Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bunăstarea animalelor în fermele ecologice

Publicat: 10 octombrie 2016 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Încă de la început trebuie precizat că este foarte important ca toate animalele din aceeași specie prezente în interiorul aceleiași ferme să fie crescute în sistem ecologic. Bunăstarea animalelor se va asigura pe toată durata vieții acestora. 

Click pe poza pentru galerie!

Densitatea animalelor în adăpost se stabilește respectând nevoile de confort specifice animalelor, în funcție de specie, rasă și vârstă. Suprafețele minime pentru zonele interioare și exterioare pentru diferite specii de animale sunt prezentate în anexa a III a Regulamentului (CE) nr. 889/2008, var. Cons. 2015. Animalele trebuie să aibă posibilitatea de a se mișca liber într-o zonă externă de tip padoc și să aibă la dispoziție o suprafață de teren pentru pășunat. Sunt interzise priponirea fixă și creșterea în cuști sau în baterii industriale.

Adăpostul va avea podele netede, dar nu alunecoase. Este important să existe o suprafață de odihnă confortabilă, curată și uscată, de dimensiuni suficiente. O treime din suprafața podelei trebuie să fie solidă, prevăzută cu așternut din rumeguș, nisip sau talaș. Nu se admit podelele confecționate din stinghii sau cu grătar.

Izolarea, încălzirea și aerisirea adăposturilor trebuie să mențină în limite optime pentru animale circulația aerului, nivelul de praf, temperatura, umiditatea relativă a aerului și concentrația de gaze. Adăposturile trebuie să permită o aerisire naturală abundentă și să fie luminoase fără a utiliza energia electrică în timpul zilei.

Sunt interzise tăierea ciocului, a cozii sau a coarnelor, arderea tendoanelor, smulgerea penelor, tăierea aripilor sau orice altă mutilare a animalelor. Dacă aceste practici sunt necesare, fermierul trebuie sa întocmească documentația prin care se descrie motivul și să explice metodele utilizate, pentru a putea obține derogare de la autoritatea competentă.

 

Reproducție naturală

În fermele zootehnice din sistemul ecologic reproducerea animalelor trebuie să fie naturală, fiind interzis embrio-transferul, precum și toate practicile de manipulare embrionară și genetică, dar și utilizarea oricărei substanțe de origine sintetică ce duce la modificări în creșterea naturală a animalelor, cum sunt aditivii care stimulează apetitul și favorizează creșterea.

 

Întreținerea pe pășune

Animalele din ferma ecologică nu vor pășuna pe terenuri exploatate în sistem convențional. În perioada de transhumanță, animalele pot pășuna pe teren neecologic în cazul în care sunt transportate pe jos de pe o suprafață de pășunat pe alta. Cantitatea de furaj neecologic, administrat sub formă de iarbă sau sub altă formă de vegetație pe care o pasc animalele în această perioadă de transhumanță, nu poate să depășească zece la sută din rația totală anuală de furaje. În acest caz, fermierii păstrează documente justificative privind modul de punere în aplicare a dispozițiilor privitoare la acest aspect. Animalele certificate ecologic pot să pășuneze pe pășuni comunale a căror suprafață este controlată și corespunde reglementărilor specificate în cazul agriculturii ecologice.

 

Cerințe privind sistemul de hrănire

Furajarea animalelor trebuie să corespundă speciei de rumegătoare (rație de grosiere/fibroase -minim 60%, de cereale etc.). La animalele care produc lapte este permisă reducerea la 50%, pentru o perioadă de maxim trei luni de la începutul perioadei de lactație.

Procentul furajelor convenționale produse în ferma proprie (care provin de pe suprafețe aflate în primul an de conversie) nu trebuie să depășească 20%. Este necesar să existe o evidență clară pentru produsele cu statut diferit (convențional, în conversie, ecologic). Este interzisă hrănirea animalelor cu furaje ce conțin organisme modificate genetic sau derivate ale acestora (la achiziție este necesară o confirmare dată de producător în scris). Hrănirea animalelor foarte tinere este bazată pe laptele matern. În momentul preparării produselor destinate hrănirii animalelor din fermele ecologice, fermierul trebuie să se asigure că producerea furajelor ecologice este separată de producerea furajelor neecologice.

 

Sunt permise tratamentele alopate?

Folosirea medicamentelor alopatice în tratamentele preventive este interzisă. Sunt permise maxim trei serii de tratament alopat în decurs de 12 luni sau o singură serie în cazul în care ciclul de viață productivă a animalului durează mai puțin de un an. În cazul administrării de medicamente alopate, perioada de așteptare până la utilizarea producției în sistem ecologic se dublează. În astfel de cazuri se recomandă și izolarea animalelor bolnave. Animalul sau grupul de animale tratat reîncepe perioada de conversie. Efectivul în cauză trebuie izolat, iar producția obținută trebuie separată și valorificată cu statut de produs convențional până la finalizarea conversiei. Animalele crescute pentru producția de carne se pot valorifica cu statut ECO doar după un an de la aplicarea sancțiunii.

Sunt autorizate vaccinările obligatorii prin lege și sunt admise și alte vaccinări dacă acestea sunt prescrise de medicul veterinar în condițiile în care în zonă evoluează o maladie care nu poate fi controlată prin alte mijloace decât cele din farmacologia convențională. Înregistrările sanitar veterinare trebuie să fie complete (animalul tratat, diagnosticul, data, denumirea produsului utilizat, substanța activă, perioada de tratament, perioada de așteptare etc.), pentru a putea fi puse la dispoziția Organismului de certificare și control.

Fermierul este obligat să cunoască și să aplice toate măsurile menționate în acest articol; odată puse în practică, ele sunt mai ușor de respectat.

 

 

 

 

GESTIONAREA ȘI UTILIZAREA DEJECȚIILOR 

Numărul de capete pe suprafață va fi limitat astfel încât fermierul să poată realiza o gestionare integrată a producției zootehnice și agricole la nivel de fermă, reducând astfel la minim orice formă de poluare a solului, a apei de suprafață, precum și a stratului de apă freatică. Dejecțiile produse de animale, folosite la fertilizarea organică a suprafeței de teren, nu trebuie să fie mai mare de 170 kg de azot/ha/an.

Depozitarea gunoiului de grajd se realizează în spații special amenajate, prevăzute cu pereți de sprijin și cu sistem de colectare a scurgerilor (platforme și/sau bazine de colectare cu baza impermeabilă). Încă din stadiul de proiectare și de construcție a depozitelor, bazinelor și incintelor pentru depozitarea îngrășămintelor organice se va acorda cea mai mare atenție protecției apelor și a mediului înconjurător împotriva poluării, prin amplasarea acestora în afara zonelor sensibile, departe de sursele de apă, iar capacitatea de stocare trebuie să fie suficientă.

Curățirea și dezinfecția grajdului, respectiv a echipamentelor din grajd, trebuie executată conform reglementărilor prevăzute în Anexa II și VII (CE) nr. 889/2008.


 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 2423 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?