Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Când devine o problemă FOLOSIREA ANTIBIOTICELOR?

Publicat: 27 septembrie 2019 - 09:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De mult timp am vrut să ridic problema modului de administrare a antibioticelor împotriva unor afecţiuni precum sunt Micoplasmozele, cele mai frecvente în acest sezon capricios. Subiectul mi-a atras atenţia mai ales pentru că pe Facebook circulă tot felul de "scheme" de tratament care de care mai "eficace"!

Spre exemplificare, voi lua în discuţie un antibiotic specific folosit în tratamentul Micoplasmozelor - Tilozina! Produsul îl regăsim atât sub formă de comprimate (Furogal T, Avianprotect Ten), ca pulberi (Tilozina FP 60%), cât şi ca soluţii injectabile (Tilozina FP 20%). Să le luăm pe rând.
Redau în continuare câteva “spicuiri” apărute în mediul online atât despre utilizarea comprimatelor, cât şi a pulberilor sau a suspensiilor injectabile:
• "Furogal T, 2 pastile pe kg - 7 zile" (3-5 zile, 2 cp/pasăre/zi)
• "Avianprotect, 1 pastilă pe kg - 7 zile" (3 zile, 1 cp/kg greutate corporală (g.c.)/zi)
• "2 grame de pulbere la litrul de apă - 7 zile" (5 zile, 1 g/l apă)
•"0,3-0,4 ml per kg 7 zile" (3-5 zile, 0,05 - 0,2 ml/kg g.c./zi)
Cea mai tare schemă de tratament este una de 21 de zile consecutiv, unde biata pasăre “încasează" “timp de 7 zile tilozina injectabil, 0,3 ml/kg, apoi furogal - 2 pastile/kg timp de 5-7 zile, după care se termină cu 7 zile de enrofloxacina buvabilă", cu precizarea că formularea nu este cea originală!
Chiar NU SE POATE aşa ceva! Şi ne mai lăudăm că noi creştem păsările "sănătos, BIO sau ECO"!
Conform unei descrieri succinte, "Tilozina se foloseşte în tratamentul infecţiilor aparatului respirator, digestiv şi genito-urinar, artrite, poliserozite, infecţii secundare asociate bolilor virale sau infecţiilor post-operatorii, otite". Noi ne vom referi doar la infecţiile aparatului respirator.

