Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cartofii în alimentaţia scroafelor în lactaţie

Publicat: 17 februarie 2012 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Obiectivul urmărit în exploatarea scroafelor în lactaţie este asigurarea unei alimentaţii care să permită realizarea unei producţii bune de lapte şi limitarea pierderilor în greutate a acestora. În această perioadă a anului, în alimentaţia scroafelor în lactaţie pot fi folosiţi şi cartofii

Click pe poza pentru galerie!

În perioada de lactaţie, predomină procesele de dezasimilaţie, acest fapt având ca efect pierderi în greutate de 13-15% faţă de greutatea scroafei la fătare. Cum compensăm această pierdere?

În acest sezon, cartofii pot fi valorificaţi prin intermediul porcilor, respectiv a scroafelor în lactaţie, putându-se administra în cantitate de 4-6 kg/cap/zi, iar în completare, se poate asigura un amestec de concentrate până la acoperirea necesarului în energie şi substanţe nutritive.

Cartoful conţine în medie 22% substanţă uscată, în care amidonul reprezintă 75%. Proteina este în cantitate mică - 1,5-2%. Conţinutul în celuloză este şi el mic - 0,6-0,8%, iar cel în grăsime este şi mai redus - 0,1-0,3%.

Cartofii se curăţă de impurităţile aderente (pământ) prin spălare. Cei care au fost lăsaţi mai mult timp la soare sau cei încolţiţi conţin un glicozid toxic - solanina - până la 0,5% (5% în colţi), necesitând îndepărtarea colţilor înaintea administrării.

În alimentaţia suinelor în sistem gospodăresc, cartofii se administrează, după fierbere, sub formă de terciuri în amestec cu uruieli de cereale. Pentru înlăturarea efectului toxic, după fierbere se îndepărtează apa.

 

Amestecuri de concentrate

În continuare am luat ca exemplu o raţie pentru o scroafă în greutate de 220 kg care alăptează 8 purcei. Din tabelul 1 se poate constata că pe lângă cele 4 kg de cartofi mai este nevoie de un amestec de concentrate în cantitate de 4,7 kg pentru acoperirea necesarului zilnic. Întrucât cartofii au un conţinut proteic redus, este necesar ca în amestecul de concentrate să fie introduse şi furaje proteice.

Am ales, în acest caz, şrotul de floarea soarelui care poate fi la îndemâna celor care cultivă floarea soarelui şi o duc la presă pentru a obţine ulei. De acolo poate rezulta şi acest şrot de floarea soarelui. De asemenea, mai este nevoie şi de un alt furaj proteic, acesta putând fi soia boabe.

Produsul trebuie neapărat tratat termic pentru a distruge factorii antinutritivi. Porumbul şi tărâţele de grâu sunt componente furajere care se găsesc în gospodărie.

Desigur că variantele amestecului de concentrate pot fi mult mai multe, în funcţie de materiile prime de care dispune fiecare crescător.
2011 a fost un an în care la cartof s-au obţinut producţii bune, prin urmare ne permitem să-l administrăm şi în hrana porcilor.

TABEL 1: EXEMPLU DE RAŢIE FURAJERĂ
pentru o scroafă cu o greutate de 220 kg care alăptează 8 purcei

Tabel raţie scroafă 8 purceiClick pe poza pentru galerie!

TABEL 2: AMESTEC PENTRU SCROAFE ÎN LACTAŢIE

Tabel scroafe lactaţieClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 8967 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?