Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cât de fericite sunt animalele de fermă?

Publicat: 28 iunie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conceptul de bunăstare animală porneşte de la ideea că animalele sunt fiinţe conştiente, simţitoare. Fericirea animalelor de fermă se regăseşte, astfel, în conceptul de bunăstare animală. Însă, la fel ca şi în cazul oamenilor, fericirea este o noţiune pe cât de greu de definit pe atât de greu de măsurat

Click pe poza pentru galerie!

În cazul animalelor de fermă, oamenii consideră că acestea sunt fericite dacă le asigurăm condiţii bune de creştere. De exemplu, să presupunem că nu vă place faptul că scroafele sunt ţinute în boxe de fătare sau că găinile ouătoare sunt ţinute în cuşti. Dar ce puteţi face în această privinţă? Dacă nu sunteţi fermieri, nu puteţi face mai nimic.


Bunăstarea animalelor depinde de obiceiurile alimentare ale consumatorilor

Dar, fiecare om hotărăşte ce şi cât de mult mănâncă, iar aceste decizii cumulate, într-un final, influenţează numărul de animale crescute pentru asigurarea hranei populaţiei, precum şi condiţiile de viaţă ale acestora. Deci, prin obiceiurile noastre alimentare putem interveni în metodele de creştere ale animalelor de fermă şi putem îmbunătăţi nivelul de bunăstare al acestor animale.

Societatea Umanistică din Statele Unite ale Americii (HSUS) încurajează populaţia să se ghideze după trei principii, atunci când alege ce să mănânce: „Redu, înlocuieşte şi îmbunătăţeşte!” Suntem astfel încurajaţi să reducem consumul de produse de origine animală şi să înlocuim produsele din carne cu alternative vegetale.

Mai mult, HSUS recomandă îmbunătăţirea meniului nostru zilnic prin evitarea produselor animaliere provenite de la animalele crescute în condiţii mizere în favoarea produselor obţinute în condiţii de creştere mai umane.

Bineînţeles că în continuare vor exista oameni care vor consuma alimente de origine animală, indiferent de metodele de creştere a animalelor de la care acestea se obţin. Unii oameni consideră că dacă un animal a avut, per total, o viaţă plăcută - dacă a avut parte de foarte multe emoţii pozitive şi foarte puţine emoţii negative - atunci este etic ca animalele să fie crescute pentru consumul uman.

Chiar dacă suntem vegetarieni sau omnivori plini de compasiune, trebuie să acceptăm ceea ce credem despre suferinţa animală în diferite sisteme de producţie. Acest lucru, însă, necesită unele decizii greu de luat.

 

Sistem de evaluare a bunăstării

Primul pas în evaluarea bunăstării animalului este să decidem dacă în concepţia noastră este mai bine pentru animal să fie în viaţă şi să fie crescut pentru a deveni hrană sau este mai bine să nu fi existat deloc (vezi schema).

Dacă decidem că animalul este mai bine să trăiască, atunci nota va fi pozitivă (de la 0 la 10), iar dacă credem că animalul nu merită să se nască, atunci nota acordată este negativă (de la -10 la 0). Scopul atribuirii unei anumite note nivelului de bunăstare a animalelor care produc hrana este acela de a ne ajuta în alegerea pentru consum a acelor produse animaliere care sunt mai apropiate de valorile morale şi de convingerile noastre.

Vom prezenta, în continuare, un exemplu, pentru a explica cum funcţionează acest sistem de notare.
Adrian crede că viţeii crescuţi pentru îngrăşare suferă foarte mult în timpul viţeii lor, astfel încât ei trebuie eutanasiaţi, şi nici un alt viţel nu trebuie să se mai nască.

El acordă acestei categorii nota -7. De asemenea, Adrian consideră că şi găinile ouătoare crescute în cuşti ar fi mai bine moarte decât să producă în acest sistem, dar o găină nu are de suferit atât de mult cât chinuie un viţel supus îngrăşării, deci nota finală va fi -4.

După ce cunoaşte sistemul de producere a ouălor în alte sisteme decât cel care utilizează cuştile metalice, Adrian consideră că găinile vor suferi mai puţin în aceste sisteme, dar nu atât cât viaţa lor să merite trăită. Astfel, nota finală acordată de Adrian găinilor ouătoare crescute în sisteme alternative cuştilor este -1.

În final, Adrian află despre modul în care se produce laptele şi consideră că vacile de lapte nu suferă atât de mult, dar că multe dintre nevoile acestora nu sunt satisfăcute (acces limtat la spaţii exterioare sau la aşternut confortabil). Nota acordată vacilor de lapte este 2. Ulterior, Adrian află despre sistemul organic de producere a laptelui şi acordă nota 6 vacilor crescute în acest sistem.

Atunci când muşcaţi dintr-o bucată de carne de porc este important să vă gândiţi că pe lângă animalul pe care îl consumaţi, în procesul de producţie sunt implicaţi şi părinţii acestuia. Calitatea vieţii scroafelor trebuie luată în considerare împreună cu cea a progeniturilor care constituie de fapt hrana noastră.

Viaţa animalelor de reproducţie diferă foarte mult de cea a animalelor destinate pentru consumul uman. De exemplu, mamele puilor broiler duc o viaţă adeseori mai rea decât cea a progeniturilor lor, astfel încât Adrian, dacă ar acorda nota +2 pentru broileri, ar da nota -5 mamelor acestora.

Încercaţi să puneţi în practică sistemul de notare propus ori de câte ori cumpăraţi sau consumaţi produse de origine animală. Cu siguranţă, notele acordate diferitelor specii şi categorii de animale domestice vor fi diferite de cele acordate de către Adrian. Aceste note diferă în funcţie de nivelul de cunoştinţe ale fiecărui consumator privind metodele prin care s-au obţinut aceste produse.

Uneori vom fi copleşiţi de notarea fiecărui produs de origine animală. La fel, şi bunăstarea animalelor de fermă este un concept complex şi dificil de definit. Atunci când suntem în magazin şi vom alege ouă produse într-un sistem care nu utilizează cuşti pentru găinile ouătoare sau considerăm că laptele biologic este prea scump comparativ cu cel obţinut în sistemele convenţionale, acordăm implicit, prin aceste acţiuni ale noastre, o notă nivelului de bunăstare a animalelor care au produs acele alimente.

Uneori vom avea surpriza să constatăm că nu ştim mai nimic despre modul în care se obţin în ferme anumite produse. În această situaţie, eticheta produsului ar trebui să ne ajute. Dar, asta este o altă discuţie asupra căreia ne vom opri într-un articol viitor.


SISTEM DE NOTARE PENTRU NIVELUL DE BUNĂSTARE

Pentru a încuraja meditaţia asupra relaţiei existente între farfuria noastră cu mâncare şi animalele de fermă, putem judeca fiecare individ utilizat pentru producerea alimentelor din farfurie şi să-i atribuim o notă cuprinsă între -10 şi 10, în funcţie de percepţia noastră asupra bunăstării animalelor respective, conform schemei.

Tabel notare bunăstare vaciClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 627 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!