Gaina_b

Terapia cu Tilozina: erori şi dileme
CAZUL Furogal T. Un (1) comprimat conţine: Tilozina tartrat 12 mg şi Sulfadimetoxina 16 mg.
TRATAMENT pentru găini şi curci: 2 comprimate/pasăre/zi, timp de 3-5 zile.
Conform indicaţiilor, ar trebui ca timp de 3-5 zile să administrăm 2 comprimate pe zi pe pasăre, adică 24 mg de Tilozina pe zi! Nu se precizează nimic de greutatea păsării!
CAZUL Avianprotect Ten. Substanţele active sunt: Tilosin tartrat 6,4 mg, Eritromicină tiocianat 1,6 mg şi Neomicină sulfat 10 mg;
TRATAMENT la păsările adulte: 1 comprimat/kg greutate corporală/zi, timp de 3 zile consecutiv.
"Avianprotect Ten se foloseşte în controlul unor boli transmisibile la păsări, având un spectru larg antibacterian, dar şi efect CID asupra micoplasmelor şi asupra unor spirochete". Am redat şi această descriere a Avianprotectului pentru că aici este utilizat termenul CID, care conform DEX înseamnă "a ucide".
Deci, ţinând cont de aceleaşi indicaţii, timp de 3 zile unei păsări de 2 kg trebuie să îi administrăm 2 comprimate, adică 12,8 mg de Tilozina! Acum vine întrebarea firească: Dacă medicamentul "are efect CID" asupra Micoplasmelor şi se administrează numai 3 zile, înseamnă că în cazul Furogalului T noi facem un exces? De fapt, care este cantitatea de substanţă pe care trebuie să o administrăm zilnic?
CAZUL Tilozina pulbere (FP 60%). Un gram de produs conţine: Tilozina tartrat 580 mg.
TRATAMENT, în apa de băut, pentru puii de găină, tineretul de înlocuire, găini: se administrează 1 g pulbere în 1 litru apă (35 mg tilozina/kg g.c., minim 5 zile).
Pentru prima dată obţinem o informaţie utilă, şi anume că o pasăre trebuie să primească 35 mg Tilozina per kilogram corp pe zi, timp de minim 5 zile! Offff! Atunci cum rămâne cu primele două medicamente, Furogalul şi Avianul, din care utilizăm 24 mg pe pasăre adultă pe zi, respectiv 6,4 mg pe kg corp pe zi?
Dacă ţinem cont că un gram de pulbere conţine 580 mg de substanţă (Tilozina), atunci un mililitru de apă va conţine 0,58 mg de Tilozina, deci o pasăre de 1 kg greutate ar trebui să bea 60 ml de apă cu Tilozina. Acum, o pasăre ajunge la 1 kg greutate în jurul vârstei de 12 săptămâni (rasele uşoare), vârstă la care pot bea această cantitate de apă în condiţii climatice normale! Orientativ, un pui/o găină de o lună bea 30 ml de apă pe zi, la două luni bea 50 ml/zi, la 3 luni - 70 ml/zi, iar la 4 luni - 100 ml/zi. Valorile consumului de apă sunt aproximative şi calculate în condiţii de climat optim.
CAZUL Tilozina injectabil (FP 20%) Un mililitru conţine 200 mg Tilozina (sub formă tartrat).
TRATAMENT pentru găinile adulte: 0,05 - 0,2 ml produs/kg g.c (10 - 40 mg s.a./kg g.c, timp de 3-5 zile).
Administrarea injectabilă a oricărui medicament are impactul cel mai bun asupra oricărei afecţiuni! Având în vedere că administrarea intravenoasa la pasăre este imposibilă, injectarea intramusculară este modalitatea cea mai bună de tratament în cazul unui diagnostic real. Administrarea subcutanată, pentru cei care nu deţin asistenţă medicală de specialitatate, este de preferat!
Şi în cazul Tilozinei injectabile există un mare semn de întrebare. Spun asta pentru că dacă iau de bună informaţia de la Tilozina pulbere, care spune că se administrează 35 mg pe kg corp pe zi, aici, pentru cazuri extreme, vedem că se recomandă chiar 40 mg/kg corp pe zi, iar absorbţia substanţei administratată intramuscular sau subcutanat este mult îmbunătăţită.

Stimaţi gospodari, în speranţa că aceste informaţii v-au fost de folos, vă aştept cu întrebări, propuneri şi dezvăluiri din experienţa proprie la adresa de email: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile specializate: Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Păsări de carne şi găini ouătoare şi Ferma de familie.


CÂTEVA RECOMANDĂRI EDIFICATOARE
Lucrul cel mai periculos la instalarea unei boli îl reprezintă faptul că noi, gospodarii, nu ne dăm seama când aceasta începe să prezinte simptome vizibile nouă, mai ales dacă mai luăm în calcul şi perioada de incubaţie!
Când avem şi un diagnostic cert (caz fericit), emis de o persoană de specialitate, boala a trecut deja de primele faze, din păcate!
Pulberile sau soluţiile buvabile sunt eficace doar dacă tratamentul se administrează încă din faza incipientă a bolii, când pasărea încă mai consumă apă sau furaj!
Când boala este avansată, singurele două alternative rămân administrarea orală de comprimate sau tratamentul injectabil. In cazul nostru, al Tilozinei, tratamentul pe cale orală cu comprimate este, de asemenea, ineficient când afecţiunea este avansată. Explicaţia este conţinutul scăzut de Tilozina. Dar, în acest caz, tratamentul oral poate fi eficient în primele faze ale bolii.
Concluzie: Varianta optimă rămâne tratamentul injectabil cu doze cuprinse între 10 şi 40 mg/kg g.c. sau 0,05 - 0,2 ml/kg g.c., tratament la care variază doza de Tilozina în funcţie de gravitatea bolii! In fazele incipiente se pot folosi ca alternative şi tratamentele cu comprimate sau cele buvabile. Aceste tratamente este de preferat să se facă sub îndrumarea unui cadru de specialitate!
Aceste recomandări sunt concluziile unui amator, bazate pe dozele de substanţă activă conţinute de fiecare produs, precum şi pe indicaţiile de administrare ale producătorului medicamentului!


Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 1636 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?