Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bunăstarea mielului sugar și eficiența fermei

Publicat: 16 martie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Prin întreținerea corectă a produșilor după fătare, se pot reduce semnificativ pierderile de mieii până la înțărcare, în paralel cu creșterea sporului mediu zilnic, doi factori importanți care condiționează profitul oierilor.

Click pe poza pentru galerie!

De curând, am ajuns în exploatația oierului Nicolae Mitrea, din comuna Agârbiciu, sat Șoala, jud Sibiu, și am rămas impresionat de pasiunea și profesionalismul cu care acesta îngrijește mieii fătați în această perioadă. Într-un saivan din lemn, dar care respectă normele europene referitoare la volum (7,5 mc/oaie) și la suprafață (1,5 mp/oaie), distinsul fermier a organizat, ca la carte, fătările și îngrijirea mieilor după fătare.
Oile fătate erau întreținute în saivan în grupuri, separând malele cu fătare simplă de cele cu fătare dublă. Mai precis, mamele cu un miel erau cazate în boxe mari de câte 100 oi cu mieii, iar oile cu doi miei în boxe de 50 de oi, toate boxele având un mielar (școală de miei) la care mieii aveau acces, printr-un grătar, la fân de otavă de calitate bună și la granule (cu 16% proteină brută) pentru miei. Așternutul de paie era curat și asigura un confort sporit pentru oi și miei și, totodată, un microclimat adecvat. În tot saivanul nu se auzea behăit de oi sau miei, oile rumegau în liniște, iar mieii se odihneau, sugerând că sunt în condiții de bunăstare.
Majoritatea crescătorilor de ovine știu foarte bine că eficiența muncii lor este strâns legată de supraviețuirea unui număr cât mai mare de miei până la înțărcare și de sporul mediu zilnic realizat în această perioadă. Supraviețuirea mieilor până la înțărcare și sporul mediu zilnic depind de oaia mamă, de vigoarea mielului și de condițiile de întreținere controlate de crescătorul de oi.
În rândurile care urmează voi prezenta, sintetic, tehnicile de îngrijire a oilor și mieilor după fătare.

Tehnicile de îngrijire a oilor și a mieilor după fătare
Pentru buna desfășurare a fătărilor, saivanul și maternitatea, acolo unde există, trebuie pregătite din timp. Înainte de începerea și pe tot parcursul fătărilor, în saivan se pune zilnic un strat de paie curate, iar o dată pe săptămână se recomandă ca așternutul să se prăfuiască cu var nestins - un bun dezinfectant, peste care se așază un strat gros de paie. Oile sunt rezistente, mai ales cele de rasă Țurcană, la temperaturi scăzute și mediu uscat și mai sensibile la curenți de aer umezi și reci. În perioada fătărilor, după normele europene, oile sunt în condiție de confort termic la o temperatură de 8-10oC, dar pentru mieii fătați și zvântați temperatura de confort termic este însă mai mare, de 15-17oC. Mieii de la rasa Țurcană rezistă însă și la temperaturi mai scăzute (chiar până la 0oC), cu condiția ca imediat după fătare să fie bușumați cu un material textil absorbant (bumbac, in, cânepă) și să sugă colostru în cel mai scurt timp.
De regulă, fătările au loc în saivan sau chiar la pășune, dar oile gestante trebuie supravegheate permanent ziua și periodic noaptea cel puțin din 3 în 3 ore. Cel mai adesea, oile care au mai fătat și au numai un miel, unul viguros care suge singur, după bușumarea mielului, se trec într-o boxă mare, delimitată într-o porțiune a saivanului ferită de curenți. Obligatoriu, în efectivele mai mari, oile cu doi miei, mioarele și oile rele mame vor fi introduse în boxe individuale, fie în maternitate, fie în saivan, unde stau între 3 și 7 zile, în funcție de frecvența fătărilor.
Pentru efectivele de ovine cuprinse în sistemul de Control al Originii și Performanțelor (COP) și cele înregistrate în control de producție (PP) este obligatorie marcarea mieilor în primele 24-48 ore prin tatuare și/sau crotaliere și cântărirea lor.

