Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Biosenzorii şi utilitatea lor în zootehnie

Publicat: 23 decembrie 2022 - 20:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Manipularea uşoară şi rapiditatea cu care se obţin şi interpretează rezultatele fac ca biosenzorii să fie un instrument eficient pentru diagnosticarea şi monitorizarea sănătăţii animalelor şi a parametrilor de mediu.

Tehnologia biosenzorilor poate oferi sectorului creşterii animalelor noi tipuri de dispozitive de monitorizare şi de măsurare, a căror specificitate, sensibilitate, reproductibilitate, viteză şi uşurinţă de utilizare depăşesc tehnologia actuală.

În prezent, biosenzorii sunt utilizaţi pentru detectarea şi identificarea bolilor infecţioase la animale, a contaminanţilor şi a toxinelor din furaje, a reziduurilor de medicamente, pentru detectarea căldurilor etc.

biosenzorii_b 

DIAGNOSTIC PRECIS AL BOLILOR ANIMALELOR


Principiul de funcţionare al unui biosenzor se bazează pe detectarea unei molecule biomarker (o proteină, antigen sau anticorp al agentului infecţios) în proba clinică. Molecula biomarker este detectată de către bioreceptor (care poate fi ADN, ARN, anticorp monoclonal, proteină sau orice celulă), fiind imobilizată pe un cip sau pe o altă bază.

Este important să se aleagă cu atenţie bioreceptorul, deoarece acesta este factorul decisiv pentru sensibilitatea şi specificitatea unui biosenzor. Deşi există mai multe tipuri de bioreceptori, frecvent utilizaţi sunt acizii nucleici, enzimele şi anticorpii. Interacţiunea dintre biomarker şi bioreceptor generează semnale prin intermediul transductorului, care sunt citite şi interpretate. Semnalele generate oferă informaţii cu privire la prezenţa sau absenţa agentului patogen în eşantion.

Aceşti biosenzori au fost dezvoltaţi pentru a detecta mai mulţi agenţi patogeni de origine animală, cum ar fi E. coli, Salmonella, Clostridium perfringens, virusul gripei aviare (LPAI şi HPAI), virusul bolii limbii albastre şi al bolii hemoragice epizootice, virusul febrei aftoase, virusul sinciţial respirator al bovinelor, virusul diareei virale bovine, virusul sindromului respirator şi de reproducere a porcinelor (PRRS).

Vizualizat: 643 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?