Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cât antibiotic „înghite” zootehnia europeană?

Publicat: 29 ianuarie 2021 - 16:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Piața antibioticelor pentru animale din România este una dintre cele mai mari de pe continent. Care este cea mai răspândită metodă de administrare?

230,7 tone de antibiotice au fost vândute sectorului zootehnic din România, țara noastră ocupând locul șase din 31 de state europene (statele membre UE plus Elveția, Norvegia și Islanda).
Datele au fost oferite de Observatorul european al consumului de antibiotice în domeniul veterinar și face referire la anul 2018, acesta fiind cel mai recent raport făcut public.
Cea mai mare cantitate de antibiotice pentru animale a fost comercializată în Spania, 1.724,1 tone. Pe locul doi s-a situat Italia, cu 932,1 tone și pe locul trei Polonia, cu 782,2 tone. În Germania a fost vândută o cantitate totală de 753,1 tone.

 

Miligram per kilogram

 

Foto CANVA_b

foto: canva.com

În ceea ce privește cantitatea de antibiotice raportată la populația de animale destinate consumului uman, fiind inclusă și populația de cabaline, adică mg/PCU (PCU = 1 t), vânzările în România au fost de 82,7 mg/PCU (230,7 tone : 2.778,2 mii tone de animale vii) ceea ce înseamnă 0,0827 mg de antibiotic/PCU = 1 kg. După acest criteriu, ne plasăm pe locul 12 în clasament (fiind incluse și Marea Britanie, Elveția, Norvegia și Islanda). În 2018, România dispunea de 2.778.200 tone de animale domestice vii destinate consumului uman.
Cea mai mare cantitate/PCU a fost vândută în Cipru, 466 mg/PCU = 1 tonă, 0,466 mg/PCU = 1 kg.

 

Metoda de administrare

 

În Italia, consumul a fost 244 mg/tonă, în Spania 219,2 mg/t și în Portugalia 186,6 mg/t. Consum mare de antibiotice per PCU a fost înregistrat și în Ungaria, 180,6 mg/t.
Cele mai folosite antibiotice pentru zootehnia din țările europene sunt tetraciclina, penicilina și sulfonamidele. În ceea ce privește metoda de administrare a antibioticelor, cea mai folosită este, inclusiv în România, pe cale orală, medicamentele fiind încorporate în hrana animalelor.
În 2018, în România au fost vândute 188,8 tone de preparate medicinale cu 1, 2 și chiar 3 ingrediente active, sub formă de amestecuri, pulberi orale sau soluții orale. Cu o astfel de cantitate, țara noastră s-a situat pe locul șapte din cele 31 de state monitorizate. Vânzările de antibiotice pentru animalele domestice destinate consumului uman în România au crescut în 2018 față de 2017, dar au fost mai scăzute decât cele din 2016, 2015 și 2014.

fermy ganditor_v3_b

PCU este abrevierea de la Population Correction Unit - unitate teoretică introdusă de Agenția Europeană pentru Medicamente în 2009 și adoptată în toată Europa. Pentru PCU, este înmulțit numărul animalelor cu vârsta de peste un an la nivel național cu greutatea medie, reprezentativă pentru fiecare specie în parte - ROBOTUL FERMY

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 1237 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?