Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

"CALCIUL vitaminizat", necunoscuta gospodarilor

Publicat: 10 decembrie 2018 - 14:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este mai mult decât evident faptul că informaţiile online abundă dinspre cele mai diverse dar, de multe ori, şi foarte dubioase surse. Cu greu faci faţă, chiar şi atunci când mai ai habar, avalanşei de produse miraculoase, etichetelor îndoielnice, explicaţiilor care nu au absolut nici o legătură cu ştiinţa!

Tocmai de aceea ne-am gândit la o rubrică abordată dinspre online înspre print. Administrez câteva grupuri pe Facebook ce au ca tematică avicultura - ca hobby şi nu numai. Am multe discuţii, unele în contradictoriu, în jurul unor probleme specifice tratate, din păcate, "după ureche" de către mulţi crescători.
Experienţa mea este practică şi mă bucur că mi s-a oferit posibilitatea să scriu aceste "pastile" pentru cei interesaţi, pornind de la constatările şi întrebările de pe pagina de socializare.
În această primă ediţie vom discuta despre aparent banalul... CALCIU. Cum îl administrăm?

Calciul vitaminizat 85g_b

Unitatea de măsură LINGURA este complet greşită!
Ce este acel “Calciu (vitaminizat)” din comerţ şi care este ponderea lui în furaj?! Locul în care găsiţi cele mai variate opinii despre CALCIU este Facebook-ul şi, cum acesta este o inepuizabilă sursă de informaţie de multă ori eronată chiar şi în proporţie de 90 la sută (îmi asum şi pot să dovedesc asta!), am să-l citez!
Cum bine ştiţi, atunci când cumpăraţi “Calciu (vitaminizat)” şi întrebaţi despre dozaj, de multe ori vi se dă un răspuns pe care eu îl consider evaziv şi greşit, şi anume: “Puneţi o lingură cu vârf la kilogramul de furaj!”. Cum?! Dacă luăm ca unitate de măsură LINGURA... cât cântăreşte o lingură? Din curiozitate am apelat la cântar (se vede în fotografii) şi am aflat că o lingură plină are în jur de 55 grame iar una cu vârf peste 80 de grame!
Apoi, pentru ce animal/pasăre se foloseşte acel furaj? Pentru că sunt un mic gospodar care creşte numai găini să luăm ca exemplu această pasăre.
Spicuiri de pe facebook: “Nu ştiu dacă este ok, eu pun cam un pumn de calciu la un sac de măciniş (30 kg porumb, 15 kg grââu, 5 kg floarea-soarelui plus 5 kg furaj 38% proteină) pentru găini ouătoare”. Iată încă o cantitate de măsură complet greşită - PUMNUL!
Sau, fiind vorba de un Grit de scoici de la o firmă românească, scrie cineva: “Ei (n.r. - vânzătorii sau producătorii) spun că se asimilează mai bine calciul din scoică şi le ajută pe găini şi la digestie, în lipsa nisipului”. {i nu pot să nu mă întreb: ce se întâmplă cu hibrizii ouători de la Avicola care nu văd un fir de nisip tot ciclul de producţie?! Însă despre procentul de carbonat de calciu în furajul găinilor vom avea un articol distinct, dată fiind complexitatea subiectului.

Calciul vitaminizat 60g_b

Ce cumpărăm, de fapt?
De fapt, ce este “Calciul (vitaminizat)” comercializat în magazinele de specialitate? În realitate se numeşte CARBONAT DE CALCIU, iar diferenţa dintre cele două este că acest CARBONAT conţine, în funcţie de puritatea rocii din care este extras, între 34 şi 40 la sută CALCIU! Deci Calciul (vitaminizat), cel care se comercializează, NU este CALCIU ci Carbonat de Calciu!
Din tabelele pe care le găsiţi tipărite pe etichetele ambalajelor veţi afla procentul de Calciu pur pe care îl are acel produs. În funcţie de acest procent, ponderea în furajul păsării/animalului va fi mai mică sau mai mare, dar acest ingredient nu trebuie să lipsească nicidecum din alimentaţie! Nu se administreaza pe post de desert ci trebuie să fie prezent tot timpul în hrană, pentru o bună dezvoltare a sistemului osos şi, mai târziu, pentru rezultate pozitive atât la ouat, cât şi la carne.
Unitatea de măsură însă nu este nici LINGURA, nici PUMNUL, ci PROCENTUL!
Aveţi întrebări? Le aştept cu interes la adresa de email: narcisdefta.ferma@gmail.com

Sare 35g_b

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/222 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)

 

Vizualizat: 850 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?