Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Bălțata Românească, vedeta Agraria 2016

Publicat: 20 mai 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Timp de două zile, la Agraria 2016, SEMTEST-BVN Târgu Mureș a adus în discuție o temă de actualitate și deosebit de generoasă: „Rolul rasei Bălțată tip Simmental în zootehnia românească. Strategii de piață și soluții practice pentru fermieri”.

Click pe poza pentru galerie!

Partenerii evenimentului au fost USAMV Cluj-Napoca și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare a Bovinelor Mureș. Sigur, de la acțiune nu putea lipsi Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălțată Românească” tip Simmental, din Hărman, jud. Brașov, acreditată de Ministerul Agriculturii pentru întocmirea și menținerea Registrului Genealogic la rasa Bălțată Românească (BR).

 

Un program reprezentativ pentru Bălțata Românească

„La ediția din acest an a Târgului Agraria, noi, cei de la Asociația Bălțata Românească, considerăm că programul pe care l-am avut, comparativ cu edițiile anterioare, a fost mult mai dens, mai reprezentativ pentru ceea ce înseamnă Bălțata Românescă, rasa care a trezit interesul publicului venit în număr deosebit de mare. Au fost destul de mulți fermieri, a fost arena plină, crescătorii de animale s-au mobilizat sub acțiunea noastră și la îndemnul asociației de Registru au capacitat foarte mulți sponsori care ne-au ajutat în acest sens ca să realizăm o acțiune frumoasă, de apreciere a animalelor. Am avut pentru prezentare exemplare superbe, reprezentative pentru această rasă de bovine, provenind din câteva ferme din județul Cluj, crescute și exploatate de câțiva fermieri pasionați, cu adevărat, de această activitate”, ne-a declarat inginerul zootehnist Raul Bularcă, președintele Asociației „Bălțata Românească”.

 

Genetică și tehnologie - garanția profitului în fermă

Mesajul transmis de la Agraria crescătorilor de animale este unul deosebit de important: „Pentru ca fermierii să aibă profit în fermă, ei trebuie să îndeplinească câteva condiții minime de genetică - care este esențială, dar și să respecte verigile tehnologice de creștere și exploatare. În plus, pe lângă aceste două deziderate foarte importante, fermierii trebuie să aibă o evidență corectă în exploatațiile lor, producția pusă la punct, precum și un control de calitate făcut de către asociație”, a adăugat Bularcă.

 

O muncă de generații

Așa cum era de așteptat, interesul crescătorilor de bovine a fost maxim odată cu prezentarea în ring a animalelor. Acestea sunt o dovadă vie a rezultatelor obținute de Semtest BVN în selecția și ameliorarea bovinelor în România și demonstrează încă o dată că echipa de specialiști din această unitate zootehnică de elită a tratat cu seriozitate potrivirea perechilor, a utilizat genetică valoroasă la însămânțarea artificială, atingând nivele ridicate de preformanță. Nu degeaba este Semtest BVN Tg. Mureș cel mai mare furnizor de material seminal din țară pe Bălțată Românească tip Simmental.

„În spatele a ceea ce vedeți e o muncă de generații. O junincă gestantă poate ajunge să coste până la 2.000 de euro; ea mai poate produce 7-8 vițele care pot aduce de șapte - opt ori atâta valoare, fermierii pot ajunge să trăiască decent din vânzarea animalelor, a laptelui și a cărnii”, spune Valer Sician, directorul Semtest BVN Tg. Mureș, cel care a asigurat prezentarea animalelor în ring.

„O spunem de fiecare dată când avem ocazia, creșterea animalelor nu este o meserie ușoară. Îndemnul nostru este următorul: să-ți placă ceea ce faci, să lucrezi cu tauri de top, pentru că dacă nu există această bucurie și dragoste de a crește animale, nu ai făcut nimic”, a completat Valer Sician.

 

 

 

TAURUL RAUFER - EMBLEMA VIE A SEMTEST BVN

Condus de îngrijitorul Cadar, taurul Raufer a intrat în ring în ropotul de aplauze ale crescătorilor de animale prezenți la Agraria. Emblemă vie a Semtest BVN, Raufer, care are aproape opt ani și peste 1.200 kg, și-a făcut din plin datoria: are la activ mai bine de 10.000 de descendenți obținuți în țară.

„O «sămânță» produsă azi la Semtest BVN Mureș este rodul a zeci de ani de muncă în selecție și ameliorare, cu seriozitate și pricepere, iar o «sămânță» aleasă de crescători va aduce rod zeci de ani în ferma de animale pe care o dețin”, spune directorul unității.

 

 

MISS AGRARIA 2016

Miss Agraria 2016 este juninca Țifra, din ferma de familie condusă de Dragoș Dobocan, din Fundătura, Com. Iclod, jud. Cluj. „Avem 20 de capete de vaci cu lapte la muls, iar diferența până la 40 de capete sunt juninci gestante și vițele. Avem și metiși de Bălțată Românească cu Red Holstein. În concurs am avut două junici și două vițele Bălțată Românească și două juninci metis Bălțată Românească cu Red Holstein. Am luat locul I la categoria juninci și locul 3 la vițele Bălțată Românească, iar la juninci Red Holstein am luat mențiune.

Juninca Țifra, din maghiarul cifra, care înseamnă frumoasă, este obținută la noi în fermă în luna februarie 2014. Este o fiică din taurul Vanstein al BVN (taurul german care a dat peste un milion de urmași - n.red.) și este gestantă în cinci luni”, ne-a spus Dragoș Dobocan, după decernarea premiilor.

Miss Agraria 2016 a fost aleasă de cei câteva sute de fermieri care au umplut tribunele din jurul ringului de animale la Agraria 2016 în cea de-a treia zi de târg, când a avut loc prezentarea și premierea animalelor.

Au fost prezentate în ring 16 juninci și 10 vițele din rasa Bălțată Românească, plus încă opt juninci și patru vițele metiși cu Red Holstein și au fost acordate premii la fiecare categorie.

Dragoș Dobocan a înființat ferma de la Fundătura (Agroavis Gold SRL) în 2005. În prezent crește vaci de lapte și exploatează 300 ha cu grâu, orz, porumb, soia, lucernă. În 2015 a primit titlul de „Fermierul anului” la categoria tineri fermieri din județul Cluj. Tot anul trecut, Dragoș Dobocan a participat cu trei animale - o vacă de lapte, o junincă și o vițea - la ZEFA, primul târg de zootehnie din România, desfășurat la Suceava.


 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 833 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?