Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Blondele” fermierului francez Floréal Fernandez

Publicat: 17 decembrie 2019 - 22:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sommet de l’Élevage este pentru vizitatorii străini şi un excelent prilej pentru a intra în "culisele" agriculturii franceze.

Animalele prezentate în expoziţie sunt "choux a la creme" ("spuma" - cum se spune pe la noi) - cele mai reprezentative exemplare ale fiecărei rase. Dar în timpul vizitelor în ferme se poate observa situaţia reală: condiţiile de întreţinere, starea adăposturilor, utilajele şi echipamentele folosite etc. Practic, "viaţa" de zi cu zi a fermierilor. Acesta este farmecul vizitelor în ferme.

Vaci Charolais şi tauri Blonde d’AquitaineClick pe poza pentru galerie!

Anul acesta, una dintre fermele vizitate în timpul Sommet de L’Élevage a fost cea a lui Floréal Fernandez, „Le Grand Pardon”, situată în localitatea St. Marcel de Felines, departamentul Loire, regiunea Rhône-Alpes, la circa 85 km nord-est de Clermont-Ferrand. Ferma lucrează 72 ha de teren, în întregime păşune şi fâneaţă. Deşi se află la o altitudine de doar 500 m, regiunea respectivă este totuşi considerată "zonă montană defavorizată" şi ferma primeşte subvenţii pe acest criteriu.
Acolo, rasa Blonde d’Aquitaine este la ea acasă. Turma de bază cuprinde 50 de vaci mame şi tineretul aferent. La început activităţii sale, fermierul a crescut vaci Charolais şi tauri Blonde d’Aquitaine. De peste 15 ani, Floréal Fernandez creşte doar Blonde d’Aquitaine în rasă pură. Alegerea sa a fost motivată de calităţile pentru producţia de carne, conformaţia şi eleganţa rasei.
Vara, vacile şi viţeii sunt întreţinuţi pe păşune şi au asigurată furajarea suplimentară cu fân, dacă masa verde de pe păşune nu este suficientă. De asemenea, în funcţie de parcela pe care păşunează, animalele au acces şi în grajd pentru furajare suplimentară şi adăpostire. Iarna, vitele stau în grajd, au acces limitat pe păşune, iar furajarea se face cu fân, siloz de iarbă şi supliment de concentrate.

Reproducţie, furajare şi valorificare

În fermă, vârsta medie la prima fătare este de 34 luni, iar intervalul mediu dintre fătări este de 390 zile. Reproducţia la viţele se face prin însămânţare artificială (AI), iar la vacile multipare, reproducţia se face prin montă naturală, în turmă fiind permanent doi tauri. La cele mai bune vaci multipare AI se face cu material seminal de la tauri selectaţi pentru corectarea defectelor de aplomb. Fermierul încearcă gruparea fătărilor în perioada de primăvară-vară, dar acestea se extind pe intervalul mai-noiembrie. Fătările au loc fără asistenţa fermierului, dar există şi pierderi. Anul acesta doi viţei au murit la naştere.
Obiectivele urmărite pentru ameliorare sunt: calităţile materne ale vacilor şi corectarea unor defecte de conformaţie, în special de aplomb.
Viţeii sunt întreţinuţi împreună cu mamele lor şi au acces la furajare suplimentară. Tăuraşii sunt vânduţi la vârsta de 10 luni şi circa 400 kg cu 1250 euro/bucată, pentru abatorizare. Viţelele sunt reţinute pentru înlocuire sau vândute pentru reproducţie la un preţ care poate ajunge la 1500-1800 euro/cap. De asemenea, vacile reformă sunt îngrăşate/finisate şi vândute pentru abatorizare.
Pentru controlul bolilor parazitare, fermierul încearcă să folosească numai tratamente organice. Aplică blocuri organo-minerale precum Purgarumine şi Paravermex. Suplimentul de concentrate folosit este Cartalim LPF (celuloză brută 9,3%, proteină brută 21,9% şi grăsime 4,1%), format din: porumb, grâu, şrot de soia, şrot de floarea-soarelui, lucernă deshidratată, gozuri de cereale şi carbonat de calciu. Preţul acestuia este de 1,2-1,4 euro/kg şi fermierul utilizează 5-10 tone de Cartalim LPF pe an.
Adăpostul este simplu, cu o alee de furajare pe toată lungimea grajdului şi întreţinerea pe aşternut permanent. Parcul de utilaje agricole este minim: un tractor Valtra cu încărcător frontal şi utilaje pentru cosit şi întreţinerea păşunii.
Supravegherea vacilor nu necesită foarte mult timp. Păşunatul se face prin rotaţie şi se foloseşte gardul electric pentru parcelare. Asigurarea apei şi eventual a furajării suplimentare sunt principalele activităţi din timpul verii. De asemenea, câteva parcele de teren sunt cosite şi masa verde e însilozată în baloţi înfoliaţi sau e făcută fân.
În fermă lucrează cu normă întreagă doar fermierul, ajutat de către fiica sa, care este studentă şi care lucrează cu jumătate de normă.

