Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când POLENIZATORII HIBERNEAZĂ, încep polemicile

Publicat: 17 ianuarie 2020 - 14:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe legumicultori i-a liniştit ministrul Agriculturii, Adrian-Nechita Oros, asigurându-i că programul ”Tomate româneşti” nu va fi stopat, aşa cum s-au temut ei că va face guvernul liberal. I-a liniştit şi pe crescătorii de oi, spunându-le că exporturile de animale vii nu vor fi interzise, după ce o navă cu 14.000 de oi la bord s-a răsturnat în Marea Neagră şi animalele s-au înecat. Rămân însă, neconsolaţi, deocamdată, apicultorii, după ce ministrul a organizat o reuniune cu mai mulţi responsabili pentru a discuta despre solicitarea unor noi derogări pentru neonicotinoide.

 

Pe apicultori nimic nu-i înspăimântă mai tare decât utilizarea de către fermieri a seminţelor tratate cu neonicotinoide, interzise în Uniunea Europeană, cu excepţia spaţiilor protejate. Interzise, dar uite că pentru anumite state Uniunea Europeană mai acordă câte o derogare. Şansele de a obţine această derogare sunt însă minime după ce Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European a adoptat, în 3 decembrie a.c., o rezoluţie în favoarea populaţiilor de albine şi pentru dezvoltarea pesticidelor cu risc scăzut inofensiv pentru polenizatori.

AlbineClick pe poza pentru galerie!

Dezbateri la minister
Întâlnirea de lucru a avut loc chiar la sediul ministerului, în data de 26 noiembrie a.c., între ministru, secretarul de stat Emil Dumitru, directorul general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare (ANF), directorul general al Direcţiei Generale de Politici Agricole, cercetători şi reprezentanţi ai sectorului agricol vegetal. Scopul reuniunii: acordarea unor derogări pentru folosirea neonicotinoidelor la culturile care vor fi însămânţate în primăvara anului 2020. Potrivit comunicatului MADR, ”ministrul a declarat că este necesar să existe un echilibru între protejarea plantelor şi sănătatea umană, precum şi cea a animalelor. De asemenea, acesta a apreciat că institutele de cercetare trebuie să-şi prioritizeze tematicile de cercetare în funcţie de problemele actuale cu care se confruntă fermierii”. Secretarul de stat Florian-Emil Dumitru a subliniat, potrivit aceluiaşi comunicat, ”necesitatea de a crea o fundamentare solidă şi credibilă care va fi prezentată Comisiei Europene, cu sprijinul expertizei profesionale a reprezentanţilor formelor asociative”. Adică, ministerul va solicita Comisiei Europene derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor, dar va trebui să fie găsite argumentele imbatabile. Comunicatul prezintă în final, pentru cititorii români, desigur, nu pentru funcţionarii europeni, un argument ministerial: ”...faţă de alte state membre, România se confruntă cu numeroşi dăunători, foarte agresivi la culturile de porumb, floarea-soarelui şi rapiţă, iar din anul 2014 MADR a acordat derogări pentru folosirea produselor pe bază de neonicotinoide, astfel încât fermierii să nu înregistreze pagube semnificative pentru aceste culturi”. Cu precizarea că derogările sunt acordate de Comisia Europeană, nu de MADR. Altfel, n-ar mai fi nevoie de argumente credibile faţă de funcţionarii europeni.

Albine_b

Înţepături colegiale
Întâlnirea de la minister a produs reacţii puternice în mediul virtual, unde apicultorii sunt organizaţi în grupuri profesionale. Unul dintre cele mai active grupuri este Jurnalul apicultorului (Beekeeper’s Journal), înfiinţat de un apicultor din judeţul Dolj, Marian Irinei, cunoscut pe internet ca Marian Stuparul Oltean, care a ajuns, ţineţi-vă bine, chiar consilier pentru apicultură al ministrului Oros! Un coleg de grup şi de sector a postat pe facebook, pe 26 noiembrie, după întâlnirea de la minister, un status prin care îşi exprimă speranţa că reprezentantul lor la minister va activa pentru interesele comunităţii apicole din România: ”Să sperăm că noul consilier al ministrului Oros, apicultorul Marian, cum îl ştim noi, toţi apicultorii, va reuşi să-i schimbe ministrului acea poziţie fermă, într-o poziţie în care să o lase puţin mai moale cînd vine vorba de derogarea neonicotinoidelor. Ar fi bine ca în urma consilierilor primite de la colegul nostru Marian, să i se readucă aminte domnului ministru că doar lumea a treia din Europa mai permite folosirea chimicalelor cu un impact foarte puternic, agresiv, iar ţările civilizate ale Europei spre care tot visăm, cum este Germania, Franţa, au interzis folosirea neonicotinoidelor. Înainte de a mai da comunicate, pentru a asigura fermierii că ministrul lor face un lobby bine documentat pentru derogarea neonicotinoidelor, ar fi bine sa se gândească măcar de două ori şi la sănătatea populaţiei, dar şi la distrugerea ecosistemelor. (...) Succes Marian!”

