Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Asiguraţi din primăvară necesarul de furaje de peste an!

Publicat: 23 ianuarie 2009 - 18:39
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Pentru majoritatea crescătorilor de animale, perioada de iernare a fost deosebit de grea, din cauza insuficienţei furajelor şi, mai ales, a calităţii scăzute a acestora. Cauza principală este cunoscută: seceta puternică şi îndelungată din vara anului trecut a afectat cel mai mult culturile furajere.
Într-o asemenea situaţie ne întrebăm dacă anul acesta va fi mai bun, dacă condiţiile climatice vor fi satisfăcătoare, dacă...

Click pe poza pentru galerie!

Dintre toate aceste gânduri pentru mai bine, cel puţin pentru producerea de furaje ar fi mai înţelept să alegem momentul la timpul prezent, şi să acţionăm cu mai multă rapiditate şi eficienţă, ţinând seama de următoarele aspecte:

  • spre deosebire de toate celelalte culturi agricole, plantele furajere şi culturile de pajişti se seamănă foarte timpuriu primăvara, deoarece, aproape toate aceste specii, au temperatura minimă de germinaţie a seminţelor în jur de 1oC;
  • semănatul cu o întârziere de cel mult două săptămâni faţă de perioada optimă, cauzează o răsărire neuniformă a plantelor, o îmburuienare exagerată, o scădere drastică a densităţii plantelor şi, în final, toate acestea duc la compromiterea culturilor;
  • o cultură furajeră semănată la momentul optim, în primele zile de desprimăvărare, poate constitui o garanţie că va asigura o producţie mai mare şi de calitate ridicată, chiar şi în condiţiile unei perioade de secetă, pe timpul verii;
  • din datele probabile ale vremii rezultă că primăvara va debuta, în multe zone agricole, cu ploi şi chiar exces de umiditate, ceea ce va influenţa activităţile de pregătire a solului în vederea semănatului.

Structura optimă de culturi furajere

După o lungă activitate în domeniul producerii şi conservării furajelor (cercetare, învăţământ, practică agricolă, şi în relaţie directă cu d-voastră, fermierii), îmi permit să vă atrag atenţia, în continuare, cu câteva sfaturi practice de care ar trebui să se ţină seama în orice gospodărie sau fermă de creştere a animalelor:
Inventarierea culturilor “pe rădăcină”, respectiv a celor perene (lucernă, trifoi, ghizdei, sparcetă, pajişti semănate) şi a culturilor furajere semănate în toamna anului trecut (borceaguri, rapiţa, raigrasul aristat, triticalele), având în vedere următoarele aspecte: densitatea plantelor, uniformitatea culturilor, suprafeţele cu goluri, starea fitosanitară (atac de boli, dăunători). Această verificare urgentă vă dă posibilitatea să mai puteţi acţiona pentru refacerea unor neajunsuri constatate, ca de exemplu:

În cazul în care se constată că o cultură de leguminoasă perenă (lucernă, trifoi) are o densitate scăzută, sub 200-300 plante/mp şi prezintă multe goluri, vă recomand să nu întoarceţi cultura, ci să-i prelungiţi durata de folosire, prin supraînsămânţare cu o cultură de graminee perenă (golomăţ, păiuş de livezi, timoftică). Această lucrare trebuie executată cât mai devreme, în orice “fereastră” din luna februarie, direct cu semănătoarea, perpendicular pe rândurile de plante de leguminoase, fără prelucrarea terenului, urmată de o tăvălugire (de preferinţă cu tăvălugul inelar sau cu pinteni, pentru îngroparea superficială a seminţelor);

Dacă o cultură de raigras aristat, de triticale, de grâu sau de orz, are o densitate mică (sub 500 plante/m2 la raigras şi sub 400 plante/m2 la cereale), acestea pot fi “înnobilate” cu o leguminoasă anuală sau perenă, astfel:
  • în cultura de raigras aristat se introduce trifoiul roşu (10-12 kg/ha), prelungindu-se durata de folosire cu încă 2-3 ani;
  • în culturile cerealiere de toamnă, se seamănă măzărichea sau mazărea de primăvară (80-100 kg/ha), în momentul în care solul este destul de reavăn pentru a se introduce sămânţa la adâncimea de 2-3 cm;
  • în ambele situaţii se impune, după supraînsămânţare, tăvălugirea terenului.

