Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BREAZA, ÎN TÂRG LA TOTEŞTI

Publicat: 08 decembrie 2019 - 22:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia zonală a crescătorilor de ovine "Retezatul" Haţeg şi Consiliul Local Toteşti au organizat în 6 octombrie cea de-a XI-a ediţie a expoziţiei de ovine "BREAZA - REGINA ŢURCANELOR", concomitent cu promovarea tradiţiilor populare.

Vremea destul de capricioasă nu i-a ţinut departe de târg pe vizitatori, care au venit la Toteşti în număr foarte mare. Cele 43 de boxe amenajate de către organizatori au fost pline de Ţurcane, varietatea Brează, exemplare specifice zonei.
Felicitări, Pavel Iovăneasă şi crescătorilor membri ai Asociaţiei pe care o conduci pentru încă o ediţie reuşită a expoziţiei. Sunt probabil puţinele momente în care crescătorii de animale au parte de respectul şi aprecierile cuvenite pentru munca şi rezultatele lor. Iar fotografiile realizate la Toteşti sunt elocvente. Un alt motiv pentru care susţinem, încă o dată, că ar trebui ca Ministerul Agriculturii, prin structurile specifice să aloce mai mult timp, resurse şi pricepere omologării Brezei ca rasă de sine stătătoare. Aşa că am profitat de ocazie şi am stat de vorbă cu Ioan Pădeanu, specialistul nostru în creşterea ovinelor, profesor la USAMVB Timişoara, despre avantajele economice net superioare ale acestei varietăţi de Ţurcană.

totesti hateg_1_b

totesti hateg_2_b

totesti hateg_3_b
totesti hateg_8_b
BREAZA DE HAŢEG: caractere productive care îi conferă unicitate
La oile Breze, într-o perioadă lungă de timp, s-au fixat acele însuşiri şi caractere care le conferă o identitate aparte. Astfel, aceste oi au talie mai mare, constituţie fină spre robustă, dezvoltare corporală proporţională, conformaţie armonioasă, trunchi lung potrivit de larg, dar adânc, linia spinării dreaptă, rar uşor înşeuate, crupa uşor teşită şi bine conturată, gâtul lung comprimat lateral prins de trunchi, membrele lungi cu osatură fină şi aplomburi corecte.
Capul este expresiv, alungit şi îngust, cu profilul drept la femele şi uşor berbecat la masculi, acoperit cu un jar (păr scurt) gri închis spre negru. Pe cap prezintă o brezătură (dungă) specifică de culoare albă care porneşte de la creştet se lărgeşte la nivelul botului. Urechile sunt mijlocii subţiri şi purtate lateral. Osatura este fină dar rezistentă, iar copitele au culoare închisă şi cornul tare, facilitând deplasarea pe terenuri variate din zona montană sau la drumuri lungi. Ugerul este globulos, bine dezvoltat cu mameloane lungi şi groase.
Toţi berbecii au coame lungi, răsucite în spirală iar oile în proporţie de circa 50% mai mici, răsucite înapoi.

totesti hateg_5_b

totesti hateg_6_b
Aceste oi au rezistenţă şi vitalitate ridicată fiind sprintene, afectuoase şi foarte agile în căutarea hranei.
Lâna este extinsă pe cap până la linia ochilor, pe picioarele anterioare până la genunchi iar pe picioarele posterioare până la jaret şi mai rar până la copită. Cojocul de lână este format din şuviţe lungi (25-30 cm), cu aspect de ţurţuri ce cuprind fibre lungi intermediare şi scurte în proporţii egale, cu fineţea medie de 50-60 microni. Lâna este bogată în usuc uleios şi mai frecvent de culoare albă sau alb-gălbuie. Abdomenul este acoperit cu lână mai scurtă, dar deasă cu şuviţe cu structură clară asigurând o bună protecţie a corpului la temperaturi mai scăzute. La unele oi în cojocul de lână se găsesc fibre de culoare închisă pe gât şi/sau crupă sau zone închise.
Oile Ţurcane Breze se diferenţiază morfo-productiv clar, de alte oi Ţurcane, prin jarul de culoare brun închis spre negru de pe faţă brăzdat de o dungă albă, prin ugerul bine dezvoltat cu mameloane mai lungi şi groase, dar mai ales prin producţia de lapte, în medie semnificativ mai mare (120-150 1/lactaţie) care în unele ferme ajung la 200 l lapte/lactaţie.
Ca urmare a cererii crescânde pentru laptele de oaie şi produse procesate din lapte de oaie, Ţurcanele Breze s-au răspândit cel mai mult în România în ultimii zece ani.

totesti hateg_7_b
De regulă oile Ţurcane Brează se cresc în efective mai mici, dar au fost selecţionate atent şi de mult timp pentru producţii superioare de lapte.
Se cresc mai cu seamă în zona de formare care cuprinde bazinul Văii Jiului, de unde s-au răspândit în număr mai mare în zona Haţegului, la poalele Retezatului.
Prin realizarea unui program de ameliorare axat prioritar pe producţia de lapte şi prin aplicarea unor politici de stimulare a crescătorilor pasionaţi şi profesionişti care deţin ovine Ţurcană Brează performante, avem convingerea că poate deveni o rasă românească nouă, specializată pentru producţia de lapte.

Ioan PĂDEANU
Nicoleta DRAGOMIR

totesti hateg_4_b

Vizualizat: 2379 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?