Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Carnea ecologică nu are preţ! Soluţia propusă de Ioan Hlavai, crescător de vaci Angus în sistem ecologic!

Publicat: 17 septembrie 2021 - 18:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se simte în aceeaşi măsură român şi slovac, trăieşte în Cehia, dar a ales să investească în ţara în care s-a născut. Visul său este să producă cea mai bună carne de vită şi să o vândă direct consumatorului.

ioan hlavai angus 5_b

Tria, o localitate din nordul judeţului Bihor, la ceva mai puţin de o oră de mers cu maşina din Oradea, adăpostea cândva un cătun de etnici slovaci, abandonat definitiv după căderea regimului comunist. Acolo, Ioan Hlavai şi-a construit o fermă zootehnică. Deşi trăieşte de peste 30 de ani în Cehia, unde s-a stabilit după ce a părăsit România, în 1989, cu numai o lună înainte de Revoluţie, nostalgia şi instinctul antreprenorial l-au determinat să revină pe plaiurile natale, unde a investit în creşterea bovinelor de carne. În decembrie 2016 a achiziţionat primele 30 de juninci gestante din rasa Aberdeen Angus iar astăzi deţine un efectiv de circa 160 de exemplare, cu tineret cu tot. Nu este singur în acest business, ci împreună cu fratele său Gheorghe.

 

Pe păşune, tot timpul anului


ioan hlavai angus 1_b

Inginer horticol de profesie, Ioan Hlavai a preferat zootehnia şi, spune el, a văzut un mare potenţial în această zonă pentru creşterea vacilor de carne, deoarece există suprafeţe mari pentru păşunat. Animalele sale sunt ţinute în stabulaţie liberă tot timpul anului, inclusiv pe perioada iernii. Desigur sunt împrejmuite cu gard electric. „Vacile din rasa Angus au sub piele un strat de grăsime care le protejează de variaţiile extreme de temperatură. Fiind o fermă ecologică, animalele sunt hrănite doar cu iarba şi plantele pe care le găsesc pe păşune. Terenurile noastre sunt cultivate numai cu plante de nutreţ. Avem un amestec de şapte specii, printre care lucernă, trifoi, iarbă de sudan şi ghizdei. Nu interacţionăm însă foarte mult cu animalele. Ele oricum au un temperament semi-sălbatic. La fătare, spre exemplu, femelele îşi ascund puii prin boscheţi şi abia după vreo două-trei zile îi arată. Junincile le păstrăm pentru reproducţie. Nu sacrificăm decât dacă suntem nevoiţi să o facem. Tăuraşii, pe de altă parte, îi castrăm. La circa o săptămână după fătare, le punem acel inel. Va rezulta astfel o carne mai gustoasă şi de o calitate superioară”, mi-a explicat crescătorul.

ioan hlavai angus 4_b

Zetor, opţiunea ideală pentru întreţinerea păşunilor. Vezi AICI de ce a ales Ioan Hlavai marca Zetor? Ce caracteristici l-au convins?

 

Încă un proiect european


Între timp, Ioan Hlavai a demarat procedurile pentru întocmirea unui nou proiect european, de această dată cu valoare mult mai mare - în jur de 1,5 milioane de euro. Dacă va fi declarat eligibil, acesta ar putea în viitor procesa carnea chiar în fermă. „Vrem să ne creştem profitabilitatea. În momentul de faţă, preţul la carnea de vită premium este foarte mic în România. Adică ce pot primi eu ca producător. Nu vorbesc de preţurile din supermarket, unde 1 kg de carne de vită Angus poate fi şi 100 de lei”, precizează antreprenorul.

 ioan hlavai angus 3_b

 

Din fermă, direct pe masa consumatorului


Modelul de business la care s-au gândit este să obţină carnea de vită în sistem ecologic, să o proceseze şi să o livreze apoi direct consumatorului final. „Ne propunem să ajungem să sacrificăm unul-doi tăuraşi pe săptămână, în funcţie de cerinţele pieţei. Este un sistem de valorificare a cărnii foarte popular în Cehia. Asta presupune, desigur, să ne dezvoltăm o reţea proprie de clienţi. Practic, carnea ajunge astfel din fermă, direct pe masa consumatorului, fără a trece prin mâna altor intermediari. Pe undeva mi-aş dori să elimin comercianţii. Iar preţul cu care aş vinde eu ar fi clar în beneficiul clientului”, afirmă Ioan Hlavai.

 

Carnea ecologică nu are preţ!


ioan hlavai angus 2_b

Deocamdată, Ioan Hlavai şi fratele său sunt nevoiţi să vândă animalele în viu, iar preţurile la achiziţie nu sunt încă pe măsura aşteptărilor sale. Nu de alta, dar carnea pe care ei o produc este, totuşi, ecologică. „Tocmai am citit un anunţ despre un abator din Botoşani care achiziţionează animale vii. Dar preţul oferit este între 7 şi 10 lei/kg şi nu contează pentru ei dacă vitele sunt crescute în sistem ecologic”, spune Ioan Hlavai. Preţul maxim pe care l-a obţinut până acum la valorificarea cărnii a fost de 18 lei/kg.

 

un reportaj de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1750 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?