Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ATENŢIE OIERI! Plante OTRĂVITOARE pe PĂŞUNE!

Publicat: 04 martie 2017 - 10:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RISCUL PRIMELOR ZILE LA PĂŞUNAT! După o iarnă grea care a venit devreme, faţă de alţi ani, crescătorii de oi abia aşteaptă să scoată oile la păşunat pentru că masa verde de pe păşune este cel mai ieftin  şi mai complet furaj pentru ovine.

În anii anteriori, mai mulţi crescători de oi au semnalat că, imediat după scoaterea ovinelor la păşune au avut pierderi, foarte probabil prin consumul de plante toxice.
O situaţie similară s-a întâlnit şi în perioadele secetoase din timpul verii când iarba de pe păşune este insuficientă şi uscată, iar unele oi consumă şi plante mai puţin comestibile şi chiar toxice. “Înainte de scoaterea oilor la păşunat, recomand să se inspecteze păşunea şi să se elimine plantele cu potenţial toxic puternic, pentru a evita pierderile sau dereglările aparatului digestiv, urinar şi nervos ce influenţează productivitatea ovinelor şi eficienţa economică”, spune Ioan Pădeanu, prof. ing. Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, Şef catedră Ovine.

Iată ce plante cu potenţial toxic pentru ovine sunt de evitat!

feriga2017_bClick pe poza pentru galerie!Feriga de câmp(Pleridium aquilinum) şi feriga comuna(Dryopteris filix-mass) este foarte răspândită pe dealuri sau la câmpie cu terenuri umede, bogate în siliciu şi ocazional la marginea pădurilor în poieni şi pajişti.(…)Consumul de ferigă în cantităţi mici (sub 1 kg) are un efect benefic având acţiune paralizantă asupra unor paraziţi interni (cestode, trematode etc.) dar consumată cantităţi mai mari determină diaree cu sânge, cistită hemoragică, modificări care conduc la o anemie progresivă. Fânul care conţine peste 20% ferigă de câmp nu se administrează în hrana animalelor.

Cucuta (Conium maculatum) şi cucuta de baltă (Cicuta virosa) sunt plante care vegetează, de asemenea,primăvara foarte devreme prin locuri necultivate pe malul apelor lângă garduri, marginea şanţurilor, mlaştini, păşuni târlite etc., fiind răspândită, pe o arie largă, din zona de şes, deal până în zona de munte. Toate părţile cucutei sunt toxice, în special florile şi seminţele iar toxicitatea nu scade prin uscare sau însilozare. Intoxicaţia cu cucută la ovine se întâlneşte mai frecvent numai primăvara în primele zile de păşunat, când planta este de talie mică, crudă şi suculentă. După e creşte emană un miros neplăcut, şi este ocolită de animale.

branduse2017Click pe poza pentru galerie!Brânduşa de primăvară (Colchicum aestivale) şi Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale) creşte mai frecvent pe pajiştile umede din zona fagului şi a molidului fiind catalogate ca cele mai toxice plante din ţara noastră. Brânduşele conţin un alacaloid numit colchicina care este localizată în toate părţile plantei atât în stare verde cât şi uscată. Această toxină provoacă dereglări digestive, tremurături, mers dezordonat, scăderea temperaturii corpului şi în final paralizia centrilor respiratorişi decesul animalului. Cele mai sensibile animale sunt bovinele urmate de ovine şi caprine. Brânduşa de primăvară creşte odată cu iarba, iar până la apariţia florilor se recunoaşte mai greu, frunzele ei (3-4) mai late şi cărnoase fiind confundată cu specii comestibile de iarbă cum ar fi golomăţul.

Ce alte plante toxice pot fi periculoase pentru ovine şi bovine, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2016!

Vizualizat: 5381 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?