Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BANII divizează tagma OIERILOR. Au dreptate?

Publicat: 24 aprilie 2017 - 09:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CE-I NEMULŢUMEŞTE PE OIERII ROMÂNI? Lumea oierilor noştri înregistrează mai nou un val de nemulţumiri care nu mai au ca obiect în primul rând izlazurile comunale, legea vânătorii sau accesul în pieţele agro-alimentare. 

Toate pleacă de la bani!
Membrii Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România acuză direct autorităţile statului, cu prioritate MADR-ul, că direcţionează grosul subvenţiilor către anumiţi fermieri privilegiaţi, în timp ce oierii simpli, fără „proptele” la vârf, sunt lăsaţi deoparte.

Oierii sindicalişti au redactat un scurt memoriu destinat guvernului. Nu ştim dacă documentul a ajuns sau nu pe masa premierului sau a ministrului Agriculturii, dar este deja în posesia noastră. Documentul are un titlu: “Situaţia catastrofală a crescătorilor de oi din România”. De ce susţin oierii că au ajuns în această situaţie? Vina ar purta-o, stă scris în memoriu, ”politicile agricole elaborate şi gestionate de către Ministerul Agriculturii în ultimii 2-3 ani”, politici care sunt ”greşite şi păguboase”.

De asemenea, ajutorul de minimis acordat pentru achiziţionarea de berbeci şi ţapi de rasă a avut şi are în continuare parte de critici. A fost pusă la îndoială calitatea berbecilor livraţi cu un preţ de 2500 de lei drept exemplare de rasă cu înalte calităţi genetice. În realitate, sună aceste acuzaţii, au fost vânduţi berbeci bătrâni, de slabă calitate genetică.

Oi_b

Sprijinul cuplat pentru zootehnie, mult comentatul SCZ, a întărâtat cu adevărat spiritele. O sumă uriaşă a fost împărţită unui număr mic de beneficiari, din cauză că nu toată lumea îndeplinea anumite criterii de eligibilitate. Nu e de ajuns să ai oi multe, mândre şi cornute ca să primeşti sprijinul respectiv. Trebuie să ai oile înscrise în Registrul Genealogic (RG). Aşa prevede ordinul de ministru 619/2015, semnat de fostul secretar de stat în MADR, George Turtoi.

Alţi bani, alte acuzaţii
Ajutorul de stat pentru creşterea animalelor se acordă asociaţiilor care deţin RG, precum şi câtorva asociaţii care efectuează COP. În ce scop se acordă acest ajutor? Oierii sindicalişti acuză că ”nu există nici un control, nu se verifică animalele, nu se fac analize, nu se face genotipare şi nu se urmăresc indicatorii economici”.

Ce BANI au încasat ASOCIAŢIILE care conduc RG?
Potrivit unor date primite de la Biroul de Presă APIA, Asociaţia ”Păstorul” Crişana ( RG la Ţurcană ) a primit în 2015 suma de 594.778 lei, iar în 2016, suma de 864.807 lei. Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine Dacia (RG la Ţurcană) a încasat 130.272 lei în 2016, primul an de funcţionare. Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Dobrogea (RG la Merinos) a primit 250.458 de lei în 2015 şi 166.316 în 2016. ACOC Moldoovis Botoşani (RG Karakul) a încasat 80.852 lei în 2015 şi în 2016 a primit suma de 271.080 lei.

Vizualizat: 8034 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?