Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avem mai mulţi tineri crescători de Angus!

Publicat: 11 decembrie 2020 - 18:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ioan Teodor Gociman este director tehnic executiv al Asociaţiei Aberdeen Angus, organizaţie care numără peste 1200 de membri cu un efectiv total de peste 70 mii capete bovine.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Pe 29 septembrie a.c., Ioan Gociman a participat ca speaker la evenimentul “Fermier în Linia Întâi în Transilvania şi Maramureş - Xgroup Meetings Agriculture”, parte a celei de-a 5-a ediţii RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum.

 

Vin tinerii în asociaţie!

 

Pentru Asociaţia Aberdeen Angus anul acesta a fost unul foarte bun, dacă ţinem cont de faptul că peste 250 de ferme noi au aderat la această entitate.
"Vorbim despre ferme mici şi medii. Este foarte îmbucurător pentru noi că mai bine de 60% dintre fermele înscrise anul acesta sunt conduse de fermieri tineri. Iată că la nivel naţional se poate da astfel un exemplu", spune Ioan Gociman.
Asociaţia Aberdeen Angus are peste 1200 de membri care deţin împreună peste 90% din totalul de capete existent la momentul acesta în ţară.

 

Seceta a dus fermele la extreme

 

Marea provocare a agriculturii din acest an, seceta pedologică extremă, nu a ocolit nici fermele de bovine pentru carne. "Din păcate, avem fermieri în Dobrogea sau în Bărăgan, în Călăraşi care, din cauza secetei, din cauza culturilor calamitate au fost nevoiţi să vândă mai bine de jumătate din efectivul de taurine din rasa Aberdeen Angus! În schimb, sunt fermieri în Transilvania, în zona judeţelor Sibiu, Mureş, Alba care au avut producţii foarte bune la porumbul siloz şi vor să îşi mărească efectivele", spune directorul tehnic executiv al Asociaţiei.

 

Pandemia a crescut costurile

 

Fermele de Angus resimt din plin şi efectele pandemiei de Covid. În funcţie de managementul şi tehnologiile fiecărei ferme, costurile zilnice sunt de la 1,5 euro până la 2,5 euro pe cap de animal, în care înglobăm cheltuielile cu furajarea, intervenţiile veterinare, cu salariile angajaţilor, motorina etc.
Piaţa a fost blocată pentru câteva luni şi încă nu funcţionează normal. Închiderea Horeca a afectat semnificativ livrările de carcase şi produse din ferme. "Pe tot acest lanţ al producţiei, al trasabilităţii au fost afectaţi toţi fermierii pentru că fermele de îngrăşare nu au mai avut unde să vândă carcase în hoteluri, în restaurante sau în cantine. Automat, fermierii au rămas cu efective foarte mari. Va mai dura mult până îşi va reveni complet piaţa", este de părere Ioan Gociman.

Gociman_1_b
Foto© Ioan Gociman


Seria de Xgrupuri “Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, realizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi CEC Bank. Partener media: Revista Ferma.

 

FERMIERII NOŞTRI ÎN LINIA ÎNTÂI

 

Reprezentanţii noii generaţii de fermieri au un cuvânt greu de spus. Ei sunt viitorul. Cum văd “Fermierii Noştri” agricultura? Click AICI şi citeşte declaraţiilor unor tineri fermieri despre marile provocări din fermele lor în anul agricol 2020!

Vizualizat: 1633 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?