Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Caracteristici generale ale hibrizilor de carne

Publicat: 17 martie 2010 - 15:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Datorită diversităţii de hibrizi de carne care sunt la momentul actual pe piaţa românească, ne simţim obligaţi să facem o prezentare generală a acestora, pentru a veni în întâmpinarea crescătorilor de păsări. Astfel, în afară de pezentarea parametrilor din ghidurile tehnice, prezentăm şi câteva detalii din practica curentă a creşterii şi exploatării puilor de carne.

Click pe poza pentru galerie!

La ora actuală, în România, întâlnim frecvent trei hibrizi de carne şi este vorba despre Cobb 500, Ross 308 şi Hubbard Flex. În principiu, aceşti hibrizi au caracteristici productive şi necesităţi asemănătoare.

Hibridul de carne Cobb 500 a fost creat de aşa natură încât să obţină performanţe mai mari cu cheltuieli mici. Acesta este puţin pretenţios în privinţa cerinţelor nutritive, astfel că din punct de vedere proteic, discutând despre reţeta start (procentul de proteină din furaj influenţează în general preţul furajului finit), necesităţile acestui hibrid de carne sunt de 21%-22,5% PB (proteină brută), spre deosebire de Ross 308, la care necesarul variază între 22-25% PB sau Hubbard Flex cu 21-22% PB.

În tabelul 1 prezentăm comparativ valorile necesarului de proteină şi energie metabolizabilă, pentru fiecare din cei trei hibrizi luaţi în discuţie.

Tabelul 1

Tabel broileriClick pe poza pentru galerie!

 

Cobb 500

Din punct de vedere al condiţiilor de microclimat, Cobb 500 este pretenţios, necesitând o atenţie deosebită pentru menţinerea parametrilor conform ghidului de exploatare. Datorită faptului că are o viteză mare de creştere, acesta prezintă atât o sensibilitate accentuată cât şi faptul că la creşterea pe aşternut permanent, aşternutul trebuie menţinut în condiţii optime. Prezintă o capacitate mare de ingerare a furajului, astfel că, din punct de vedere al timpului de lumină, se pot aplica progame de lumină cu un timp mare de întuneric.

Ca şi hibrid, Cobb 500 a fost creat în special pentru producţia de piept şi prezintă un randament ridicat la sacrificare. Ca dezavantaj major al acestui hibrid de carne, datorită vitezei mare de creştere, specificăm apariţia sindromului morţii subite a puilor.

 

Ross 308

Hibridul Ross 308 a fost creat pentru producţia de piept şi pulpe, fiind destul de bine proporţionat. Necesită un furaj mai scump pentru a obţine performanţe dar prezintă o rezistenţă mai bună la condiţiile de microclimat. Se găseşte pe scară largă la noi în România datrită faptului că părinţii de hibrizi de carne Ross au un procent mai mare de ouat faţă de parinţii de Cobb 500 cât şi faptul că procentul de ecloziune este mai mare.

 

Hubbard Flex

Hibridul de carne Hubbard Flex este un hibrid care se adaptează foarte bine la condiţii de hrană şi microclimat empirice dar să nu ne aşteptăm la performanţe deosebite dacă nu li se asigură necesarul di punct de vedere tehnologic.

Comparaţiv, Cobb 500 necesită un management tehnologic pretenţios dar cu o reţetă furajeră ieftină, Ross 308 necesită un furaj foarte bine echilibrat şi mai scump dar din punct de vedere al managementului nu ridică probleme deosebite. Hubbard Flex este un hibrid care nu ridică pretenţii nici din punct de vedere al managementului tehnologic şi nici din punct de vedere al furajării.

În tabelul 2 vă prezentăm comparativ greutăţile corporale ale fiecărui hibrid cât şi consumul de furaj pentru un kg de carne în viu.

Tabelul 2

Broileri2Click pe poza pentru galerie!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 3374 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
buna ziua
|
04. 05, 2014. Saturday 22:25
cum putem deosebi rasele de pui?exemplu ross 308 de cobb 500
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?