Orice fermier cu experienţă este conştient de rolul esenţial pe care îl are temperatura din adăpost în bunăstarea animalelor; acest factor influenţează atât producţia de lapte şi creşterea în greutate, cât şi funcţia de reproducţie, asigurând peste 75% din condiţiile de microclimat.
Conform studiilor efectuate în domeniu, pentru fiecare specie de animale există o temperatură optimă la care producerea şi pierderea de căldură sunt egale, denumită „zonă termică neutrală”, când cantitatea de furaje ingerate este folosită exclusiv pentru producţie. Astfel, în momentul în care temperatura exterioară scade sub 15oC, organismul reacţionează în consecinţă, căutând să ridice temperatura corporală prin diferite mecanisme de apărare, menite să micşoreze pierderile de căldură. Consecinţele menţinerii perioadelor cu temperaturi scăzute nu trebuie neglijate: scăderea producţiei de lapte cu 15-20%, sporurile de creştere în greutate sunt nesemnificative, iar tulburărilor trofice şi funcţionale ale ovarului la vaci au o frecvenţă ridicată în perioada de iarnă.
Un alt factor care determină gradul de confort al unui adăpost şi are implicaţii serioase asupra sănătăţii animalelor şi reproducţiei este umiditatea. S-a constatat că în grajdurile cu umiditate excesivă şi cu temperatură scăzută frecvenţa afecţiunilor respiratorii şi a tulburărilor funcţiei de reproducţie este ridicată. Pentru evitarea acestor condiţii, în primul rând trebuie identificate şi apoi înlăturate cauzele care le produc: vaporii de apă eliminaţi de organismul animal prin respiraţie şi evaporarea transpiraţiei, la care se adaugă cei rezultaţi din evaporarea apei din adăpători, din bălegarul şi urina necurăţate la timp. Toate acestea dau naştere la un anumit nivel de umiditate, care, dacă ajunge la 90%, devine un factor stresant, cu implicaţii serioase asupra stării de sănătate a bovinelor.
Ventilaţia şi microclimatul din adăpost
Temperatura optimă care ar trebui să se înregistreze în adăposturile pentru vacile adulte este de 10-20oC, iar ventilaţia normală, care este asigurată de viteza circulaţiei aerului, nu trebuie să depăşească 0,1-0,3 m/s, iarna - cu uşile închise - şi 0,3-0,5 m/s, vara. Pentru toate acestea, fiecare adăpost Hoermann are un sistem special prin care aerul curat pătrunde în interior şi cel viciat este eliminat. O ventilaţie generoasă a grajdului datorată aerisirilor laterale mobile susţine întreţinerea corespunzătoare a animalelor. Aceste echipamente marca HOERMANN sunt formate din panouri duble de policarbonat cu nut şi feder, iar ridicarea şi coborârea acestora se face cu ajutorul unui scripete sau a unei tije. Clienţii noştri pot opta pentru o acţionare electrică sau manuală. Important de adăugat este şi faptul că motoarele electrice pot fi dotate cu senzori termici şi eolieni pentru acţionare automată. Toate aerisirile laterale se deschid de sus, evitându-se astfel îmbolnăvirea animalelor din cauza curentului; deschiderea se face fie manual, prin intermediul unor scripeţi sau automat prin declanşarea senzorilor de ploaie şi vânt.
Astfel, într-un adăpost obişnuit, dar raţional construit şi în care sunt menţinuţi parametri optimi de microclimat, animalele au o stare de sănătate bună, iar procesele de producţie şi de reproducţie se desfăşoară normal.
Text şi foto: Hoermann
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)