Albine_b

Val de comentarii
Apicultorii români au reacţionat şi pe site-ul agorinfo.ro, care a publicat ştirea despre întâlnirea de la minister, din 26 noiembrie. A fost un val de comentarii negative, unele disperate, despre intenţia ministerului de a solicita din nou derogare pentru neonicotinoide. ”La întâlnire nu au fost invitaţi reprezentanţi ai apicultorilor şi nici ai consumatorilor de produse alimentare, adică tocmai cei afectaţi! Mă îndoiesc că fermierii care folosesc neonicotinoide consumă din producţia proprie!?!”, a scris Ovidiu Maghear. ”România este singura ţară care mai foloseşte cu derogare neonicotinoidele în tratarea culturilor. Continuăm cu nepăsare să contaminăm apele şi solul, distrugem deliberat polenizatorii, vom mânca un dulce toxic”, a scris un alt apicultor, semnat Vlasu.
Reacţiile apicultorilor au fost urmărite de Emil Georgescu, cercetător în cadrul INCDA Fundulea, care a redactat un drept la replică, transmis publicaţiei agroinfo.ro şi pe care îl redăm succint în pag 64-65. Textul a fost publicat în data de 3 decembrie cu titlul: ”Cercetător român: pe ce studii vă bazaţi când spuneţi că neonicotinoidele ucid albinele?!” Cercetătorul de la Fundulea combate comentariile apicultorilor, prezentând situaţii şi rezultate ale unor studii din România, SUA şi Australia. Astfel, consideră că la o mortalitate de 100.000 de familii de albine, înregistrată în 2015 (cazul a fost reflectat şi de revista Ferma), au fost prelevate prea puţine probe, numai cinci, număr irelevant statistic, chiar dacă din cinci, două au conţinut urme de imidacloprid. ”S-a găsit imidacloprid, dar celelalte substanţe active, folosite în combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor oare în ce proporţii erau?”, întreabă cercetătorul. În Statele Unite, din cele 350 de probe de polen prelevate din stupii de albine, mai puţin de 3% au conţinut imidacloprid, aminteşte Emil Georgescu, care mai precizează că: ”Din numărul total de probe analizate, în 98% din probele de ceară s-au găsit substanţele active tau-fluvalinat şi coumaphos, folosite în tratametul albinelor împotriva Varroa”. În România, în cadrul programului ADER, ”s-au analizat 106 probe, din care, la marea majoritate, nivelul de reziduuri de imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam a fost sub limita de cuantificare!”, arată Emil Georgescu.
Cercetătorul, specializat chiar în combaterea dăunătorilor porumbului, în special a răţişoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis), un dăunător căruia îi vine de hac chiar tratamentul cu neonicotinoide, ţine să-şi clarifice poziţia: ”Nu laud neonicotinoidele şi nici nu mă declar împotriva lor. Nu sunt nici de partea fermierilor, nu sunt nici de partea apicultorilor, deşi colaborez cu drag şi cu unii, şi cu alţii. Fiind cercetător, sunt imparţial şi întotdeauna voi fi de partea ştiinţei şi a adevărului”.
Uniunea Europeană e hotărâtă să sprijine sectorul apicol şi populaţiile de insecte polenizatoare şi să permită numai utilizarea pesticidelor prietenoase cu albinele. În 3 decembrie a.c., Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în favoarea populaţiilor de albine şi pentru dezvoltarea pesticidelor cu risc scăzut inofensiv pentru polenizatori. Rezoluţia va fi supusă la vot la şedinţa plenară din ianuarie de la Strasbourg.

Albine_b


CÂTEVA OBSERVAŢII...
Într-un text destul de vast, cercetătorul de la Fundulea nu face nici cea mai mică referire la vastul proces ştiinţific şi legislativ în urma căruia Uniunea Europeană, al cărui stat membru suntem din 2007, a decis interzicerea utilizării neonicotinoidelor în câmp deschis, României fiindu-i acordate ulterior câteva derogări. În loc să se răfuiască doct cu apicultorii care comentează pe site-ul agroinfo.ro, m-aş fi aşteptat ca Emil Georgescu, în numele ştiinţei şi al adevărului, să combată, dacă le consideră incorecte, raportul EFSA, studiile care au stat la baza acestui raport şi decizia forurilor politice europene. Sau măcar să le amintească. Or, domnia sa invocă exemple exclusiv din spaţii extra-comunitare, de parcă România ar fi o ţară în afara Uniunii Europene. Totodată, în ceea ce priveşte nemulţumirile domniei sale faţă de nivelul de pregătire al multor reporteri din presa românească, incluiv din presa agricolă, vreau să precizez că oricâte ”aberaţii din punct de vedere ştiinţific” ar emite, presa agricolă a fost mereu de partea cercetătorilor din institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1204 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?