Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bolile şi vectorii lor

Publicat: 11 aprilie 2017 - 13:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sunt vectorii şi bolile vectoriale o ameninţare reală pentru sănătatea publică? La această întrebare au răspuns o seamă de reputaţi specialişti ai domeniului medicină veterinară, la conferinţa dedicată, organizată de Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Iaşi.

În perioada 4-12 martie 2017, la USAMV Iaşi, au avut loc seminarii şi aplicaţii practice, prin programul Şcolii de Iarnă, derulat printr-un proiect internaţional coodonat de Elveţia, acţiunea finalizându-se cu prezentarea publică a rezultatelor, recomandărilor şi semnalelor de interes. Astfel, în prima zi, 20 de cursanţi din România şi Serbia, precum şi conferenţiari din Elveţia şi România, au dezbătut noţiunile teoretice şi metodologia din cadrul aplicaţiilor practice de monitorizare a vectorilor transmiţători de boli periculoase atât pentru animale, cât şi pentru oameni, precum şi a agenţilor patogeni transmişi.

med-veta1

Identificarea insectelor care transmit boli
Au fost abordate teme precum identificarea morfologică a insectelor cu rol de vectori, principii de biologie moleculară, analiza sângelui, principii de bioinformatică sau analiza de secvenţe. Apoi au avut loc activităţi practice în laboratoarele Facultăţii de Medicină Veterinară Iaşi, organizate în patru grupe de lucru, cu examinarea probelor recoltate, în anul 2016, în cadrul şcolilor de vară ce au avut loc în Serbia (Stara Planina) şi România (Tulcea). Aceste activităţi practice au vizat identificarea morfologică a insectelor-vector, teste serologice, extracţii de ADN şi ARN, identificarea insectelor prin PCR convenţional, detecţia de agenţi patogeni (WNV) prin PCR în timp real.
Profesorul Alexander Mathis din Zurich - Elveţia a prezentat bazele teoretice ale identificării insectelor prin tehnica Maldi-TOF şi aplicaţia demonstrativă a acestei noi tehnici, în laboratorul Centrului de Cercetări Oenologice a USAMV Iaşi, laborator care dispune de această tehnică de spectrometrie de masă.
”Practic, se încearcă o idee de perspectivă, respectiv aceea de a monitoriza structura populaţiilor de insecte care pot transmite la animale diverse boli, precum boala limbii albastre sau boala cu virusul Schmallenberg care face ravagii în mii de ferme de ovine ori encefalita cu virusul West Nile, care poate infecta oameni, păsări, ţânţări, cai şi alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înţepătura de ţânţar. Mai nou, inclusiv în zona Iaşi, evoluează - în special la populaţia canină -, boala numită dirofilarioza - o afecţiune parazitară, cu potenţial fatal, transmisă de ţânţari şi care poate ajunge şi la om. Pe de altă parte, realitatea ne îndeamnă să ne amintim de riscurile reapariţiei unei boli precum malaria, transmisibilă de anumite specii de ţânţari. Respectivele specii deja au fost identificate şi în zona Bazinului Jijia - Prut, în regiunea Iaşi”, atrăgea atenţia Gheorghe Săvuţa, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară Iaşi.

 

Gheorghe Săvuţa
Gheorghe Săvuţa: “Trebuie să fim în stare să monitorizăm respectivii vectori ai bolilor, precum şi agenţii patogeni transmişi. De aceea, între obiectivele noastre se înscrie prioritar şi pregătirea specialiştilor în monitorizarea şi alertarea sistemelor sanitare

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 602 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?