Repartizarea și gruparea oilor cu mieii lor
În exploatațiile mai mici, pentru reducerea pierderilor cauzate de strivirea sau părăsirea mieilor și pentru o mai bună supraveghere, oile mame cu miei simpli se repartizează pe grupe de vârstă în felul următor:
- 20-30 oi cu miei cruzi, în vârstă de 0-7 zile. În această perioadă oile adulte cu miei mai viguroși sunt în saivan, în grupuri de până la 30 oi cu miei, iar mioarele și oile cu miei cu viabilitate mai scăzută, în boxe individuale. Pentru această perioadă, când se produc cele mai ridicate pierderi de miei, se recomandă supravegherea continuă.
- 40-60 oi cu miei mijlocași, în vârstă de 8-15 zile. Această perioadă se caracterizează printr-o relație afectivă mamă-miel mai strânsă, dar și printr-o oarecare independență a mielului, care prin imitație începe să consume furaje solide (otavă, concentrate măcinate).
- 80-120 oi cu miei zburați, în vârstă de peste 16 zile, care devin tot mai independenți, odată cu creșterea consumului de furaje solide.
Oile cu fătare gemelară se mențin obligatoriu împreună cu mieii 5-7 zile în boxe individuale, perioadă în care oaia se furajează la discreție cu fân de calitate (2 kg/zi), concentrate (0,5-0,8 kg/zi) și sfeclă furajeră (1-1,5 kg/zi).
Această acțiune are ca scop declanșarea lactației, supravegherea permanentă și consolidarea relațiilor, prin miros, auz și văz, între oaia mamă și miei. Dacă efectivul este mare, după 7-10 zile aceste oi se scot din boxe și formează un grup aparte, de 30-50 oi cu miei gemelari mijlocași, care se mențin separat de oile cu un miel, până la înțărcare.
La efectivele mari, împreunarea oilor cu un miel cu cele cu doi miei constituie o gravă greșeală tehnologică, deoarece oile cu doi miei, deși au nevoie de o cantitate mai mare de furaje, fiind mai grijulii, ajung ultimele la jgheabul de furaje și, de regulă, consumă cele mai puține furaje. În aceste condiții, producția de lapte este mică, procentul de mortalitate a mieilor ridicat și viteza de creștere a mieilor scăzută.


MIEII CU VIABILITATE SCĂZUTĂ POT FI SALVAȚI
Imediat după uscarea mielului fătat, în situația în care în anii anteriori au existat cazuri de infecții ombilicale, se secționează cordonul ombilical la 5-6 cm cu o foarfece aseptică și se dezinfectează cu tinctură de iod sau cu apă oxigenată, prin introducerea restului de ombilic într-o sticluță cu dezinfectant sau prin tamponare.
La unele mioare, dar și la oile adulte cu miei mari (5-6 kg), fătarea decurge greu și mieii pot intra în comă. În acest caz, pentru salvarea lor, se recomandă respirația artificială prin apăsarea ușoară și ritmică, timp de 1-2 minute, a picioarelor din față, apoi se bușumează ușor și, dacă își revin, se apleacă imediat să sugă.
Oile furajate necorespunzător în timpul gestației, cu precădere cele cu gestație multiplă și mioarele, fată miei cu viabilitate scăzută (numiți miei leșinați). Aceștia, împreună cu mamele lor, se introduc imediat într-o boxă individuală și se vor bușuma, după care se țin cu capul în jos și li se gâdilă nările până strănută. După ce se apleacă la oaie să sugă colostru, se injectează o soluție cu vit. A, D3, E și seleniu. Prin aplicarea acestor măsuri se pot salva peste 50% din mieii cu viabilitate scăzută.


ÎNGRIJIREA MIEILOR ORFANI
Pe parcursul primei săptămâni de la fătare, în urma unor leziuni grave ale aparatului genital, unele oi mame mor (1-3%) și mieii rămân orfani, iar alte oi (1-2%) nu au lapte, chiar în condiții bune de furajare. Pentru a reduce pierderile în aceste situații se poate apela la:
- adopția lor de către alte oi, doici, cărora le-au murit mieii sau care au un singur miel și dau o producție mare de lapte. În acest caz se va uniformiza mirosul mielului adoptat, fie prin frecarea lui cu placenta oii doici sau cu pielea mielului mort, fie se mulge lapte de la doică peste miel.
- alăptarea artificială, numai dacă nu avem oi doici; în acest sens, mieii orfani imediat după fătare se pun să sugă colostru de la alte oi, timp de 2-3 zile, după care se pot alăpta cu biberonul, cu lapte de oaie sau de vacă, fiert și răcit la 38oC, în vase cu capac.

Articol publicat in revista Ferma nr.4(165) 1 - 14 martie 2016

Vizualizat: 1936 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!