Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Aurul alb” din Apuseni

Publicat: 19 noiembrie 2016 - 21:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aurel Stan, fost președinte al Asociației Crescătorilor de Taurine “Arieșul” din Câmpeni, județul Alba, s-a orientat spre o afacere ceva mai de nișă, transformând „aurul verde” al pajiștilor din Munții Apuseni în „aur alb” dădător de sănătate. O piață abia la început în România, însă foarte dezvoltată în străinătate.

 

Povestea laptelui crud de măgărițe “Equualact” (Equus asinus - măgar) a început în tinerețea fermierului din Țara Moților. Pasionat de istoria locurilor natale, Aurel Stan a descoperit că soldații aflați pe câmpul de luptă din Munții Apuseni își tratau diferitele afecțiuni cu lapte de măgăriță. Asta i-a stârnit o curiozitate aparte pentru animalele biblice. Știința creșterii măgarilor a aprofundat-o abia anul trecut când și-a ales-o ca temă pentru lucrarea de licență la absolvirea Facultății de Zootehnie. În paralel a trecut la partea practică. În primăvara lui 2015, Aurel Stan a înființat prima fermă de măgărițe din județul Alba și, de curând, tot o premieră, Asociația Crescătorilor de Măgărițe din Transilvania.

Povestea laptelui crud de măgărițe “Equualact”_b
Primele cinci exemplare le-a cumpărat relativ ieftin, cu 2000 de lei, de la un oier care dorea să înlocuiască vechiul “vehicul” al ciobanilor transhumanți - măgarul cu un automobil de teren. Așa că i-a vândut lui Aurel Stan asinii care-i însoțeau turma de mioare. Acum, ferma Equualact are 20 de măgari, cu vârste între 3 și 15 ani (durata de viață a măgarului - 50 de ani): 15 măgărițe, un măgar reproducător și... patru mânji. Deci patru măgărițe în mulsoare și, totodată, primele livrări de lapte...

Povestea laptelui crud de măgărițe “Equualact”_b

Potențial de producție limitat, produs bine prețuit
Laptele crud de măgăriță are un preț care l-ar face invidios pe orice producător de lapte de vacă: 100 lei/litru. Însă entuziasmul scade când vine vorba de productivitate: 1 litru/măgăriță la zi. Lactația durează aproximativ șase luni. Câte o mulsoare pe zi, pentru ca restul laptelui să rămână puiului pentru stimularea lactației femelei. După cele șase luni, urmează un an de aștepare: durata gestației femelei. „Noi am eșalonat fătările astfel încât să avem o producție constantă de 4-5 litri pe zi pe tot parcursul anului. Abia de câteva luni producem lapte. Livrăm la domiciliu în Cluj-Napoca, Alba Iulia și Câmpeni”, ne-a declarat Aurel Stan la târgul Apulum Agraria, acolo unde a avut loc prima promovare oficială a laptelui “Equualact”. Vizitatorii au putut degusta sau cumpăra laptele crud, după ce au trecut pe la standul cu cele patru animale expuse: Meli, Melo, Electra și, cel mai tânăr produs al fermei, Glad.

Povestea laptelui crud de măgărițe “Equualact”_b

Pastila de... lapte
Laptele e livrat cu acte în regulă: cu certificat de producător agricol, fișa de sănătate și pașaportul equideului. Clientela fidelă s-a conturat. Cererea crește, dar producția e limitată. „În fermă avem animale de talie mijlocie și mare. Cele de talie mică au producție bună de lapte. Dar pentru zona noastră colinară, la 900 m altitudine, se pretează talia mijlocie, mai echilibrată. Voi merge pe această linie în selecție”, ne-a spus Aurel Stan.
Un viitor proiect, care ar putea fi inițiat pe asociație și în colaborare cu catedra de cabaline de la USAMV Cluj-Napoca, vizează posibilitățile de valorificare a laptelui sub formă de… pastile. “Dorim să aplică metoda de liofilizare - concentrarea laptelui în pastile prin deshidratare. O pastilă de câteva grame se dizolvă într-un litru de apă și va fi lapte. Astfel își păstrează caracteristicile biologice”, explică Aurel Stan.
Întreținerea animalelor este simplă: ziua toată la pășune, noaptea în adăpost. Însă animalul e foarte pretențios la hrană. Baza furajeră constă în pășune cu o compoziție floristică bogată, paie, fân, sare, porumb, apă curată și mereu proaspătă, toate la discreție. În gestație, hrana se suplimentează cu morcov și alte suculente.

Povestea laptelui crud de măgărițe “Equualact”_b

Tinerii familiei Stan s-au “molipsit” de la tatăl lor
“De când avem măgărițele, sunt mai fericit”, îmi explică Andrei Stan - student în anul I la Medicină Veterinară - starea de bine pe care i-o dau asinii săi, despre care spune că au o încărcătură energetică pozitivă. În plus, măgarul este un animal docil, jucăuș, cu o inteligență deosebită, are un atașament puternic față de om, dar și o încăpățânare greu de strămutat.
Când nu e la studii, Andrei cu siguranță e de găsit în fermă. În timp ce sora lui, Andreea, care lucrează în domeniul IT în Cluj-Napoca, se ocupă de promovarea brandului “Equualact” pe rețelele de socializare. Tinerii familiei Stan au înțeles potențialul acestei afaceri iar pentru ei măgărițele sunt viitorul fermei lor de familie.

Povestea laptelui crud de măgărițe “Equualact”_b


SPECIE VĂDUVITĂ DE ORICE FORMĂ DE SUBVENȚIONARE
Deși pe cale de dispariție, după estimările lui Aurel Stan România dispunând la ora actuală de cel mult două mii de capete de măgari, majoritatea folosiți ca însoțitori ai turmelor de ovine, specia Equus asinus nu beneficiază de nici o subvenție. Cei 20 de membri ai Asociației Crescătorilor de Măgărițe din Transilvania (județele Alba, Bihor, Cluj, dar și din Timiș), cu un efectiv total de două sute de capete, vor propune Ministerului Agriculturii un program de subvenționare pentru conservarea speciei.


ȘTIAȚI CĂ LAPTELE DE MĂGĂRIȚĂ…
• Are 96% din caracteristicile laptelui matern; este bogat în calciu, Omega 3, Omega 6 și conține enzima lysozyme, cu rol în tratarea afecțiunilor respiratorii și în imunizarea organismului; e indicat în alimentația copiilor care au intoleranță la lactoză;
• Unul dintre cele mai scumpe sortimente de brânză din lume e produs din lapte de măgăriță și costă 1000 euro/kg (în Rezervația Naturală Zavasica din Serbia). Un kilogram de brânză necesită procesarea a 20-25 litri de lapte.
• Se consumă crud, nepasteurizat.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 2624 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?