Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Banii pentru bivoli

Publicat: 04 martie 2020 - 10:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După vacanţa de iarnă, parlamentarii şi-au reluat activitatea la sfârşitul lunii ianuarie, având pe masă iniţiative legislative rămase în dezbatere de anul trecut.

Pe site-ul cdep.ro a fost deja afişată ordinea de zi pentru şedinţele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, din 27 şi 29 ianuarie, date când revista Ferma era deja trimisă la tipar, dar vom reveni în ediţiile următoare cu actualizări ale procesului legislativ. Până atunci, vă propun să vedem ce proiecte au dezbătut deputaţii la începutul sesiunii.

bivoli în Câmpia Română_b

Unul dintre proiectele de lege interesante este PLx 133/2018, ”Proiect de Lege privind aprobarea Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor”, care a fost votat anterior de plenul Camerei Deputaţilor, dar a fost respins de preşedintele Klaus Iohannis şi retrimis în Parlament pentru reexaminare, motivând că schema de ajutor de stat trebuia notificată Comisiei Europene şi aplicată numai dacă aceasta ar fi dat un răspuns favorabil.

30 de milioane de euro pentru bubaline

Alexandru Stănescu_b

La discuţii a fost invitat şi un reprezentant al Ministerului Agriculturii. Contactat telefonic, preşedintele Comisiei de Agricultură, Alexandru Stănescu, a răspuns că acest proiect de lege ar putea primi aviz favorabil din partea membrilor comisiei. Proiectul ar urma să fie suspus votului în plen, iar dacă plenul Camerei Deputaţilor va acorda vot favorabil, proiectul de lege va ajunge din nou pe masa preşedintelui, care, potrivit Constituţiei, nu va mai avea dreptul să-l respingă a doua oară. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 30 milioane de euro şi se asigură de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

 

Despre banii pentru porci..., mai vorbim!

Un alt proiect prezent pe ordinea de zi din 27 ianuarie este PLx 178/2017, ”Proiect de Lege pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele româneşti”, care a avut aceeaşi soartă ca proiectul precedent, adică a fost respins de preşedinte şi retrimis în Parlament pentru reexminare, motivul respingerii fiind că proiectul nu a primit autorizarea Comisiei Europene. Alexandru Stănescu a comunicat telefonic revistei Ferma că proiectul acesta va rămâne în dezbatere pentru următoarele şedinţe. Ajutorul de stat ar urma să fie acordat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet financiar fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate. În cadrul ”Programului carne de porc din fermele româneşti”, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet şi maximum 250 de pachete de sprijin/an/beneficiar.
În 29 ianuarie 2020, deputaţii din Comisia de Agricultură din CD au pe ordinea trei proiecte de legi referitoare la legea vânătorii 407/2006, dar acestea vor fi casate, potrivit preşedintelui comisiei, întrucât nu mai sunt de actualitate, după ce în 9 ianuarie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea 13, care modifică şi completează Legea 407/2006. Informaţii despre Legea 13/2020 găsiţi chiar acest număr al revistei Ferma, la pag. 18-19. Vom urmări permanent activitatea Comisiei pentru Agricultură, fiindcă aici sunt fabricate legile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, şi vă vom informa permanent despre deciziile luate de deputaţi, fiindcă acestea vor produce efecte în fermele dumneavoastră.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 631 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?