Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Armele” fermierului în confruntarea cu sezonul alb

Publicat: 24 februarie 2018 - 00:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un crescător de animale prevăzător n-ar trebui să se teamă prea tare de temperaturile scăzute din timpul iernii. Asigurarea unor condiţii optime de adăpost, alături de o alimentaţie corespunzătoare a vacilor pe timp de iarnă reprezintă aspecte esenţiale pentru evitarea problemelor de sănătate a şeptelului, cât şi pentru a obţine în continuare producţiile de lapte scontate. 

Având încă proaspete în memorie amintirile iernii precedente, când în ţara noastră au fost înregistrate temperaturi negative extreme în multe zone, am dorit să vedem cum s-au pregătit crescătorii de animale pentru anotimpul rece. În acest scop am stat de vorbă cu câţiva fermieri din diferite judeţe ale ţării.

Vaci iarna_b

VASLUI
Hrană îndestulată, microclimat atent controlat
Vasile Cosma din Bârlad, judeţul Vaslui, susţine că în perioada iernii foloseşte în alimentaţia vacilor silozuri şi concentrate. “Le dau animalelor silozuri de porumb, fân de lucernă, concentrate din porumb, şroturi de floarea-soarelui şi de soia, la care adaug şi tărâţe de grâu. Cantitatea o creştem un pic iarna, astfel încât să le mai rămână puţin în hrănitoare, în ideea că mai bine să fie hrană în plus decât să fie pe minus şi să sufere animalul?”, declară fermierul vasluian.
Cât priveşte adăposturile, Vasile Cosma este atent ca toate încăperile să fie verificate în perioada caldă şi eventual reparate astfel încât să fie cât mai bine izolate şi să nu existe pierderi mari de temperatură. “Este important să păstrăm o temperatură adecvată în adăposturi, verificăm în permanenţă să avem valori pozitive cât mai mari. Aici trebuie să fim atenţi inclusiv la lucruri simple, cum sunt deschiderea uşilor, să nu se formeze curenţi de aer rece. Obligatoriu, iarna trebuie să fim mai grijulii cu animalele, supraveghind atât vacile, dar şi instalaţiile de muls şi reţeaua de apă, care pot fi afectate de scăderea temperaturilor”, spune Vasile Cosma.
Fermierul sucevean deţine o exploataţie de 70 de exemplare din rasa Holstein, respectiv lucrează aproximativ 100 de hectare de teren agricol pentru asigurarea furajelor necesare creşterii animalelor.

ALBA
De frig ne putem proteja, de caniculă ba
Pe Nicolae Stănescu, crescător de animale din Teiuş, judeţul Alba, îl îngrijorează mai mult temperaturile caniculare decât frigul iernii. În opinia sa, crescătorul de vaci se poate proteja mai uşor de frig decât de căldură. “Din experienţă am observat că vacile rezistă mai bine la temperaturi mai scăzute comparativ cu cât de mult le poate afecta canicula verii, când câteodată de abia mai pot respira, fiind supuse unui stres foarte mare. Uneori, este mai greu să asiguri condiţii bune vara decât iarna. Sigur că şi pe timp de iarnă trebuie să asigurăm temperaturi rezonabile şi să monitorizăm permanent starea animalelor. Astfel, trebuie să urmărim să nu le îngheţe sfârcurile. Eu, de exemplu, folosesc doar aşternuturi naturale de paie. Am observat că cimentul, betoanele, în general, nu le fac bine deloc vacilor pe timp de iarnă”, explică Nicolae Stănescu.
Un factor important este dispunerea animalelor în adăposturi. “Pe timpul anotimpului rece, vacile pot fi întreţinute în sistem legat ori în sistem liber. În funcţie de mărimea adăpostului şi de organizarea interioară a spaţiului, întreţinerea legată a vacilor se poate face în mai multe moduri. În orice situaţie însă, recomandarea este ca vacile să aibă suficient loc atât pentru a se odihni, cât şi pentru a se putea mişca. În caz contrar, animalele devin stresate, ceea ce nu este bine”, spune Nicolae Stănescu.
Cum îşi furajează interlocutorul nostru animalele pe timp de iarnă? “Vă spun sincer că la mine în exploataţie hrana pe timp de iarnă e aproape aceeaşi cu cea folosită vara. Deoarece pentru mine cel mai important este altceva, şi anume să cauţi să diminuezi cât mai mult, fie iarnă, fie vară, din disconfortul animalelor. Cel mai greu pentru o vacă este atunci când aceasta are ugerul plin cu 25 de litri de lapte. În acel moment, animalul caută să meargă la sala de muls, după care, cu organismul slăbit se duce la adăpătoare, mai linge nişte săruri minerale şi începe să mânânce. Dacă vaca se bucură de acest circuit în permanenţă, fără eforturi, fie iarnă, fie vară, atunci aceasta nu va suferi şi va continua să fie la fel de productivă”, susţine fermierul.
Nicolae Stănescu administrează societatea Stazoo SRL, compusă dintr-o fermă de 300 de vaci Holstein, respectiv două sute de hectare de teren agricol.

