Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Biosecuritatea fermei şi bunăstarea ovinelor

Publicat: 04 august 2010 - 09:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tot mai des auzim că, peste puţin timp, ajutoarele de stat (a se citi subvenţii) vor fi acordate numai pentru fermele autorizate sanitar-veterinar. În Marea Britanie, Spania, Franţa, Italia, ţări cu ferme de ovine performante, autorizate şi bine administrate, subvenţia se acordă, de mai mulţi ani, doar pe fermă în funcţie de suprafaţa exploataţiei şi de numărul de ovine. Este foarte posibil ca şi la noi să se aplice acest sistem, începând cu anul 2013.

Click pe poza pentru galerie!

În timpul vizitelor pe care le-am făcut în fermele mai multor oieri din Transilvania şi din Banat, am constatat că un număr foarte mic dintre aceştia (sub 5 la sută) deţin exploataţii care, cu unele îmbunătăţiri, ar putea fi autorizate.

De regulă, oierii au improvizat adăposturi fără să respecte vreo normă de biosecuritate şi confort pentru ovine sau pentru brânzării, motivând că nu au contracte de concesionare/arendare pe termen lung, care să le permită să facă investiţii.

Pornind de la această realitate, am considerat că este util să oferim informaţii privind principalele condiţii ce trebuie îndeplinite pentru autorizarea unei ferme. În principiu, o fermă trebuie să fie împrejmuită, să beneficieze de energie electrică, să aibă drum de acces utilizabil în orice anotimp, adăposturi care să respecte normele de bunăstare (welfare) şi staţionar sanitar veterinar.

Mai avem ceva timp la dispoziţie, pentru ca în doi-trei ani oierii să poată realiza ferme model de ovine, cu respectarea normelor actuale de biosecuritate şi de bunăstare pentru ovine.

 

Biosecuritatea creşte rentabilitatea

Biosecuritatea fermei are un rol deosebit de important în reducerea riscurilor de apariţie a unor boli.
Afluxul de oi la populare, provenite din zone foarte variate, şi apoi cel de furaje favorizează circulaţia rapidă a unor agenţi patogeni, care conduc la creşterea riscului de apariţie a unor boli extrem de păgubitoare pentru fermier şi pentru economia naţională. În acest context, însuşirea temeinică a principiilor de biosecuritate a fermei (de îngrăşare a mieilor) şi respectarea acestora devin sarcini obligatorii pentru fermier.

Ignorarea măsurilor de biosecuritate este urmată, de regulă, de creşterea alarmantă a costurilor de producţie, ca urmare a subproductivităţii (mortalităţi şi sacrificări de necesitate mari, spor mediu zilnic scăzut, calitate inferioară a cărnii etc.) şi a cheltuielilor cu combaterea bolilor.

Pentru asigurarea protecţiei sanitare, în primul rând, este necesară o delimitare strictă, prin garduri, a cel puţin două zone distincte funcţional: zona administrativ-gospodărească şi zona de producţie.

În România nu au fost încă publicate normele de bunăstare pentru ovine, aşa cum există la păsări şi la porci. De aceea, le recomandăm pe cele aplicate în Franţa, care sunt considerate norme standard pentru ţările vest-europene.

Acestea stabilesc suprafaţa şi volumul adăposturilor, mediul ambiant (din interior), apa, aşternutul şi parametrii de iluminat, elemente ce se regăsesc în tabele.

Îmbunătăţirea condiţiilor într-o fermă de ovine, pe lângă creşterea gradului de confort al animalelor, sporesc şi încrederea consumatorului de produse de la ovine, ceea ce conduce, implicit, la creşterea veniturilor.

În numerele viitoare vom reveni cu prezentarea tipurilor de adăposturi moderne pentru ovine.

 

Tabelul 1: SUPRAFEŢE ŞI VOLUM

Tabel suprafeţe ovineClick pe poza pentru galerie!

 

Tabelul 2: ASIGURAREA MEDIULUI AMBIANT

Tabel mediu ovineClick pe poza pentru galerie!

 

TABELUL 3: ASIGURAREA APEI ŞI A LUMINII

Tabel apă ovineClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 1256 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!