obţine miei care vor fi valorificaţi la carne.
În ultimul timp, un număr apreciabil de crescători de ovine, în special în zona de vest a ţării, au importat berbeci din rase specializate pentru lapte, pentru a produce mieluţe hibride a căror producţie de lapte o depăşeşte pe cea a rasei Ţurcană. Aceste mieluţe vor fi montate cu berbeci din rase specializate pentru carne, iar mieii vor fi livraţi în totalitate pentru îngrăşat.

O evidenţă riguroasă a montelor şi a fătărilor
Alt avantaj al efectuării COP-ului este păstrarea evidenţei montelor şi fătărilor, ceea ce duce la îmbunătăţirea structurii genetice a populaţiilor de ovine Ţurcană, eliminând posibilitatea consangvinizării, ce apare în turmele proprietarilor care preferă să ţină doar berbeci din ferma proprie, considerând că masculii lor sunt cei mai buni. Există riscul ca la monta naturală liberă, berbecii să monteze fiicele, iar în timp creşte gradul de consangvinizare, manifestat prin scăderea producţiilor, a masei corporale şi a rezistenţei la boli.
În momentul actual, costul COP-ului este acoperit de crescător în proporţie de 30% şi de la bugetul de stat în proporţie de 70%. Vine întrebarea: dacă tot contribuie şi ne ajută statul, plătim şi noi, avem oameni care ar trebui să facă acest control, de ce nu ne punem ordine în turma de oi pe care o avem? Pentru că mulţi dintre crescători au nelămuriri şi îndoieli de genul: „{tiu eu oile mele...” sau „Cu ce ne ajută?”; „Noi vrem bani (din vânzarea ovinelor certificate), dar să ne lăsaţi să ne vedem de treabă”. Sunt găsite o grămadă de tertipuri pentru a lua bani şi a face cât mai puţin. Să sperăm că numărul acestor crescători va fi cât mai mic.

Turcana_b

SCZ-ul tinde să „omoare” COP-ul
În 2019, valoarea sprijinului cuplat în zootehnie (SCZ) a fost de aproximativ 17 euro/ovină. Ne gândim că în anii anteriori a fost chiar dublu. Deci o grămadă de bani obţinuţi relativ uşor. Cine nu îi vrea? Condiţiile pentru a accesa SCZ sunt uşor de îndeplinit: eşti înscris în COP (Registru genealogic) şi foloseşti un berbec certificat la 35 de oi sau nu eşti în COP, dar cumperi un berbec cu certificat zootehnic folosit la montă pentru 35 de oi.
De ce este SCZ-ul inamic? Pentru că nu are nimic de-a face cu selecţia şi îmbunătăţirea structurii genetice a rasei Ţurcană. Ba din contră, o alterează.
• În prima variantă, crescătorul este în control, dar nu are berbeci suficienţi, deci îi cumpără de la cei care au... Dar cine sunt cei care au berbeci? Crescătorii cunosc răspunsul. În secţiunea principală, apar, ca peste noapte, berbeci certificaţi..., că nu-şi poate explica nimeni ce li s-a întâmplat de sunt promovaţi aşa de rapid. Aici contribuie Societatea de Ameliorare. Întotdeauna, în orice afacere, contează seriozitatea şi, dacă o dată ai fost păcălit, ar fi bine să nu se întâmple şi a doua oară. Chiar dacă e puţin mai scump, cumperi un berbec de la un crescător care este serios şi despre care cunoşti că nu face nimic la întâmplare.
• O a doua variantă este cumpărarea de berbeci cu certificat de la crescătorii din COP, dar pentru care nu se specifică rasa şi varietatea. Poţi lua orice rasă şi o încrucişezi cu Ţurcana. Dar ce obţii? Hibrizi buni doar de sacrificat, pentru că nu sunt de rasă pură. Berbecii de rasă Ţurcană din varietăţi diferite de oile mame vor produce în viitor tot hibrizi în cazul în care unele varietăţi de Ţurcană (albă, bucălaie, brează) vor fi declarate rase, aşa cum se intenţionează. Acum rămân doar la stadiul de miei “pestriţaţi” în toate felurile, care nu mai pot reprezenta generaţiile viitoare de rasă pură. Cred că aceste practici au fost o greşeală foarte mare, care au dat înapoi rezultatele obţinute în mulţi ani de muncă. Din păcate, nu-şi asumă nimeni vina pentru Ordinul 619/2015, articolul 72, punctul h): „animalele beneficiază de sprijinul cuplat în zootehnie astfel: o singură dată pentru berbecii de reproducţie; anual pentru femelele ovine”.

Fruntaşii de la... coadă!
Nu există ţară cu zootehnie dezvoltată care să nu aibă o strategie de a îmbunătăţi structura genetică a raselor de animale, în sensul creşterii producţiilor şi implicit a competitivităţii. Vrem rase mai productive să putem concura cu fermierii din alte ţări. Din păcate, în momentul actual, în Uniunea Europeană, ne putem lăuda doar cu numărul de ovine, unde suntem pe locul 3 după Marea Britanie şi Spania. La calitatea cărnii şi a produselor obţinute din laptele de oaie (din ce în ce mai puţin) suntem mai în urmă. De ce grecii, italienii, francezii etc. sunt mai buni decât noi la acest capitol? De ce nu putem să îi concurăm? Suntem prea ocupaţi de a fura căciula vecinului. Să fie bine azi, că mâine om vedea cum o fi.


RISC: IMPURIFICAREA TURMEI
O greşeală pe care COP-ul ar trebui să o înlăture este reţinerea de masculi hibrizi (carne sau lapte) “care li se par mai frumoşi crescătorilor”, ceea ce duce la impurificarea structurii genetice a oilor din turmele proprii. Chiar dacă fenotipic seamănă cu ovinele din rasa Ţurcană, produşii lor moştenesc o serie de caractere care nu sunt specifice acestei rase. Dacă aceşti berbeci, prin greşeala Societăţilor de Ameliorare, primesc şi certificat, ei pot fi vânduţi şi vor cauza necazuri şi altor crescători. Totul depinde de seriozitatea cu care se face COP-ul.


UN PEDIGREE CU VALOARE PRODUCTIVĂ, NU DOAR COMERCIALĂ
Fiind vorba despre banii pe care îi aduce COP-ul, fiecare Societate de ameliorare este interesată să aibă cât mai multe oi în control, pe de o parte, şi piaţă de desfacere pentru berbecii... unora, pe de altă parte. Din păcate, concurenţa este neloială.
Cum îi atrag asociaţiile pe crescători în COP? Cu promisiunea că „nu-i vor deranja prea mult”. Asta se poate vedea urmărind încotro migrează crescătorii. Se duc în direcţia unde “sunt lăsaţi în pace”. Vreţi berbeci de la astfel de crescători? Dacă vă interesează doar certificatul, DA, iar dacă vreţi berbeci de calitate, NU. Ideal ar fi ca fermierii să-şi aleagă siguri Societatea de ameliorare, fără constrângeri, iar punctul de referinţă al deciziei să fie seriozitatea cu care se face controlul, astfel încât, dacă obţine un certificat zootehnic, acesta să aibă şi valoare productivă, nu numai comercială. {i aici mă refer, în special, la vânzarea berbecilor pentru SCZ.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 1805 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?