Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Carne de vită mai puţină. Cum sunt preţurile?

Publicat: 27 noiembrie 2020 - 16:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Închiderea restaurantelor a dus la o scădere a cererii de carne de vită şi, implicit, la un regres al preţurilor pentru fermierii europeni. Cât de afectat este sectorul în România?

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Pandemia Covid 19 afectează, cu certitudine, evoluţia preţurilor în sectorul bovinelor. Experţii au semnalat încă din primăvară schimbări majore.

 

Mai bine decât la alţii

 

În România, potrivit datelor publicate de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor, pentru categoriile ”Tăuraşi” şi ”Viţele”, preţurile au fost mai ridicate în săptămâna 42 (12-18 octombrie 2020) decât în acelaşi interval de anul trecut, când nu exista pandemia. Vorbim despre preţul carcaselor de bovine cu vârsta de 8 luni sau mai mult la intrarea în abator. Astfel, pentru categoria ”Tăuraşi”, preţul a fost 293,22 euro/kg, cu 2,67% mai mult decât anul trecut, pentru categoria ”Vaci”, preţul a fost 231,07, cu o uşoară scădere faţă de anul trecut, 0,32%, dar la categoria ”Viţele” a fost 276,34 euro, cu 7,76% mai mare decât în acelaşi interval din 2019.

În Ungaria lucrurile stau chiar prost: preţurile sunt mai mici cu 4,62%, 11,02%, respectiv 10,05% faţă de anul trecut. Scăderi au fost înregistrate şi în Olanda: 4,56%, 4,30% şi 7,17%.

piata carnii de vita_bfoto: canva.com 

 

Cât abatorizăm?

 

În ultimii ani însă, din abatoarele patriei au ieşit cantităţi tot mai mici de carne de vită. Potrivit Eurostat, în 2019, a fost abatorizată o cantitate totală de 43.540 de tone (date provizorii), cea mai scăzută cantitate din ultimii cinci ani. Prin comparaţie, în 2019, în Franţa a fost abatorizată o cantitate totală de 1.428.460 tone (19% din producţia totală a UE), iar în Germania 1.106.000 tone (14%). Acestea sunt date din anul 2019, dinainte de pandemie. 

 

Parametri în regres

 

Interesant este că într-un document publicat recent, Comisia Europeană a anunţat că producţia de carne de vită scădea în 2020 cu 1,4% la nivel comunitar şi cu acelaşi procent anul viitor. Consumul ar fi mai mic cu 2,1% şi va regresa cu 1,2% în 2021. Se vor micşora şi exporturile cu 4%. Este limpede că există un anumit recul în sectorul creşterii bovinelor pentru carne în Uniunea Europeană.

 

Impactul secetei

 

Pe lângă impactul Covid-19, declinul înregistrat anul acesta mai poate fi atribuit efectelor adverse ale secetei asupra păşunatului şi necesarului de furaje, care au dus la sacrificarea timpurie a animalelor, la greutăţi mai mici ale carcasei. Reduceri ale efectivelor în unele ţări (Franţa, Germania şi Irlanda), după cum confirmă datele colectate în perioada mai-iunie, se pot regăsi într-un declin suplimentar în producţia UE în 2021 (-1,5%).

Sunt fermierii români îngrijoraţi? Gigi Negrescu din judeţul Mehedinţi mi-a spus că este mulţumit de derularea parteneriatului cu achizitorul de animale. Preţurile sunt bune, iar comerţul este încă activ.

SUTE DE FERME LA VÂNZARE
Site-urile din România abundă de anunţuri prin care ferme de animale sunt scoase la vânzare. Crescătorii de ovine vând la bucată animalele din turmă, însă fermele de vaci se vând şi integral. Click AICI şi află de ce renunţă fermierii la zootehnie!

Vizualizat: 1245 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?