Alegerea unei structuri optime de culturi furajere, constituie o obligaţie majoră pentru fiecare crescător de animale care-şi produce furajele. În stabilirea acestei structuri, ar trebui să se ţină seama de următoarele aspecte:

  • condiţiile de climă şi de sol, specifice zonei în care vă desfăşuraţi activitatea, deoarece plantele furajere au un anumit grad de favorabilitate;
  • alegerea culturilor furajere se face în funcţie de categoriile de animale existente în fermă şi de cerinţele furajere specifice ale acestora;
  • acordarea unei atenţii speciale în alegerea soiurilor şi hibrizilor, care prezintă o serie de particularităţi favorabile pentru fermier: durată diferită de vegetaţie, rezistenţă la factorii naturali nefavorabili (secetă, ger, boli, dăunători), capacitate de producţie şi calitate diferită etc.
Pentru a exemplifica aceste restricţii impuse, vă voi prezenta o structură de culturi furajere pentru zona de deal, cu soluri cu grad mai redus de fertilitate (mai aride), în condiţiile unei ferme pentru creşterea taurinelor. În acest caz, se poate recomanda o structură simplă, care prezintă un raport energo-proteic optim (60:40%), formată din următoarele culturi furajere:

1. Borceag de primăvară (semănat pe 20% din suprafaţă), cu următoarea componenţă de specii: măzăriche de primăvară sau mazăre furajeră (100-120 kg/ha) cu ovăz sau orzoaică de primăvară (50 kg/ha). În locul ovăzului poate fi folosit grâul sau triticalele, deoarece interesul pentru aceste culturi, în acest caz, îl reprezintă furajul, şi nu sămânţa.

2. Trifoiul roşu sau ghizdeiul (pe 20% din suprafaţă), semănat în cultură pură sau cu o graminee perenă (timoftica sau păiuşul de livezi). Introducerea, în aceste condiţii, a lucernei, constituie un risc foarte mare, deoarece această specie are nevoie de soluri fertile, cu reacţie neutră (pH = 6,5).

3. Pajişte semănată (în proporţie de 30% din suprafaţa aferentă bazei furajere), formată dintr-o structură complexă de specii de graminee şi leguminoase perene, destinată atât păşunatului direct cu animalele, cât şi pentru realizarea fânului, semifânului sau a semisilozului (exemplu: păiuş de livezi 12 kg/ha 15 kg/ha raigras peren timoftică 5 kg/ha trifoiu roşu 3 kg/ha trifoi alb 2 kg/ha ghizdei 3 kg/ha).

4. Porumb siloz (în proporţie de 30% din suprafaţă) din hibrizi semitardivi, cu destinaţie specială pentru însilozare.

Seminţele trebuie să fie de calitate!

Multe dintre neîmplinirile practicilor agricole ale fermierilor se datorează materialului biologic folosit la înfiinţarea culturilor, respectiv al calităţii seminţelor. Din acest punct de vedere, spre deosebire de alte culturi, plantele furajere, din cauza dimensiunilor mai mici ale seminţelor, a neuniformităţii fructificării şi coacerii acestora în timpul producerii de seminţe, indicii de calitate (puritate şi germinaţie) constituie, de cele mai multe ori, cauzele principale ale nerealizării unei culturi furajere uniforme, cu densitate optimă a plantelor şi fără goluri.

Astfel, semănatul unor seminţe cu germinaţie mai scăzută de 60-70% (şi când diferenţa de germinaţie nu este corectată prin creşterea corespunzătoare a cantităţii de sămânţă la semănat) duce, în scurt timp, la compromiterea culturii respective. În acest caz, orice intervenţie tehnologică ulterioară, dacă nu se aplică la momentul potrivit, este prea târzie.

Din punct de vedere tehnologic, o sămânţă de bună calitate (cu germinaţie de peste 85% şi puritate de aproape 100%), constituie veriga principală care garantează reuşita culturilor furajere.

Valorificarea pajiştilor

În condiţiile ţării noastre, rămân în continuare suprafeţe foarte mari de pajişti permanente (naturale) nefolosite, care presupun o investiţie tehnologică mai puţin costisitoare din partea fermierului, mai ales în condiţiile în care, aceste terenuri au intrat în sistemul de acordare a unor facilităţi financiare şi materiale (subvenţii). În acest sens, cea mai bună metodă de valorificare a acestor terenuri, este concesionarea de către crescătorul de animale a unor suprafeţe de pajişti naturale, pe care va aplica un sistem tehnologic special de lucrări de întreţinere şi folosire.
Vizualizat: 693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
costi
|
05. 24, 2009. Sunday 11:21
nu are downaldo
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?