Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când primăria stă ca scroafa-n păpuşoi! Pe fond (de vânătoare), mistreţii au devastat recolta de porumb!

Publicat: 25 septembrie 2017 - 17:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ştefan Muscă, un cunoscut fermier din sudul ţării, lucrează în prezent 600 ha de teren în Giurgiu şi Teleorman şi creşte 100 de vaci cu lapte, şi-a exprimat nemulţumirea pe un site de socializare faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor locale care, deşi sunt plătite din bani publici, nu-şi îndeplinesc atribuţiunile cu care au fost investite.

“Zilele trecute, s-a încheiat controlul APIA la mine la fermă. Cu această ocazie am văzut toate culturile! Dacă nu aş fi o fire puternică, cred că cedam nervos după tot ce am văzut! Am investit peste 23 miliarde lei vechi şi 30 la sută din culturi sunt distruse de mistreţi! Am depus documente la primărie pentru calamitate. Degeaba! Aş vrea să plătesc taxele şi impozitele mai puţin cu 30 la sută să văd dacă mi se acceptă? Deci, am muncit un an fără nici un profit! Sunt SCLAV! Am ajuns să muncim numai pentru taxe şi impozite nici o firmă românescă nu este protejată, statul român le protejează pe cele străine!”, susţine fermierul.

Până să vină comisia, fermierului i-au crescut rădăcini!
Acesta continuă să precizeze cu amărăciune în glas că a pierdut peste 200 mii de euro. „Constat cu tristeţe că pe zi ce trece devenim cu adevărat sclavii societăţii româneşti, adică avem numai obligaţii, drepturi mai puţine! Oare mai merită ca statul să fie respectat de firmele mele şi de mine?”, se întreabă retoric fermierul.  
Aşadar, din luna iulie de când a anunţat-o, primăria Petroşani (Teleorman) a stat ca... scroafa-n păpuşoi! (În păpuşoiul mâncat de sălbăticiuni, bineînţeles!). Conform legii trebuia să vină o comisie pentru a constata la faţa locului distrugerile provocate de mistreţi. Promisiuni! Ştefan Muscă nu a mai putut aştepta, că-i creştea... sistemul radicular la picioare, aşa că s-a apucat de recoltat porumbul şi floarea. Pe solele unde nu au intrat mistreţii a obţinut 10.500 kg boabe la hectar, dar pe total fermă s-a înregistrat cu 6 tone/ha. Culturile au fost asigurate, dar pentru atacul sălbăticiunilor nu despăgubeşte nimeni.
Legea vânătorii prevede să se împrejmuiască terenul. Nu poate că are terenul în arendă! „Mâine - poimâine va veni arendatorul şi mi-l va lua şi apoi o să rămân să-mi leg afacerea de gard?” - se întreabă pe bună dreptate fermierul.      
Acesta susţine că în vară, un alt fermier a păţit-o şi mai rău! A pus gard electric şi dacă mistreţii au apucat să intre şi i-a curentat au rămas în incinta cultivată. Nu a mai rămas nimic din lanuri. Daună totală!

stefan musca_b

„Am licitat ca străinii să nu arendeze pământul românesc!”
Ştefan Muscă a găsit şi o explicaţie pentru acest caz. „Problema există de vreo câţiva ani de când Ioan Niculaie, patronul de la Interagro, şi-a mărit fondul de vânătoare şi a populat cu mistreţi. Terenul meu, dar şi al altor fermieri, este în imediata vecinătate... Toţi din zonă am avut şi vom avea de suferit! Probabil că se vrea să renunţăm la a mai face agricultură pe acest pământ destul de fertil”.
Producătorul agricol se află într-o situaţie de cumpănă, nici nu ştie ce să facă, pe ce structură să meargă, ce plan de cultură să aleagă numai să nu mai distrugă mistreţii. „Nu ştiu ce să mai fac, terenul ăsta îl am de un an de zile. A fost un an extraordinar de bun şi să pierd atâţia bani parcă nu mai îmi convine! Am făcut parcă investiţii de 2.500 lei la hectar şi pe urmă să nu scot nimic? Aici e problema! Până la sfârşitul lunii trebuie să plătesc arenda. Am licitat anul trecut pe 498,60 hectare de la Agronomie cu 225 euro/ha/an. Au vrut să pună mâna pe teren străinii care au licitat cot la cot cu mine. Nu i-am lăsat pentru că eu îmi iubesc ţara!”, ne-a declarat Ştefan Muscă.

lan distrus de porcii mistreti_b

Vizualizat: 1455 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?