Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Breaza - OAIA bună de LAPTE

Publicat: 28 iunie 2019 - 14:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ţurcana Brează este mai restrânsă numeric şi este crescută cu precădere în bazinul Văii Jiului, unde de fapt a fost şi creată. Se presupune că în aceste zone - Jieţ, Petroşani, Petrila, Uricani, Câmpul lui Neag, Cimpa, Livezeni - la un moment dat a apărut în efectivele de oi o mutaţie genetică care a marcat fenotipic populaţia printr-o brezătură la nivelul feţei, corelată şi cu o producţie de lapte foarte importantă.

200 kg de lapte
Aceste animale au fost atent selecţionate şi, prin presiunea berbecilor reţinuţi din cele mai bune oi de lapte şi cu faţa brează, a fost creată o populaţie de oi bine crescute în nuclee mici, cu o atenţie deosebită acordată la hrănire şi exploatare, cu performanţe deosebite în direcţia producţiei de lapte: până 160-170 kg de lapte, iar unele exemplare pot atinge 200 kg de lapte.

Breaza_b
O caracteristică a acestei populaţii este dezvoltarea corporală mare, cu trunchiul bine proporţionat, de forma unui trapez, cu baza mare pe linia feselor şi cu ugere bine conformate ca nişte cupe, din care se desprind sfârcurile de dimensiuni apreciabile, pretabile la mulsul mecanic.
Nu se cunoaşte perioada în care între populaţiile de oi breze şi bucălăi au avut loc schimbări de reproducători, dar această dimensiune a sfârcurilor se constată şi la o parte din populaţia de oi bucălăi din zonele Hunedoarei şi Gorjului, acestea fiind populaţiile majoritare din zona de creştere în care este implicată Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine „Dacia”, conducătoarea Registrului Genealogic.
Se observă cu ochiul liber marea variabilitate de caractere productive, care conferă siguranţă în selecţia de tip pe nivele independente şi alternanţa pe carne - lapte - lână, până la specializarea în timp a unor populaţii pe una dintre cele trei producţii.

Gheorghe NEAŢĂ
Director coordonator registru genealogic - Asociaţia Dacia Hunedoara


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

Vizualizat: 1834 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?