Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Avantajele unui grajd Hoermann II

Publicat: 05 aprilie 2019 - 23:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Orice fermier cu experienţă este conştient de rolul esenţial pe care îl are temperatura din adăpost în bunăstarea animalelor; acest factor influenţează atât producţia de lapte şi creşterea în greutate, cât şi funcţia de reproducţie, asigurând peste 75% din condiţiile de microclimat.

Conform studiilor efectuate în domeniu, pentru fiecare specie de animale există o temperatură optimă la care producerea şi pierderea de căldură sunt egale, denumită „zonă termică neutrală”, când cantitatea de furaje ingerate este folosită exclusiv pentru producţie. Astfel, în momentul în care temperatura exterioară scade sub 15oC, organismul reacţionează în consecinţă, căutând să ridice temperatura corporală prin diferite mecanisme de apărare, menite să micşoreze pierderile de căldură. Consecinţele menţinerii perioadelor cu temperaturi scăzute nu trebuie neglijate: scăderea producţiei de lapte cu 15-20%, sporurile de creştere în greutate sunt nesemnificative, iar tulburărilor trofice şi funcţionale ale ovarului la vaci au o frecvenţă ridicată în perioada de iarnă.

grajd Hoermann_b
Un alt factor care determină gradul de confort al unui adăpost şi are implicaţii serioase asupra sănătăţii animalelor şi reproducţiei este umiditatea. S-a constatat că în grajdurile cu umiditate excesivă şi cu temperatură scăzută frecvenţa afecţiunilor respiratorii şi a tulburărilor funcţiei de reproducţie este ridicată. Pentru evitarea acestor condiţii, în primul rând trebuie identificate şi apoi înlăturate cauzele care le produc: vaporii de apă eliminaţi de organismul animal prin respiraţie şi evaporarea transpiraţiei, la care se adaugă cei rezultaţi din evaporarea apei din adăpători, din bălegarul şi urina necurăţate la timp. Toate acestea dau naştere la un anumit nivel de umiditate, care, dacă ajunge la 90%, devine un factor stresant, cu implicaţii serioase asupra stării de sănătate a bovinelor.

Ventilaţia şi microclimatul din adăpost
Temperatura optimă care ar trebui să se înregistreze în adăposturile pentru vacile adulte este de 10-20oC, iar ventilaţia normală, care este asigurată de viteza circulaţiei aerului, nu trebuie să depăşească 0,1-0,3 m/s, iarna - cu uşile închise - şi 0,3-0,5 m/s, vara. Pentru toate acestea, fiecare adăpost Hoermann are un sistem special prin care aerul curat pătrunde în interior şi cel viciat este eliminat. O ventilaţie generoasă a grajdului datorată aerisirilor laterale mobile susţine întreţinerea corespunzătoare a animalelor. Aceste echipamente marca HOERMANN sunt formate din panouri duble de policarbonat cu nut şi feder, iar ridicarea şi coborârea acestora se face cu ajutorul unui scripete sau a unei tije. Clienţii noştri pot opta pentru o acţionare electrică sau manuală. Important de adăugat este şi faptul că motoarele electrice pot fi dotate cu senzori termici şi eolieni pentru acţionare automată. Toate aerisirile laterale se deschid de sus, evitându-se astfel îmbolnăvirea animalelor din cauza curentului; deschiderea se face fie manual, prin intermediul unor scripeţi sau automat prin declanşarea senzorilor de ploaie şi vânt.
Astfel, într-un adăpost obişnuit, dar raţional construit şi în care sunt menţinuţi parametri optimi de microclimat, animalele au o stare de sănătate bună, iar procesele de producţie şi de reproducţie se desfăşoară normal.

Text şi foto: Hoermann


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

 

Vizualizat: 278 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?