Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Când şi cum carantinăm caprele?

Publicat: 11 noiembrie 2021 - 18:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nu peste mult timp, în funcţie de zona geografică, caprele intră în perioada de stabulaţie, cu hrănire din stoc, până primăvara, când vor fi scoase la păşune. Cum îţi protejezi animalele de boli din afara fermei!

În stabulaţie, caprelor li se va asigura un spaţiu de cazare suficient pentru mişcare, dar din cauza densităţii mari, bolile infecţioase, mai ales paraziţii, se pot transmite de la caprele bolnave la cele sănătoase cu o frecvenţă mult mai mare decât în perioada de păşunat.

De aceea, asigurarea biosecurităţii ar trebui să fie scopul fiecărui detinător de capre, deşi, în realitate, astfel de riscuri nu pot fi niciodată reduse la zero!

 

Atenţie la noile achiziţii


sincronizare calduri la capre_b

În propria turmă, tratamentele şi vaccinările pot fi făcute la timp, însă, problemele de sănătate pot fi “cumpărate sau vândute”. Cu alte cuvinte, prin achiziţia de capre puteţi introduce boli noi în fermă cu care nu v-aţi confruntat până acum sau le transmiteţi altora dacă vindeţi animale. Din acest motiv, este foarte important să carantinaţi caprele cumpărate din alte ferme timp de o lună după ce ajung în ferma dumneavoastră. Perioada minimă acceptată este de două săptămâni.

 

Izolarea animalelor cumpărate


Au fost multe cazuri în care caprele cumpărate din alte ferme au fost infestate cu paraziţi. Chiar dacă faceţi tratamente, fără izolare, ouăle paraziţilor se împrăştie pe păşune sau în adăpost şi vor infesta şi celelalte animale pe care le aveţi. Se recomandă ca la introducerea caprelor noi în fermă, fiecare să fie deparazitată împotriva endo şi ectoparaziţilor şi izolate într-un spaţiu restrâns care poate fi curaţat şi dezinfectat uşor. Rezolvarea problemelor de sănătate este întotdeuna mai dificilă decât prevenirea lor.

 

Dublu beneficiu


Carantinarea unei capre nou adusă este utilă pentru propria ei sănătate, chiar dacă nu este bolnavă. Venirea într-o fermă nouă este foarte stresantă pentru animal, îi va scădea imunitatea şi va fi vulnerabilă la bolile existente deja în fermă. De asemenea, este mai puţin stresant pentru capre dacă acestea nu sunt singure, astfel este o idee bună să cumparaţi două sau mai multe capre din acelaşi loc.

 

Caprele vin cu bolile specifice fermei


Din perspectiva biosecurităţii, limitaţi numărul de ferme de unde cumpăraţi animale.

Pe de altă parte în turma proprie vor exista animale care se îmbolnăvesc sau se rănesc şi trebuie separate de restul turmei pentru a le acorda o hrănire preferenţială şi a le prinde mai uşor dacă urmează un tratament medicamentos. Unde să faceţi asta dacă nu într-un spaţiu izolat.

intarcarea iezilor CANVA_b 

Punerea turmelor la un loc


Altă situaţie, care are efect asupra sănătăţii caprelor, este împărţirea lor în mai multe turme, la păşune, după care le reunim într-una singură în perioada de stabulaţie. Punerea lor împreună va provoca lupte pentru stabilirea unei noi ierarhii ceea ce însemnă stres pentru capre. Germenii bolilor se vor împrăştia şi unele capre se vor îmbolnăvi.

Nu în ultimul rând, bolile pot fi aduse în fermă prin folosirea echipamentelor contaminate, cumpărate la mâna a doua şi care nu au fost dezinfectate corespunzător.

Cum organizăm spaţiul de carantinare şi cu ce împrejmuim locul aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 noiembrie 2021!

DEFINIŢIE

Biosecuritatea poate fi definită ca prevenirea bolilor provocate de agenţi patogeni care “intră sau ies” din orice loc în care sunt prezente animale de fermă (sau au fost prezente recent). Aceasta implică o serie de măsuri şi protocoale concepute pentru a împiedica aceşti agenţi să intre sau să părăsească o proprietate şi să fie răspândiţi.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 859 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?