Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avantajele sorgului-boabe în furajarea monogastricelor

Publicat: 09 iunie 2019 - 09:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Nu numai că sorgul prezintă o compoziţie chimică avantajoasă, însă este şi cereala cu conţinutul energetic cel mai ridicat, pentru păsări.

Sorgul poate fi inclus în raţii până la un nivel de 40%, ţinându-se cont, în acelaşi timp, de faptul că acest nivel trebuie adaptat în funcţie de stadiul de producţie sau de stadiul de creştere al păsării. De pildă, în etapele de început, este de preferat ca procentul de încorporare a sorgului-boabe în raţii să fie de maximum 30%, se arată într-un raport al organizaţiei interprofesionale Sorghum ID.

sorg-01_bIncluderea sorgului în raţiile furajere ale păsărilor are un efect nesemnificativ, din punctul de vedere al calităţii organoleptice a cărnii. Prin comparaţie cu porumbul, sorgul conţine mai puţine xantofile (pigmenţi care determină coloritul galben al produsului final). O pasăre furajată cu raţii bogate în sorg va produce o carne mai puţin galbenă decât o pasăre furajată cu porumb. Există pieţe care preferă carnea albă. Deşi culoarea cărnii poate fi diferită, gustul rămâne acelaşi.

Calităţile nutritive ale sorgului prezintă un interes ridicat şi în creşterea porcinelor. Valoarea nutritivă a sorgului este dovedită. La porcii în creştere şi la cei aflaţi în stadii finale de îngrăşare, sporul zilnic adus de sorg este aproape identic cu cel înregistrat la porumb. Sorgul poate fi introdus în raţii alături de porumb, grâu şi orz. Faţă de porumb, conţinutul nutritiv al sorgului prezintă un nivel de aminoacizi puţin mai ridicat, în timp ce conţinutul energetic este uşor mai scăzut. Sorgul poate fi utilizat în toate etapele de producţie a porcinelor: în timpul reproducţiei, în perioada creşterii şi în faza de finisare. Datorită conţinului său de aminoacizi esenţiali, sorgul prezintă niveluri interesante de treonină şi triptofan. Sub aspectul eficienţei, media sporurilor zilnice variază între 98 şi 106%, faţă de porumb.

O compoziţie chimică favorabilă

Potrivit Sorghum ID, institutul ARVALIS, în colaborare cu agenţia de stat FranceAgrimer, efectuează în fiecare an analize pe sorgul-boabe. Rezultatele indică faptul că, din punctul de vedere al compoziţiei chimice, sorgul-boabe este similar cu celelalte cereale, cum ar fi grâul sau porumbul. Conţinutul de amidon al sorgului (sursă de energie) reprezintă 74% din substanţa uscată; el îl depăşeşte pe cel al grâului şi este egal cu cel al porumbului. Conţinutul proteic al sorgului (care se situează, în medie, la 11%) poate varia între 10 şi 12% - în cele mai bune cazuri - dar este şi el la fel de interesant.

Vizualizat: 479 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?