Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BUNĂSTAREA la CAPRINE. Iată ce INDICATORI trebuie să urmărim!

Publicat: 16 februarie 2017 - 12:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

BUNĂSTARE ÎNSEAMNĂ O VIAŢĂ DE CALITATE. Caprele trăiesc în bunăstare dacă beneficiază de hrană conform cerinţelor, apă potabilă la discreţie, confort, sănătate, blândeţe, intervenţii dureroase şi/sau stresante cât mai puţine.

Cum apreciem hrănirea adecvată?
Condiţia corporală care reflectă starea de îngrăşare. Trebuie evaluată vizual şi prin palpare mărimea depozitelor de grăsime şi a dezvoltării musculaturii în zona crupei, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale, şi în zona pieptului. Se acordă note de la 0 (animale extrem de slabe) la 5. Articulaţiile intervertebrale se simt uşor la palpare, iar pielea pare a fi în contact direct cu oasele. Nota maximă 5 se dă atunci când muşchii sunt bine dezvoltaţi, pe toată lungimea formând între ei o scobitură, iar grăsimea subcutanată este mobilă în cea mai mare parte a sternului.
Starea părului este adesea legată de sănătate, indicând probleme nutriţionale sau prezenţa endo- şi/sau ecto-paraziţi. Un păr fără luciu, zburlit, inegal, încâlcit, dur, rar sau mai lung decât cel normal este întâlnit mai ales la caprele slăbite şi se asociază cu evoluţia bolilor cronice (ex. pneumonie) sau cu dezechilibre minerale. Pentru evaluarea stării învelişului pilos (părului) se ia în considerare întregul corp, cu excepţia capului şi a picioarelor sub nivelul articulaţiilor. Importantă este şi rasa, deoarece există capre care în mod normal au părul lung. Aprecierea se face în afara sezonului de năpârlire.
Front de hrănire adecvat. Coada formată la jgheabul de hrănire este un comportament al animalelor înfometate. În acest caz se pot genera comportamente nedorite. Luptele, de exemplu, sunt mai acute atunci când în efectiv avem capre şi cu, şi fără coarne. Putem observa comportamentul de hrănire la două minute după distribuirea hranei în jgheab. O capră aşteaptă dacă se află la 50 cm în spatele altei capre care se hrăneşte şi este orientată cu capul spre jgheab. Caprele dominante din efectiv pot determina mărirea acestui spaţiu la 2-3 m. Timpul de observaţie este de cel puţin 15 minute. Frontul de furajare se stabileşte în funcţie de lăţimea la piept a caprelor şi poate fi de 25-35-40 cm.
Frontul de adăpare. Un front insuficient de adăpare duce şi la scăderea consumului de hrană în cazul animalelor însetate. Se procedează întocmai ca la hrănire, cu specificarea că observarea începe când prima capră caută sursa de apă după ce a consumat furaj.

Caprine în expoziţie_bClick pe poza pentru galerie!

De asemenea, trebuie evaluată adăpostirea corectă, dar şi absenţa afecţiunilor de orice fel. Despre acestea, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie 2017!

Sorin-Octavian VOIA

Dinu GĂVOJDIAN

Vizualizat: 2724 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!