Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Caşcaval de casă, de la Vinţu-n toată ţara!

Publicat: 31 mai 2021 - 18:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un produs bun aproape că se vinde singur. Este suficient ca un client mulţumit să ducă mai departe vorba că a gustat un caşcaval de casă, 100% românesc şi natural, şi comenzile încep să vină...

A fost nevoie de ceva timp, răbdare şi bani pentru ca produsele obţinute de Nicolae Romoşan să aibă forma, aspectul, dar mai ales gustul atât de apreciat de cumpărători. Tânărul fermier din Vinţu de Jos, judeţul Alba, şi-a materializat viziunea după mult lapte aruncat pe tot felul de încercări pentru a obţine cel mai bun caşcaval.

romosan colaj_b

"Mi-am spus că dacă există atâtea sortimente de brânzeturi din 4-5 tipuri de lapte, trebuie şi eu să găsesc reţeta cea mai bună pentru laptele din zonă şi pentru condiţiile pe care le am. M-am interesat, am sunat, am umblat... Ţin minte că aveam două forme mici din plastic cu care am tot făcut încercări. Am aruncat mult lapte pentru că la maturare sunt tot felul de chichiţe, temperatura şi umiditatea trebuie să fie controlate şi constante. Am improvizat un spaţiu de maturare în pivniţă. Aşteptam două, trei luni, apoi gustam, aruncam şi iar o luam de la capăt. Încet, încet am ajuns la o linie dreaptă, dar a venit vara, s-a schimbat temperatura şi iar s-a stricat produsul meu. Dar, în final, am reuşit. Dacă nu strângi din dinţi şi nu rişti, nu ai cum să avansezi", spune Nicolae Romoşan.

romosan 9_b

Amintiri din ferma familiei

"Ne-am născut şi am crescut cu animale în curte, pentru că familia mea s-a ocupat cu creşterea oilor. Tata a moştenit turma de la moşul meu, de la munte şi chiar dacă mai ajutam şi noi cu animalele, părinţii ne-au îndemnat, pe mine şi pe sora mea, să mergem la şcoală", îşi aminteşte fermierul din Vinţu de Jos.
Au urmat pentru Nicolae ani de studii, renunţări, angajări. A lucrat şi în distribuţie şi vânzări la un procesator de carne iar ultimul job a fost în domeniul asigurărilor de viaţă. Asta până în 2009, când a venit criza în România. Tânărul nostru îşi dorea să facă ceva care să prindă rădăcini, să se aşeze la casa lui, să aibă o ocupaţie care să-i placă şi să-l provoace. Prietenii îl mai dojeneau, spunându-i: "ce tot cauţi în altă parte când ai acasă tot ce-ţi trebuie?". Până la urmă, a acceptat provocarea! S-a întors acasă, s-a însurat şi s-a apucat de lucru în ferma familiei.

romosan 8_b

Vântul... schimbării

"Mi-am spus că, indiferent cât de greu ar fi, voi merge înainte. Aveam oile, părinţii prelucrau laptele şi făceau, ca toată lumea, caş, telemea şi urdă într-o cameră unde aveam o crintă şi cele minim necesare. Doar că brânza ajungea la putină, în pivniţă şi o vindeau ai mei la preţ de nimic. Eu când am venit din spate, primul lucru a fost să mă bag pe vânzări. Cum lucrasem în distribuţie, ştiam traseul Petroşani, Haţeg, Deva... Însă curând mi-am dat seama că nu am ales bine zona, nu reuşeam să vând la un preţ bun", mărturiseşte Nicolae Romoşan.
După 4-5 ani în ferma familiei şi-a dat seama că se munceşte mult şi ineficient. Era nevoie de utilaje, de pământ, dar a şi venit o perioadă în care mieii erau tot mai ieftini iar lâna nu avea căutare.
Se întâmpla în 2014. Curând, în ferma de la Vinţu a început să bată vântul... schimbării.

romosan 10_b

De la o ruină, la procesare

Povestea cu gust românesc de la Vinţu a continuat cu capitolul investiţii, începând cu anul 2014. Nicolae Romoşan şi-a convins părinţii că e nevoie de o schimbare în ferma familiei şi a cumpărat o hală în localitate, unde, pe vremea comunismului, funcţiona o fermă de iepuri şi, mai apoi, o fermă de pui. La momentul achiziţiei era, practic, o ruină. Cu eforturi mari şi multă muncă, tânărul fermier a reuşit să reconstruiască şi apoi să doteze, printr-un proiect, aproximativ un sfert din vechea hală. Spaţiul total este imens, cu 100 de metri lungime, ceea ce înseamnă că oricând va fi nevoie în viitor, este loc pentru extindere.
"I-am chemat pe cei de la DSV, le-am spus că vreau să fac procesare şi am amenajat hala la indicaţiile lor pentru a respecta fluxul tehnologic necesar pentru autorizare. Am amenajat un vestiar, sala de procesare, magazie, hol de intrare, aprovizionare, sala pentru brânzeturi maturate, camera pentru ambalare, spaţiu pentru depozitare, practic tot ce mi s-a cerut", spune fermierul.

romosan 7_b

Utilajele i-au uşurat munca

Linia tehnologică pentru procesare este de producţie slovenă iar Nicolae Romoşan şi-a cumpărat, deocamdată, minimul necesar de aparate şi utilaje care să-i mărească productivitatea şi eficienţa.
A mai achiziţionat o maşină pentru vidat, investiţie foarte utilă, dar şi un aparat de etichetat. Ambele i-au redus semnificativ costurile cu ambalarea şi etichetarea.

romosan 5_b

Calitatea, secretul succesului

Pentru Nicolae Romoşan succesul de astăzi e rezultatul anilor de muncă, investiţii şi riscuri. Nu regretă nici o clipă decizia de a reveni "la vatră". Afacerea cu lactate a prins rădăcini, aşa cum îşi dorea iar rezultatele sunt peste aşteptări. Caşcavalul de la Vinţu ajunge astăzi şi la Bucureşti, şi la Constanţa, direct la clienţi sau prin băcănii, magazine şi pieţe locale.

romosan 3_b

PRODUSE MARCA LACTATE ROMOŞAN
Telemeaua de vacă, untul, urda, caşul, caşcavalul simplu şi cu condimente (ardei iute, ierburi aromatice, boabe de piper, chimen, negrilică) - toate sunt produse 100% naturale, curate, procesate în condiţii de maximă igienă în ferma de familie care are şi brand propriu: LACTATE ROMOŞAN. Nicolae Romoşan spune că de vreo doi ani cererea este atât de mare, încât se gândeşte serios la creşterea capacităţii de producţie.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 1992 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?