Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât de mult a scăzut exportul de lactate din UE?

Publicat: 27 ianuarie 2023 - 17:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Exporturile de lactate pe piețele terțe au înregistrat în 2022 un recul semnificativ, dar au crescut cantitățile expediate pe piața europeană. Vânzările de produse finite influențează şi livrările din ferme. 

Îmi fac datoria față de cititori și revin asupra subiectului cu date noi, care completează un tablou al pieței destul de îngrijorător, în ceea ce privește vânzările pe piețele terțe.

 

2021, CEL MAI BUN AN PENTRU LACTATELE ROMÂNEŞTI


Dacă în 2021, România a atins un vârf al exporturilor de lactate pe piețele din afara Uniunii Europene, în 2022 lucrurile au stat, aș spune, foarte prost!
În intervalul ianuarie - octombrie, au plecat la export, către țări din afara spațiului comunitar, 8.766 t de lactate. În același interval al anului 2021, cantitatea a fost de 19.823 tone. Totalul în 2021 a fost de 22.221 t.
Sigur, sunt cantități mici față de exporturile operate de alte state europene (Germania, de pildă, a vândut, în afara UE, 1.348.523 t în 2021), dar așteptările noastre sunt ca vânzările de lactate românești să crească, nu să scadă, iată, cu mai mult decât jumătate!

 

U.E. A ŞI ÎNCASAT MAI PUŢIN


Încasările au fost, de asemenea, mai reduse, atât la nivel național, cât și european. În perioada ianuarie - octombrie, lactatele românești au fost vândute cu 24.048.000 euro, față de 31.616.000 euro în același interval al anului 2021. Încasările totale în acel an au fost de 37.258.000 euro.
De remarcat, totuși, că valoarea per unitate, adică euro per 100 kg a fost mai mare în 2022, decât în 2021, dar diferențele semnificative de cantitate au tras în jos încasările.
Astfel, prețul de vânzare a fost de 274 euro/100 kg în 2022, față de 168 euro/100 kg, în 2021. Iată, o diferență de valoare de peste 100 de euro/100 kg, dar care nu a condus la o creștere a încasărilor. Dimpotrivă, acestea au fost mai mici, fiindcă și cantitățile livrate au fost mai mici, chiar foarte mici, în comparație cu cele din 2021.
La nivelul UE s-a întâmplat același lucru: preț mediu mai mare per unitate, 333 euro/100 kg, față de 255 euro/100 kg, în 2021, dar încasări mai mici, din cauza unor cantități mai mici.

piata lactatelor 01_b 

CEA MAI EXPORTATĂ BRÂNZĂ


România vinde lactate și pe piața comunitară, unde lucrurile stau ceva mai bine, din perspectiva creșterii cantităților livrate, chiar dacă acestea rămân, totuși, infime, față de volumul total înregistrat la nivel european.
Dacă în intervalul ianuarie - septembrie 2020, au ajuns în țările membre UE numai 32 t de unt românesc, în același interval al anului 2022, cantitatea totală a fost de 293 tone. Sigur, suntem pitici față de olandezi, care au vândut anul trecut, în același interval, 167.243 t de unt, pe piața comunitară!
A crescut și cantitatea de brânză din România: 11.962 t, anul trecut, în ianurie - septembrie, față de 10.701 t, în 2021. Pe primul loc s-a situat Germania, cu 849.865 tone.
Am vândut și lapte praf degresat (SMP), vreo 592 tone, față de 432 tone, dar și lapte praf integral (WMP), încă vreo 101 t, față de 106 tone, în 2021.

 

IMPORTĂM LACTATE LA GREU!


Dacă importurile de lactate de pe piețele terțe sunt mult mai mici decât exporturile noastre în aceeași direcție, importurile de lactate de pe piața comunitară sunt net superioare exporturilor noastre pe aceeași piață.
Astfel, au intrat în țară 10.365 t de unt, 73.955 t de brânză, 5.660 t de lapte praf degresat și 1.170 t de lapte praf integral. Aceste realități comerciale nu au de a face cu sloganuri de tip “ne-au vrut piață de desfacere”, ci au explicații obiective, care țin de economie, în general: a crescut nivelul de trai în România, cererea de produse este tot mai mare, piața s-a diversificat, exigențele consumatorilor sunt mai mari, caută un raport calitate - preț mai bun etc.

 

ŞI PRODUCŢIILE AU SCĂZUT


Ce se întâmplă însă cu producția de lactate din România? Dacă exporturile pe piețele terțe și pe piața comunitară nu sunt la înălțime, rezultă că cea mai mare cantitate din producția anuală de lactate românești ajunge pe piața internă. Această producție se află, însă în scădere.
Date statistice europene indică pentru intervalul ianuarie - noiembrie o cantitate estimată de 80.000 t de brânză din lapte de vacă. În 2021, cantitatea totală a fost de 92.000 t.
Și cantitatea de lapte crud de vacă colectat de procesatori este în scădere: 949.000 tone estimate pentru ianuarie - noiembrie 2022, față de 1.126.000 t, în 2021.
Situația la nivel european este, de asemenea, îngrijorătoare: 122.093.000 t față de 144.405.000 t, anul trecut.

piata lactatelor 02_b 

PREŢUL LAPTELUI NU ACOPERĂ CREŞTEREA COSTURILOR!


Prețul laptelui a crescut atât în România, cât și în UE, dar acest fapt nu a condus neapărat la profit în fermele de vaci cu lapte. Costurile de producție au crescut şi ele. În plus, a scăzut producția, au scăzut și vânzările, chiar dacă au crescut prețurile de livrare.
Există niște minusuri în sectorul lactatelor din țară și din spațiul comunitar. Ajutoarele financiare acordate din ultimii ani au fost binevenite, dar în absența acestora și a subvențiilor europene, sectorul are șanse minime de autosusținere!

Exporturile de lactate ale Uniunii Europene au scăzut în 2022: 4.750.362 t, față de 5.394.798 t, în 2021.


ANSVSA a elaborat un proiect de ordin prin care susține producătorii locali și sistemul economic zonal. Ce prevede acesta?

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 798 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?