BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Carne de porc sau de vită? - produse de fermă mai bine ori mai slab plătite

Publicat: 25 iulie 2018 - 11:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţul de piaţă al porcinelor la intrarea în abator a continuat să scadă şi în săptămâna 7-13 mai a.c., ajungând la 538 de lei/100 kg în viu, clasa S, după ce la jumătatea lunii aprilie atinsese un vârf de aproape 570 de lei/100 kg în viu. În schimb, preţul bovinelor a rămas stabil, în jurul valorii de 1438 de lei/100 kg carcasă de tăuraş şi 1222 lei/100 de kg carcasă de vacă, preţ plasat foarte sus faţă de anii precedenţi.

Urmărind pe site-ul Comisiei de Clasificare a Carcaselor evoluţia săptămânală, de-a lungul ultimului an, a preţului de piaţă şi a greutăţii în viu a porcilor la intrarea în abator, observăm că anul trecut, în această perioadă, preţurile erau mult mai sus, la valoarea de 665 de lei/100 kg în viu, şi au crescut în iunie-iulie la 675 lei/100 kg în viu. Anul acesta, la începutul lunii mai, porcii livraţi la abator sunt cu 125 lei/100 kg mai ieftini decât au fost anul trecut în aceeaşi perioadă (-19%).

Aubrac_b

Abatorizarea e mai scumpă decât în UE
Exprimată în moneda europeană, situaţia este următoarea: 145 euro/100 kg în viu, anul trecut în intervalul 7-13 mai, şi 115 euro, anul acesta, în acelaşi interval, adică o diferenţă de -21%. În ciuda preţurilor care au scăzut în ultimul timp, stăm totuşi bine la nivel european în ceea ce priveşte preţul carcasei din clasa E. Dacă la noi, preţul pentru 100 kg carcasă valorează 146,98 euro, în Polonia e 134,47 euro, în Germania 141,75 euro, iar în Spania 141,38 euro. Media europeană se situează la 139,69 euro. De observat în cazul nostru că abatorizarea animalului duce la o creştere cu peste 30 de euro la 100 de kg. Anul trecut, carcasa de porc, clasa E, avea preţul de aproape 190 de euro/100 de kg, iar porcul în viu valora 145 de euro/100 kg. O creştere de 40-45 euro obţinută prin abatorizare. Avantaj au abatoarele care deţin ferme proprii.
Vă amintiţi cum se plângeau unii lideri de asociaţie, cu numai doi ani în urmă, că abia îşi pot cumpăra o pereche de pantofi cu banii obţinuţi din vânzarea unei vaci? E adevărat că nu au precizat ce marcă de pantofi îşi doreau. Ei bine, pare să fi apărut soarele şi în fermele crescătorilor de vaci. Pentru ei, 2018 pare să fie un an excelent în ceea ce priveşte preţul animalelor livrate la abator. Anul trecut, preţul ponderat la intrarea în abator pentru tăuraşi era de 1175 lei pentru 100 kg, iar acum e 1438 lei pentru 100 kg. Aşadar o diferenţă semnificativă de peste 250 de lei.


FERMIERI CU SIMŢUL PIEŢEI
Crescătorii de vaci de carne pe care i-am întâlnit în diferite ocazii s-au declarat mulţumiţi de preţurile primite pentru animalele comercializate, chiar dacă nu-şi trimit animalele direct la abator. Creşterea preţului cărnii de vită se resimte, aşadar, şi în veniturile fermierilor. Ciprian Gherghel din comuna Bruiu, judeţul Sibiu, creşte de numai un an vaci de carne din rasa Aubrac, după ce timp de 17 ani a crescut vaci de lapte. Decizia fermierului sibian pare să fie conformă cu trendul ascendent al preţului cărnii de vită. ”Vând tăuraşi îngrăşaţi, am vândut şi unui procesator din sudul ţării”, mi-a dezvăluit fermierul o secvenţă din fluxul comercial.
Si fermierul Dan Vinţan din Orăştie (jud. Hunedoara) consideră că a luat o decizie bună când a cumpărat vaci de carne. Vinţan vinde tăuraşi îngrăşaţi unui comerciant care face export. Fermierul ar vrea să aibă propria linie de tranşare şi de procesare, să vândă carne şi preparate din carne, dar e conştient că nu-i uşor de realizat un astfel de proiect. Deocamdată, livrează animale îngrăşate şi e mulţumit.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 137 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?