Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BĂLA şi subvarietăţile ei

Publicat: 30 mai 2019 - 13:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ovinele de Ţurcană Bălă au jarul (părul) de pe cap şi de pe membre de culoare albă sau cu mici puncte negre în apropierea buzelor sau a ochilor, fără a păta faţa şi fără a le transforma în aşa-numitele ovine mărcuşe (oi albe cu faţa stropită).

 

O subvarietate a populaţiei de Bălă o reprezintă oile Oacheşe, care prezintă un contur circular în jurul ochilor. Această populaţie s-a creat în timp, prin selecţionarea atentă a berbecilor fără pete negre, care au fost folosiţi la încrucişarea cu oi ce prezentau acelaşi model de colorit al lânii şi al jarului.
În cadrul varietăţii Bălă se disting două ecotipuri: unul masiv, exploatat în zona precarpatică a Munţilor Cibinului şi a Munţilor Sebeşului; iar un alt ecotip a fost creat la această varietate de talie mică în zona Vaideeni, Mureş.

Ovinele de Ţurcană BălăClick pe poza pentru galerie!

Originea şi răspândirea Ţurcanelor din varietatea Bălă
Poiana Sibiului este cel mai important bazin din această zonă cu crescători de Ţurcane, împrăştiaţi în localităţile învecinate (Răşinari, Râu Sadului, Sălişte, Orlat, Tilişca, Jina). Crescătorii din aceste zone au migrat într-un procent foarte mare în câmpiile din Timiş şi Arad, unde au continuat selecţia ecotipului de Bălă, pe culoare şi performanţe ridicate, în direcţia producţiei de lână şi lapte.
Mai spre vest, la aproximativ 30-35 km de Poiana Sibiului, se află de fapt bazinul în care s-a format varietatea Bălă, loc din care a migrat în toată România şi nu numai. Acest bazin circumscris în zona localităţilor {ugag, Loman, Săsciori, continuat spre vest cu arealul comunelor Pianu de Sus, Strungari şi Purcăreţ, bazin care face legătura cu zona Hunedoarei prin localităţile Mugeni şi Feteni.
Ovinele din bazinul Loman şi Pianu de Sus au o dezvoltare corporală mai mare comparativ cu cele din bazinul Poiana Sibiului, Răşinari, Vaideeni, Mureş. Ovinele Băle crescute în aceste bazine s-au dispersat, ca urmare a transhumanţei, în toate bazinele de creştere tradiţionale ale României, din Maramureş, Bistriţa, Satu Mare, Bihor şi până în sudul extrem: Dolj, Olt şi Mehedinţi.

Gheorghe NEAŢĂ
Director coordonator registru genealogic Asociaţia Dacia Hunedoara

 

CARACTERISTICI PRODUCTIVE
Caracteristicile productive pentru care oile Bălă au fost apreciate de către crescători sunt:
• Cantitatea mare de lână: 4-4,5 kg/cap de animal, ajungând uşor la 5 kg la oi şi 7-8 kg la berbeci, producţie dictată de arealul de creştere, de altitudine şi de nivelul de hrănire;
• Producţia de carne este dată de greutatea corporală ridicată: 50-65 kg. Greutatea la fătare în majoritatea efectivului bine furajat este 4-4,5-5 kg, cu sporuri de creştere între 252 şi 300 gr/zi, ajungând la 60-65 de zile la 24-28 kg;
• Producţia de lapte este corelată cu zona de creştere, cu altitudinea, temperaturile înregistrate în timpul lactaţiei şi cu nivelul de hrănire, care asigură producţii totale de lapte cuprinse între 100 şi 120 kg.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

 

Vizualizat: 115 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!