Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ATENŢIE, fermieri! Vi se (mai) pregăteşte ceva...

Publicat: 17 iunie 2018 - 08:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suntem ţara în care, pentru unii, TOTUL ESTE POSIBIL! Iar când AGRICULTURA le MIROASE RĂU, "băieţii cu nasul sensibil" mai fac o LEGE!  

De parcă nu era suficientă o supralegiferare fără rost, instituită de Ordinul 119 din 2014 al Ministrului Sănătăţii (care prevede, la articolul 11, alin. 1, DISTANȚE FIXE între fermele zootehnice şi zonele de locuit, pe specii şi pe categorii de animale, CARE NU RESPECTĂ un minim ştiinţific de corelare între specii, noxe, dejecţii, care ar trebui să stea la baza calculării acestor distanţe), iată că interesul imobiliar pare să câştige încă o bătălie, cu acordul tacit al celor de la Agricultură (comisii, minister, specialişti care dorm prin birouri), care ar trebui să apere fermierul şi ceea ce înseamnă, cu adevărat, securitatea alimentară!

Mai exact, este vorba de aşa-zisa „LEGE A MIROSURILOR” - o iniţiativă legislativă privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.101/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale. Ce înseamnă asta?! Se va ajunge până la sistarea actitivăţii/desfiinţarea unităţilor generatoare de „disconfort olfactiv” (aşa se precizează în textul de lege), implicit a fermelor care stau ghimpe în coasta avântului imobiliar! Autorităţile pentru protecţia mediului vor tăia şi spânzura, la cererea publicului afectat de mirosul de fermă, chiar dacă cetăţenii în cauză şi-au înălţat viluţele mult prea aproape de exploataţiile agricole, de multe ori fără nici o autorizaţie de construcţie, doar pentru că, pentru unii, TOTUL ESTE POSIBIL!

Trei organizaţii profesionale ale fermierilor - direct afectaţi de acest proiect legislativ pe care îl consideră abuziv prin repunerea în legalitate a autorizaţiilor de construcţie EMISE de către Primării FĂRĂ RESPECTAREA NORMELOR ȘI DISTANȚELOR faţă de ferme - vor colabora, în perioada următoare, pentru clarificarea tuturor aspectelor şi respingerea acestui proiect legislativ. Mai ales că, spun specialiştii, România are de rezolvat cu prioritate alte probleme, mult mai grave, cum sunt gropile de gunoi şi colectarea selectivă a deşeurilor menajere care generează mirosuri şi riscuri mai abitir decât fermele producătoare de lapte, brânză şi ouă!!!

Conform literaturii de specialitate, NU EXISTĂ în lume un instrument de măsurat mirosurile. Aşadar, este imposibil de dovedit ştiinţific existenţa sau inexistenţa unui miros! Din acest motiv, în literatura de specialitate şi în legislaţia europeană se apelează la măsurători legate de noxe, care sunt certe şi fără echivoc. Măsurarea factorului „miros” este eliminată din orice discuţie tehnică, legală sau ştiinţifică deoarece este un factor subiectiv şi nu există un aparat de măsură care să poată arăta intensitatea, tipul şi natura mirosului. În ipoteza în care ai ajunge în instanţă cu o speţă de acest gen, cel care generează „mirosuri” nu va putea demonstra că acel miros nu există!  Și mai mult, această lege va fi, de fapt, un instrument „legal” de şantaj sau de răzbunare pentru decidenţii vremelnici din instituţiile statului. O nouă confirmare pentru sintagma „România trebuie să importe, nu să producă”!

Vom reveni, în ediţiile viitoare, cu un memoriu tehnic şi o analiză amănunţită a „LEGII MIROSURILOR”, nu înainte însă de a atrage atenţia Ministerului Agriculturii că această nouă îngrădire a drepturilor fermierilor contravine, şi ea, recomandărilor Uniunii Europene, exact aşa cum se întâmplă cu OMS 119. Din analizarea Ordinului 119 din 2014 şi compararea cu legislaţia naţională şi europeană din domeniu, cât şi cu literatura de specialitate, rezultă clar o neconcordanţă între acest ordin şi prevederile legale naţionale şi europene, cât şi defavorizarea fermierului/gospodarului român în comparaţie cu cel european. Legislaţia naţională trebuie să fie armonizată cu cea europeană, nicidecum invers! Nu trebuie să fii savant să îţi dai seama care este miza OMS 119 sau a „Legii mirosurilor”, pe care o ştiu şi cei de la Ministerul Agriculturii: dezvoltarea imobiliară, care, până acum, aşa cum arată atât reglementările în vigoare, cât şi propunerile de modificare, pare mai importantă decât dezvoltarea rurală şi decât securitatea alimentară!!! Chiar se fac cei de la Agricultură că nu ştiu cât de mult rău provoacă fermelor zootehnice aplicarea unor măsuri aberante?!

Editorial publicat în revista Ferma nr. 11(216), 15-30 iunie 2018, pag 3

Vizualizat: 9018 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?