Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când vor fi obligatorii amenajamentele pastorale?

Publicat: 25 martie 2019 - 11:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Conform Legii organizării, administrării şi exploatării pajiştilor permanente, prezentată în OUG 34 şi HG 1064 din 2013 şi a Legii 86/2014, întocmirea amenajamentelor pastorale urma să se încheie în anul 2014. În acest sens, pentru a veni în sprijinul celor chemaţi să realizeze aceste proiecte complexe, ICD Pajişti - Braşov, la solicitarea şi finanţarea MADR, a elaborat „Ghidul de întocmire a amenajamentelor pastorale” în anul 2014.

Întrucât întocmirea amenajamentelor pastorale din motive obiective nu au fost terminată conform planului la sfârşitul anului 2014, în fiecare din anii următori s-au emis mai multe legi de completare a OUG 34/2014 pentru finalizarea lucrării, culminând cu Legea 44 din ianuarie 2018 în care se prevedea expres încheierea acestei importante acţiuni la nivel de ţară, fără de care în 2019 nu s-ar mai fi acordat subvenţii de la UE pentru pajiştile permanente!

amenajamente_b

La anul şi la mai... câţi ani?!
Cu toate aceste măsuri şi ultimatumuri progresiv mai ameninţătoare, în multe judeţe, conform datelor obţinute din 13 decembrie 2018 de la MADR, situaţia întocmirii amenajamentelor pastorale este departe de a fi încheiată (Tabelul 1).
La nivel de localităţi administrativ teritoriale (UAT), din cele 3.180, numai 2.331 au solicitat forurilor tutelare întocmirea de amenajamente pastorale, deşi acţiunea se referă la toate UAT-urile deţinătoare de pajişti permanente, indiferent de regimul proprietăţii.
La nivel de ţară, din total UAT-uri, până la sfârşitul anului trecut (2018) abia 49% au întocmit amenajamente pastorale în aceşti cinci ani (2014-2018) de când a început acţiunea, cu o cadenţă de circa zece la sută pe an!

amenajamente_b
Nici UAT-urile care au solicitat expres întocmirea amenajamentelor nu stau mai bine, abia 67 la sută dintre ele având proiecte realizate şi restul de 33 la sută fiind în curs de elaborare sau neîncepute până în prezent.
Obiectivul principal al MADR este întocmirea amenajamentelor pastorale pe întreaga suprafaţă de pajişti a ţării noastre, de circa 4,9 milioane de hectare existente în anul 2013, pentru a fi mai bine gospodărite şi exploatate.

Doar 31,6% din suprafaţa totală 
Pentru acest considerent, prezentăm situaţia întocmirii amenajamentelor pastorale pe suprafaţa de pajişti a fiecărui judeţ, la data de 13 decembrie 2018, pentru a cunoaşte mai clar realizările din acest domeniu (Tabelul 2).
Din punct de vedere al suprafeţelor amenajate pastoral, până la finele anului trecut s-a realizat abia 31,6% din total, cu diferenţe foarte mari între judeţe de 1,4 - 93,9% din suprafeţele de pajişti pentru care au fost întocmite proiecte de acest fel!?
Astfel, sunt judeţe care nu mai au mult de lucru pentru a încheia această importantă acţiune, cum sunt: Brăila, Constanţa, Satu Mare, Tulcea şi Harghita cu peste 75% din suprafaţa de pajişti amenajată, alături de judeţe mult rămase în urmă, cum sunt Covasna, Vâlcea, Cluj, Mehedinţi şi Dolj cu sub 11% realizări din total suprafaţă. Clasamentul pe ţară reflectă şi mai bine judeţele fruntaşe şi cele codaşe privind întocmirea amenajamentelor pastorale.

Va mai fi posibilă o amânare a termenului?
Din acest considerent, recent, Comisiile de Agricultură din Parlamentul României, au admis amendarea OUG 34/2013 cu modificările ulterioare aprobate prin Legea 86/2014, prin care se specifică prorogarea termenului de întocmire a amenajamentelor pastorale. 
Astfel, Articolul 10, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor de suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu 2020 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”. Din acest amendament la legislaţia pajiştilor se deduce că întocmirea amenajamentelor pastorale este absolut necesar să se facă până la sfârşitul acestui an, după care în anul 2020 urmează să fie aplicat obligatoriu în întreaga ţară. 
Suntem conştienţi de necesitatea imperioasă pentru noi toţi, lucrătorii din agricultură, să luăm toate măsurile de accelerare şi finalizare a întocmirii amenajamentelor pastorale, condiţie impusă de UE, fără de care nu se vor mai acorda în continuare subvenţii, atât de necesare gospodăririi optime a pajiştilor ţării.

 

TABELUL 1: SITUAŢIA ÎNTOCMIRII AMENAJAMENTELOR PASTORALE PE UAT-URI

tabaf219_b


TABELUL 2: SITUAŢIA ÎNTOCMIRII AMENAJAMENTELOR PASTORALE PE JUDEŢE

taba2f219_b


Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 179 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?