Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BĂLȚATA românească la BĂCIA - ediţia cu numărul 17

Publicat: 14 noiembrie 2017 - 16:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nu e neapărat un număr aniversar pentru târgul de Bălţate de la Băcia, ci mai degrabă pentru mine. Pentru că am împlinit 17 ani de când mă ocup de conţinutul editorial al revistei Ferma şi aproape că nu am ratat nici o ediţie a expoziţiei hunedorene. Ediţia cu numărul 17, în 17 septembrie 2017!

Anul acesta a fost agitaţie şi mai mare la "Târgul expoziţie Bălţata românească". Vâlva a fost creată de prezenţa ministrului Agriculturii, Petre Daea. Gospodarii satului erau mândri că Daea a trecut pe la fiecare stand şi a dat mâna cu ei. Deh, nu se perindă toată ziua un oficial de rang înalt prin localitatea lor. Dacă tot a fost ministrul să dezlege problemele agricole ale judeţului, autorităţile agricole judeţene au organizat şi un simpozion, "Agricultura hunedoreană, prezent şi viitor", în data de 16 septembrie. "Au fost în sală peste o sută de fermieri, plus toate instituţiile agricole din judeţ. S-au ridicat probleme legate de păşuni, de programul laptele şi cornul şi fructele în şcoli, subvenţionarea materialului seminal şi reducerea TVA la MSC. Ministrul a răspuns prompt la fiecare întrebare", ne-a declarat Călin Petru Marian, director executiv Direcţia Agricolă Judeţeană Hunedoara.

bacia-1_Daea_b

E o perioadă aglomerată la direcţie. Călin Petru Marian ne-a spus că instituţia nu are program de audienţe pentru că "audienţa este zilnică, suntem non-stop în legătură cu fermierii, pe teren". S-au finalizat înscrierile pentru programul cu lâna, 935 de crescători din totalul 980 de oieri ai judeţului fiind acum înscrişi în program. "Acum ne concentrăm pe amenajamentele pastorale; avem contractate peste 38 de unităţi administrative teritoriale, la 17 am finalizat amenajamentele şi, până la sfârşitul anului, încercăm să finalizăm pentru toate faza de birou pentru ca apoi, împreună cu cei de la Oficiul de studii pedologice, să ne deplasăm în teren", a precizat directorul DAJ Hunedoara. Judeţul are probleme specifice care ţin preponderent de sectorul zootehnic şi în special de păşunat, suprafaţa de pajişti permanente fiind de peste 200 de mii de hectare.

Calin-Petru-Marian_bCălin Petru Marian, director executiv DAJ Hunedoara: "Se vede de la an la an că fondul genetic creşte. Ne bucurăm că oamenii nu renunţă la animale; chiar dacă au un efectiv mai mic, ei sunt mândri de vacile lor. Rasa Bălţată românească este cea mai propice pentru tipologia judeţului nostru".

Abonament pe viaţă la revista FERMA!

Expoziţia este organizată de Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Păsări "Bălţata românească" Băcia şi Consiliul Local Băcia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, DAJ şi al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Păsări şi animale Hunedoara. De altfel, Alexandru Indrea, reprezentantul Asociaţiei este şi amfitrionul târgului, întotdeauna alături de crescătorii de Bălţate.
Organizatorii au acordat câteva premii speciale. Direcţia agricolă a oferit o cupă tânărului primar din Băcia, Florin Alba, dar şi o diplomă de excelenţă domnişoarei Ligia Muntean, cel mai tânăr fermier al ediţiei. Ligia a primit şi cupa oferită de Ministrul Agriculturii.
Premiu special a primit şi Sorin Muntean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Păsări "Bălţata românească" Băcia iar revista FERMA i-a acordat un abonament pe viaţă!

Pe larg despre acest eveniment aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semnat de NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 1154 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?