Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BĂLŢATA care dă 40 de LITRI de LAPTE pe zi

Publicat: 26 aprilie 2017 - 09:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La cei 24 de ani, Cătălin Alb a prins deja gustul agriculturii şi administrează împreună cu tatăl său, în localitatea Şeitin din judeţul Arad, ferma lor de familie. Lucrează 90 de hectare (majoritatea luate în arendă) şi creşte 40 de vaci pentru lapte.

Dacă latura agronomică încă o descoperă, recunoscând că mai are multe de învăţat, pe partea de zootehnie, Cătălin Alb se descurcă de minune. „Îmi plac animalele foarte mult. Am crescut pe lângă ele de mic. Vaci am avut tot timpul, dar abia din 2006 ne-am apucat serios să producem lapte şi să livrăm către procesator. În prezent, avem 40 de exemplare, cele mai multe din rasa Bălţată Românească şi câteva Holstein. Le ţinem pe stabulaţie legată, în două adăposturi semi-deschise. În următorii ani aş vrea să cresc efectivul, să ajungem undeva la o sută de animale. Vrem să investim în construcţia unui grajd, cu dotările necesare”, ne-a explicat junele fermier.

Catalin-Alb_b

Media de producţie zilnică pe fermă e acum undeva la 20 de litri pe cap de animal, iar laptele este livrat în totalitate la Friesland. Cea mai productivă vacă este un exemplar de Bălţată, de la care a reuşit să obţină 40 de litri de lapte pe zi, timp de trei luni. Anul trecut se întâmpla asta. „Fiind zootehnist, mai mult mă bucur de astfel de realizări decât de o producţie de 12 tone la porumb, ceea ce poate obţine aproape oricine”, consideră tânărul.

Şi cum e foarte greu de găsit oameni cu care să lucreze, Cătălin Alb face aproape toate muncile în fermă. „Eu fac însămânţările artificiale, mă ocup de fătări şi de tratamente. Medicul veterinar mai vine din când în când să vadă animalele şi să se asigure că totul este în regulă. Eu fac şi raţia furajeră, iar tatăl meu o administrează”, susţine arădeanul.

Pe larg, despre visul lui Cătălin Alb, în revista Ferma, ediţia 15-30 aprilie 2017!

Vizualizat: 9258 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!