Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Atenție la pășunat! Pericolul din iarbă

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tot ce trebuie să ştii despre cel mai de temut parazit pentru ovine şi caprine: unde se dezvoltă, cum se manifestă şi ce soluţii de prevenţie şi de tratament există?

Moniezia este des întâlnită în perioada de pășunat. Crescătorii o numesc vierme lat, tenie sau panglică. Multe observații anterioare asupra patogenităţii Moniezia expansa la ovine și caprine au asociat manifestările infestării cu diaree și pierdere în greutate şi nu au făcut o diferențiere exactă între efectele produse de viermii lați sau de unele nematode mici (de exemplu, Trichostrongylus colubriformis, Ostertagia circumcincta).

Caprine_b

Cum punem diagnosticul?

Diagnosticul se face prin examinarea ouălor sau a unor segmente ale acestui parazit, care sunt mai largi decât lungi, din fecale și prin lungimea adulților care ies din anus în anumite situații.
Viermii adulți (cu lungime de la 1 la 4-5 m și o lățime de 1,5 cm) stau în intestinul subțire al oilor și caprelor, atașaţi de mucoasa intestinală. Pe lângă cap, viermele mai este alcătuit din gât și corpul propriu zis (strobilă). Corpul cuprinde mai multe segmente numite proglote. Fiecare segment este o unitate complet funcțională, incluzând seturi de organe de reproducție masculine și feminine și, astfel, se poate fertiliza singur (organisme hermafrodite).
Segmentele (proglotele) mature, pline de ouă, se desprind de capătul corpului (strobilă) și sunt eliminate pe pășune odată cu fecalele. Se spune că arată ca boabele de orez fiert pe suprafața bălegarului, deși segmentele foarte proaspete sunt plate și asemănătoare cu o panglică. Ouăle din aceste segmente sunt eliberate pe pășune (în mediu) timp de câteva luni.

Vierme_b

Ciclul de viață

Moniezia expansa are două gazde: un acarian din ordinul Oribatida, care trăiește în sol sau pe plantele de pe pășune, și animalele. Pentru a parazita oile și caprele, ouăle de Moniezia expansa trebuie să fie mai întâi ingerate (mâncate) de acest acarian, care este mai activ în lunile de primăvară-vară. Pentru a finaliza ciclul de viață, în corpul acarienilor se eliberează embrioni din ouăle de tenie, iar din aceștia se vor forma larvele. Acarienii sunt digerați în intestinul noii gazde, larvele sunt eliberate și se transformă în viermi adulți în intestinul subțire într-un ritm foarte rapid, circa 6-8 cm în 24 de ore. Infestațiile sunt sezoniere, în conformitate cu activitatea acarienilor, și sunt afectate în mod obișnuit animalele tinere cu vârsta de 3-5 luni.

Ciclul bolii_b

Ce simptome au animalele?

La începutul infestării nu se observă nici un semn clinic, dar ocazional pot fi observate fragmente de tenii în crotine (fecale). În cazul parazitărilor intense, la miei și iezi, poate fi observată balonarea abdomenului (crescătorii numesc aceste animale „toboșari“), colici, diaree abundentă, slăbire, mers nesigur, mucoase anemice, iar uneori animalul prezintă tulburări nervoase și ochi tulburi. Oile și caprele adulte pot fi parazitate fără a manifesta semne clinice, dar sunt purtătoare de paraziți și, deci, sursă de infestare pentru pășuni.

Măsuri urgente

Se fac tratamente direct animalelor parazitate. Eliminarea acarienilor de pe pășune nu este posibilă. Folosirea insecticidelor în acest scop nu este recomandată, deoarece au un efect dăunător asupra mediului prin distrugerea a numeroase insecte benefice. Având în vedere că acarienii preferă pășunile umede și evită uscăciunea, aceștia sunt mai activi dimineața și seara. Acest lucru poate fi luat în considerare pentru programarea pășunatului.

Acarian_b

Cum se face deparazitarea ?

La animalele tinere și adulte se va face de 3-4 ori pe an, începându-se primăvara de timpuriu, înainte de ieșirea la pășunat, și se repetă la 21 de zile. Mieilor parazitați li se vor administra și vitamine în apa de băut sau injectabil.
Alte antihelmintice clasice care conțin ivermectina, doramectina, moxidectina, pirantelul, morantelul și derivații de piperazină nu sunt deloc eficiente împotriva Monieziei spp. sau a oricărui tip de tenie.
Preferabil ar fi ca fiecare crescător să împrejmuiască o suprafață de pășune, care să fie folosită doar de animalele tinere (oile adulte să nu aibe acces aici) pentru a le feri de infestarea cu Moniezia expansa.


• Teniile nu au sistem digestiv; ele absorb nutrienții direct din intestinul gazdei.

• Teniile nu pot fi combătute biologic și nu există vaccin.


PATRU VARIANTE DE TRATAMENT:

1. sulfat de cupru (piatră vânătă), soluţie 1-2%, în doză de 2 ml/kg greutate vie;
2. niclosamid (Taenefugin), 70-80 mg/kg greutate vie;
3. fenbendazol (Panacur), 7,5 mg/kg greutate vie;
4. praziquantel (Droncit), 5 mg/kg greutate vie (cel mai bun antihelmintic).

 

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
ION OPRESCU
USAMVB Timişoara

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 1717 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?