Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CALITATEA LAPTELUI. Cum influenţeză FURAJELE VERZI gustul şi textura?

Publicat: 11 februarie 2017 - 13:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FURAJE BINE ALESE, LAPTE DE CALITATE. Calitatea produselor animaliere este asociată cu structura şi calitatea furajelor folosite în hrana acestora.

De regulă, alimentaţia animalelor determină modificarea componentelor minerale, compoziţia acizilor graşi şi caracteristicile senzoriale ale laptelui şi cărnii, la toate sortimentele de furaje verzi. Caracteristicile organoleptice ale produselor animaliere, mai ales ale laptelui, se relaţionează direct cu caracteristicile de natură fiziologică şi biochimică ale plantelor furajere consumate de animale.

Aprecierea produselor animaliere de către consumator se face prin evaluarea senzorială a unor indici organoleptici: culoarea, aroma, savoarea, textura etc. Astfel, nuanţele de culoare albă constituie un indice important de acceptare sau apreciere a laptelui.

pajiste-primavara_bClick pe poza pentru galerie!

Aroma produselor animaliere este dată de unele substanţe volatile senzoriale (de tipul terpenelor), prezente în compoziţia unor plante dicotiledonate din structura floristică a pajiştilor naturale (păpădia, codiţa şoricelului, bănuţei, morcovul sălbatic, patlagina, menta etc). Savoarea este evidenţiată de conţinutul de glucide (zaharuri) ale produselor animaliere, iar textura, de conţinutul acestora în grăsimi.

Despre cum se resimte în lapte diversitatea şi abundenţa florei pajiştilor, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

Vizualizat: 2546 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!