Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Aubrac - rusticitate și randament

Publicat: 15 noiembrie 2014 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La Sommet de l'Elevage 2014, au fost organizate vizite în ferme de vaci de carne Charolais, Limousin, Aubrac, Blonde D’Aquitane și Salers; ferme de vaci de lapte Holstein, Montbeliarde, Brown Swiss, Simmental și Normande; ferme de oi Texel și capre Alpină. Au mai fost organizate vizite la un abator, o fermă cu stație de biogaz, un centru pentru export bovine, la o unitate de procesare lapte.

Click pe poza pentru galerie!

Una dintre cele mai interesante vizite a fost la o fermă ce crește vaci de carne din rasa Aubrac. Ferma se află în comuna Le Buisson (departamentul Lozère, regiunea Languedoc-Roussillon), o localitate cu puțin peste două sute de locuitori și 24 kmp de teren, situată la altitudinea de 1100 m și cu o medie anuală a precipitațiilor de 955 mm.

Ferma vizitată - GAEC Laporte - este în proprietatea lui Michel Laporte, a surorii sale Maryse și a fiului acesteia Patrice. GAEC (Societe Civile Groupement Agricole en Commun) este forma cea mai des întâlnită de asociere a fermierilor din Franța. Coproprietarii pun în comun utilajele, animalele și bunurile fermei și lucrează împreună.

GAEC Laporte lucrează 210 ha și deține un efectiv matcă de 95 vaci Aubrac, 4 tauri (3 tauri Aubrac și unul Charolais) și tineretul aferent. În anul agricol 2013/2014, de la 94 vaci s-au obținut 97 de viței, din care 55 Aubrac rasă pură (din care 10% obținuți prin IA) și 42 viței hibrizi Charolais/Aubrac (din care 90% obținuți prin IA).

Baza furajeră. Din cele 210 ha, 48 ha sunt pășune permanentă (30 ha sunt cosite pentru fân iar 18 sunt pășune alpină), 38 ha sunt pajiște temporară (cultivată cu 30 ha iarbă pentru siloz și 8 ha cu cereale) și 128 ha sunt pășune naturală, folosită pentru pășunat.

Ferma are două adăposturi ce sunt folosite în timpul iernii, unul pentru vaci și tauri, cu întreținere legată și un altul, compartimentat, pentru tineret la îngrășat. 

Alimentație. Iarna vacile sunt hrănite cu siloz de iarbă și fân, supliment de vitamine și minerale, iar de la mijlocul lunii ianuarie mai primesc un supliment de cereale. Rația tineretului pentru reproducție este alcătuită din siloz de iarbă, fân și supliment vitamino-mineral. Tineretul la îngrășat (în vârstă de peste 1 an) primește o rație completă pentru îngășare și finisare. În timpul verii, vacile cu viței sunt ținute pe pășune, iar tineretul la îngrășat primește și un supliment special pentru finisare.

Reproducție. Principalul obiectiv al fermierilor este acela de a obține un vițel/an/vacă. Așa după cum ne-a spus Patrice Laporte, urmăresc ca 80% din monte să aibă loc în luna februarie, astfel încât fătările să aibă loc, în proporție de 90%, în intervalul 15 noiembrie - ianuarie. Această organizare a fătărilor este tipică pentru regiunea în care se crește Aubrac, rasă care permite ca vacile cu viței să poată fi scoase în primăvară la pășune.

Vițeii rasă pură Aubrac din ferma GAEC Laporte au la naștere greutatea medie de 39 kg, la 120 zile - 158 kg, la 210 zile - 294 kg (260,8 kg este media rasei).

Tineretul femel rasă pură este reținut pentru înlocuire (cca. 15 capete/an) și restul sunt vândute pentru reproducție la vârsta de un an. Tineretul femel hibrid este îngrășat și finisat pentru a fi vândut pentru carne.

Tăurașii, cu excepția a 4-5 capete/an care sunt reținuți pentru reproducție, sunt îngrășați și vânduți în Italia pentru carne. În 2012, conform datelor puse la dispoziție de către fermier, prețul mediu de vânzare a fost de 1.092 euro pentru tăurașii rasă pură Aubrac în greutate de 394 kg și de 1.261 euro pentru tăurașii hibrizi (Charolais x Aubrac), în greutate medie de 431 kg. 

În fiecare an, cel puțin un tăuraș este trimis pentru evaluare la centrul de testare pentru IA. Tot efectivul de vaci este înregistrat în cartea de origine a rasei Aubrac. Munca de selecție și ameliorare a fermierilor a fost recunoscută și recompensată prin reținerea doi dintre taurii produși în fermă pentru producerea de material seminal congelat (taurii Fenadou și Gen).

Vacile sunt reformate după vârsta de 10 ani, sunt finisate în fermă și vândute pentru carne sub eticheta Aubrac - Label Rouge (recunoașterea oficială a originii și calității). În 2012, prețul de vânzare a fost de 1.962 euro pentru 442 kg greutate carcasă.

Femelele hibride sunt îngrășate, finisate și abatorizate la vârsta de 27 luni. Prețul de vânzare a fost de 2.177 euro pentru carcase în greutate medie de 473 kg (2012).

 

Acum, în Franța sunt înregistrate în controlulul oficial și în cartea de origine aproape 50 de mii de vaci. Rasa Aubrac este recunoscută pentru rusticitate și calitățile maternale. Poate fi folosită atât în rasă pură, dar și în scheme de încrucișare. După cum ne-au spus reprezentanții Asociației Aubrac, cea mai folosită schemă este însămânțarea cu material seminal provenit de la tauri Charolais.

La vizita în fermă a fost prezent și Gheorghe Neață, director cu zootehnia în MADR, care s-a declarat încântat de calitățile rasei Aubrac și a apreciat că ar putea fi o excelentă soluție pentru fermierii români care doresc să investească în creșterea vacilor de carne.

Vizualizat: 2587 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?