VÂLCEA
“Animalului sătul şi sănătos nu-i mai este frig”
Ce trebuie făcut pentru asigurarea unui climat prielnic animalelor pe timpul iernii în interiorul grajdurilor? Valerica Ceauşescu, crescător de animale din Vâlcea, detaliază: “Adăposturile trebuie să fie cât mai bine închise, ca să nu existe pierderi de temperatură. De asemenea, spaţiile trebuie să fie iluminate corespunzător, inclusiv cu becuri, iar un lucru important este ca jos, pe pardoseală, să nu fie frig. De aceea, peste beton, noi am pus un strat de podea de lemn. Pe lângă condiţiile adăpostului, ceea ce contează este ca vacile să fie bine hrănite şi adăpate în permanenţă. Ca şi omul, câtă vreme este sătul şi sănătos, nu-i mai este frig, dacă avem un animal bine hrănit şi întreţinut, acesta face faţă mult mai uşor frigului din iarnă”.
Crescătoarea a mai observat că nu toate rasele reacţionează la fel faţă de temperaturile scăzute. “Bălţata Românească, de exemplu, comparativ cu Angus, este mult mai sensibilă la frig. Exemplarele din rasa Angus sunt foarte rezistente la factori de mediu şi nu sunt pretenţioase în general, dar şi mănâncă mai mult”, arată Valerica Ceauşescu.
În ceea ce priveşte furajarea, pentru iarna aceasta Valerica Ceauşescu s-a aprovizionat cu lucernă granulată, lucernă, fân, tărâţe, la care va adăuga porumb măcinat la moară şi ovăz.
“Dimineaţa, pe la ora 7, le dau lucernă granulată, tărâţe şi apă. După ce le mulg, le mai bag câte o pală de fân. Iar seara, pe la orele 18:30-19:00, le dau lucernă. Spre primăvară intru în alimentaţie şi cu ovăz şi porumb”, relatează Valerica Ceauşescu.
Valerica Ceauşescu din satul Racoviţa, comuna Budeşti, judeţul Vâlcea, deţine în prezent zece vaci (nouă capete de Bălţată Românească şi un exemplar Angus) plus cinci viţei.

ARAD
Aportul de sare
Alexandru Tăşedan, fermier din localitatea Curtici, judeţul Arad, susţine că alimentaţia vacilor pe timp de iarnă este influenţată de doi factori foarte importanţi: consumul de sare şi de circulaţia aerului în interiorul adăpostului. “Sarea este foarte importantă în hrana vacilor de lapte, fiind de ajutor atât în procesul de rumegare a raţiei, dar şi pentru asigurarea unui nivel corespunzător de lapte, prin aportul de apă. Consumul de sare este mult mai intens în perioada de iarnă, când animalele au nevoie, pe lângă o cantitate sporită de proteină, pentru a face faţă temperaturilor scăzute, şi de foarte multe minerale naturale, aşa cum sunt cele aduse de aportul de sare”, detaliază arădeanul.
Referitor la microclimatul din interiorul adăposturilor, fermierul precizează: “Circulaţia aerului poate ajuta ca umiditatea să nu fie excesivă şi curenţii să nu devină dăunători pentru vacile de lapte. Curenţii de aer nu trebuie să depăşească 1 m/s. Vechile adăposturi, pe care unii le ţin închise pentru a proteja animalele de frig şi intemperii, de fapt, fac mai mult rău decât bine. Practic, prin acest mod, amoniacul se blochează în adăpost, lucru care duce până la urmă la îmbolnăvirea animalelor”.
În privinţa furajării, crescătorul spune că în ferma sa consumul de hrană creşte foarte puţin iarna, vacile fiind deservite mai mult în funcţie de starea fiziologică în care se află, pe baza unor raţii stabilite de către nutriţioniştii cu care colaborează.
Ferma administrată de către Alex Tăşedan, Lacto Vest SRL din Curtici, numără actualmente 210 capete de animale, după cum urmează Hostein (80% din efectiv), Bălţată Românească (15% din efectiv), respectiv Brună (5% din efectiv), exploataţia având şi 70 de hectare de teren agricol.

 

BALEGA DIN ADĂPOST, LA CONTROL
Pentru Valerica Ceauşescu, crescător de animale din Vâlcea, semnalul de alarmă pentru temperaturile scăzute este îngheţarea balegii animalelor din adăposturi. “Este clar că balega nu are voie să îngheţe, de aceea în zilele friguroase mă uit prima dată la acest lucru”, mărturiseşte din start interlocutoarea noastră.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Vizualizat: 936 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?