Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bunăstarea taurinelor: 5 sfaturi pentru sezonul rece

Publicat: 13 ianuarie 2022 - 12:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru o bună evoluţie a stării de sănătate şi a condiţiei corporale a vacilor, fermierii trebuie să se concentreze asupra confortului animalelor şi asigurării necesarului de furaje în timpul iernii.

Pentru optimizarea performanţelor fermelor de vaci, în special a celor de lapte, fermierii trebuie să ia în considerare o serie de măsuri de pregătire pentru iarnă.

 alimentatia vacilor 01_b

1. Verificaţi confortul în boxe (sau spaţiu de odihnă) şi accesul la hrană. Concurenţa pentru spaţiul de odihnă şi la frontul de furajare creşte disconfortul vacilor şi riscul de şchiopătare, deoarece timpul de repaus va fi redus şi vacile se "împing" pentru a avea acces la furaje.

2. Asiguraţi ventilaţia adăposturilor! Pregătirea adăposturilor pentru perioada de iarnă trebuie să cuprindă atât izolarea acestora, în special împotriva curenţilor reci de aer, cât şi, mai ales, o bună ventilare a acestora. Animalele preferă o temperatură mai redusă. Mult mai periculoasă pentru sănătatea animalelor este lipsa ventilaţiei (acumularea de noxe, umiditatea şi condensul).

3. Adaptaţi raţiile la sezonul rece! Necesarul nutritiv se modifică odată cu venirea iernii. Evitaţi modificările bruşte ale raţiei furajere. Modificarea reţetelor/raţiilor furajere în perioada iernii trebuie făcută treptat, cu asigurarea unei perioade de tranzit şi verificarea permanentă a calităţii furajelor. Furajele depozitate în spaţiu descoperit nu trebuie să fie îngheţate, alterate sau mucegăite.

De asemenea, trebuie verificate stocurile de furaje, astfel încât acestea să fie suficiente în cazul apariţiei unei perioade mai lungi de blocare a aprovizionării (întrerupere a circulaţiei, etc.).

4. Controlaţi dermatita digitală. Limitarea mişcării în perioada de iarnă este un factor stresant (care duce la imunosupresie) şi poate fi declanşator pentru dermatita digitală (DD) - o dermatită infecţioasă, contagioasă şi dureroasă a ţesutului digital. Şi în timpul iernii trebuie continuate tratamentele prin îmbăierea picioarelor pentru prevenirea pododermatitelor.

5. Supravegheaţi condiţia corporală a animalelor. Urmăriţi permanent evoluţia greutăţii corporale a vacilor în lactaţie şi a celor în repaus mamar. De multe ori, furajarea deficitară poate să conducă la o incidenţă mai mare a vacilor cu o condiţie fizică mai slabă.

 

Atenţie la viţei


Viţeii sunt mai sensibili în ceea ce priveşte stresul provocat de schimbarea regimului alimentar, precum şi al diferenţelor mari de temperatură dintre zi şi noapte. Gestionarea stresului termic ajută la protejarea viţeilor şi tineretului împotriva celor mai periculoase afecţiuni: diareea şi pneumonia. La viţei trebuie urmărită evoluţia greutăţii corporale, respectiv sporul mediu zilnic, un indicator foarte important al stării de sănătate al animalelor.

Atenţie! Cântăriţi viţeii pe toată perioada iernii pentru a vă asigura că sporul de greutate vie este constant şi susţinut! - ROBOTUL FERMY, specialist Agri 4.0

Cele mai importante măsuri pentru pregătirea fermelor de vaci pentru iernare!

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1453 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?