Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Capra NU STĂ LA MULS - răbdare, răbdare, răbdare! CAPRA o are!

Publicat: 17 mai 2019 - 09:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Întrebarea din titlu aparţine unui crescător, fiind adresată prin intermediul site-ului revistei Ferma. Ea este de actualitate acum după perioada fătărilor, pentru că, indiferent cât ar alăpta, unele capre cu o producţie mare de lapte trebuie să fie şi mulse.

Un interlocutor i-a răspuns crescătorului nelămurit, la rubrica de comentarii de pe site-ul www.revista-ferma.ro: „Îmbat-o!”. Este o glumă şi cred că nimeni nu vrea să aibă „capre cu ochii roşii” sau să se priveze de o anumită cantitate de alcool, mult mai bună pentru sine.
Alţi crescători aflaţi în acest impas spun că leagă capra sau oaia de pereţii boxei şi o eliberează doar pentru a se hrăni. Aici fac precizarea că oaia poate nu ţine minte, dar capra sigur va evita cât poate de mult pe cel care încearcă să o prindă din nou.
Motivele pentru care capra nu şede la muls pot fi diverse, dar un lucru este sigur: Capra trebuie mulsă; în caz contrar, se acumulează presiune intramamară, vasele de sânge se rup, după care capra face mamită, ţesutul secretor este compromis şi o jumătate a ugerului sau chiar amândouă devin nefuncţionale. Dacă nu mai produce lapte, capra trebuie reformată, pentru că devine ineficientă.

Mulsul caprei_b


Trucuri pentru a determina capra să te asculte


Când capra nu stă la muls, ea poate fi obişnuită, dar trebuie foarte multă răbdare, combinată cu câteva trucuri care să îi distragă atenţia.

De obicei, o capră nu stă la muls dacă asociază această activitate cu o situaţie neplăcută, ca de exemplu a fost lovită, o mulge un crescător cu care nu este obişnuită şi care nu ştie să mulgă, se află câini în preajmă, este împreună cu capre dominante sau procesul de muls i-a provocat durere. Toate aceste cauze trebuie evitate. De asemenea, după prima fătare, caprele sunt mai sperioase şi acceptă mai greu să fie mulse. Mulsul primiparelor trebuie să se facă cu răbdare şi blândeţe, pentru ca acestea să nu îşi formeze reflexe negative încă de la începutul vieţii productive. Nu le loviţi dacă nu stau, pentru că mai rău faceţi.

Nu încercaţi să învăţaţi să mulgeţi caprele la prima lactaţie sau pe cele care se mulg mai greu, pentru că le răniţi ugerul şi data viitoare nu vor mai sta. Învăţaţi de la cei care ştiu şi alegeţi capre care sunt liniştite şi se mulg uşor. Nu insistaţi dacă nu vă iese din prima. Trebuie multă răbdare.
Caprele sunt animale sociabile şi le place să stea împreună cu alte capre, dar în interiorul grupului este o ierarhie respectată de toţi membrii grupului şi care se schimbă dacă introducem alte capre. Întotdeauna va exista una sau mai multe capre dominante, care „le pun la respect” pe celelalte. Aproape mereu caprele aflate în preajma celei dominante sunt neliniştite şi încearcă să se îndepărteze. Chiar şi la muls.

Nu este de neglijat nici obişnuinţa caprei cu crescătorul care o mulge şi care trebuie să fie unul priceput, în special la primele mulsori, până se formează reflexul de ejecţie a laptelui. Schimbarea mulgătorilor poate da stări de nelinişte, pentru că nu îl cunoaşte pe cel nou sau îngrijitorul poate avea o altă abordare a mulsului.

Pentru a le apropia, nu trebuie bruscate. Cu multă răbdare, petreceţi un timp mai mare în preajma lor când se află într-un spaţiu restrâns, încercaţi să le oferiţi furajul cu mâna. După câteva zile, le veţi putea mângâia. Cu această ocazie se poate palpa zona ugerului. Şansa de a mulge este mai mare dacă animalul nu se află împreună cu iezii, în special caprele bune mame.

Pentru a o apropia mai mult, în timpul mulsului oferiţi-i o cantitate mică de concentrate (uruială) care să îi distragă atenţia, astfel va asocia mulsul cu o activitate plăcută, aceea de a consuma un furaj pe care nu îl refuză niciodată. Obişnuiţi-vă să mulgeţi caprele în acelaşi loc unde pot fi şi hrănite, pentru a avea un cadru familiar. Nu ar fi rău să aveţi unul sau mai multe standuri de muls şi, dacă este posibil, să blocaţi capul caprei în timp ce consumă furaj şi în acest timp să o mulgeţi.

Cel mai adesea, caprele refuză mulsul dacă ugerul este rănit sau are o infecţie. În acest caz, trebuie făcut tratament. Dar caprele tot trebuie mulse, cu mare grijă, pentru a nu amplifica durerea. Laptele colectat se va arunca la canal dacă îşi schimbă culoarea sau mirosul.

Dacă aţi reuşit să identificaţi, în cele prezentate anterior, cauza problemei la mulsul caprei dumneavoastră, acţionaţi în consecinţă şi situaţia va reveni la normal.

Şi nu uitaţi: răbdare, răbdare, răbdare... Capra o are. Încercaţi să îi înţelegi comportamentul pentru a-l modela ulterior cum doriţi.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Vizualizat: 4469 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?