Venituri mici, dar mulţumitoare

La întrebările grupului nostru privind subvenţiile, fermierul a enumerat o serie de ajutoare primite de la stat, inclusiv sprijinul pentru zona montană defavorizată pentru vacile care alăptează, precum şi alte subvenţii. În total, pentru cele 72 ha de teren şi pentru cele 50 capete efectiv matcă, fermierul primeşte 35.000 euro/an.
Banii primiţi din vânzarea animalelor şi cei din subvenţii sunt singurele surse de venit ale fermierului. Deşi la prima vedere venitul/an/fermă pare mic, se pare că acesta este suficient pentru ca fermierul să se declare mulţumit de câştigurile sale. Sigura doleanţă exprimată a fost cea legată de faptul că nu poate pleca în concediu.

Spor mediu zilnic de 1400-1500 grame

Taurii adulţi ating greutatea de 700-1200 kg (şi pot ajunge până la peste 1400 kg), femelele mature cântăresc în mod normal 600-800 kg, iar viţelele la vârsta de 1 an au o greutate medie de peste 400 kg. În funcţie de sex şi de hrană, greutatea la înţărcare (205 zile) variază de la 225 kg până la 320 kg, greutatea medie fiind de 275 kg în condiţii de furajare corespunzătoare.
Sporul mediu zilnic la tineretul mascul supus îngrăşării este de 1400-1500 grame. Randamentul de sacrificare la tăuraşii în vârstă de 14-16 luni este de 67,5-69%.
Rasa Blonde d’Aquitaine valorifică eficient furajele, iar dezvoltarea musculară necesită un conţinut mai redus de energie/kg furaj. Rasa are o structură osoasă mai fină (în special faţă de Charolais), grăsime externă minimă şi muşchii bine dezvoltaţi. Carcasele au un randament ridicat de carne roşie slabă, marmorată, fragedă şi gustoasă.
Fătările sunt uşoare, viţeii fiind relativ mici la naştere, dar cu o viteză mare de creştere. Circa 98 la sută dintre fătări decurg natural, fără asistenţă.
Temperamentul vacilor Blonde d’Aquitaine este docil, efectivele fiind uşor de manevrat în fermă. Tolerantă la condiţii extreme (căldură şi frig), rasa a fost uşor de adaptat la condiţiile climatice din SUA, Canada şi în regiunea Tropicelor, unde se creşte în efective relativ mari. Mulţi crescători folosesc tauri Blonde d’Aquitaine pentru hibridare, în special cu vacile de carne englezeşti.


BLONDE D’AQUITAINE - LOCUL TREI ÎN TOPUL RASELOR DE CARNE DIN FRANŢA

Rasa "Blonde d'Aquitaine" s-a format în sud-vestul Franţei, în districtul Aquitania, pe valea Râului Garonne şi Munţii Pirinei, din trei ramuri de bovine "galbene" (blonde): Garonnais, Quercy şi Blonde de Pyrénées, în perioada când vacile (dar mai ales masculii/boii) erau folosite pentru tracţiune şi transport mărfuri grele (nu doar pentru carne şi lapte).
Aspectul general al rasei Blonde d’Aquitaine este specific tipului morfologic de carne, cu trunchi adânc şi lung şi culoarea robei galben-aurie. În perioada modernă, selecţia s-a făcut pentru producţia de carne, respectiv dezvoltarea corporală (a masei musculare), spor ridicat de creştere şi docilitate.
Blonde d’Aquitaine este una dintre cele mai populare rase de carne din Franţa, aceasta fiind apreciată mai ales datorită taliei mari, musculaturii slabe (fără grăsime), oaselor "uşoare" (procent mare de carne în carcasă), ratei ridicate de creştere, docilităţii şi uşurinţei la fătare. În Franţa, efectivul Blonde d’Aquitaine este de circa jumătate de milion de capete şi se află pe locul trei în topul raselor de carne, după Limousin şi Charolais.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

Vizualizat: 1290 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?