Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Argumente pentru însilozarea porumbului

Publicat: 15 octombrie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• Însilozarea permite conservarea şi depozitarea porumbului plantă întreagă pe perioade obişnuite de 6-12 luni şi se administrează cu precădere în hrana taurinelor în perioada de iarnă sau tot timpul anului.

Click pe poza pentru galerie!

• Porumbul se însilozează în faza de ceară a boabelor când acestea pot să reprezinte 36-38% din totalul substanţei uscate al plantei întregi.

• Silozul de porumb reprezintă prin excelenţă componenta energetică a raţiilor furajere, deoarece 1 kg poate asigura 0,32-0,37 UNL.

• Calitatea silozului de porumb se asigură prin respectarea timpilor tehnologici de preparare respectiv:

-    recoltare - tocare la dimensiuni sub 1,5 cm;
-    tasarea plus adaosuri de siguranţă (probiotice, acidifianţi, enzime)
-    păstrarea condiţiilor de anaerobioză (acoperirea silozului).

• Conţinutul în acizi organici care asigură o bună conservare a biomasei de porumb oscilează între 1,5 şi 2,5% din care minim 2/3 trebuie să fie acid lactic, maxim 1/3 acid acetic iar acidul butiric să lipsească.

• Ponderea silozului în structura raţiei la diferite categorii de taurine poate să oscileze între 55% şi 70% din totalul necesarului de substanţă uscată.

• Cantităţile zilnice orientative de administrare a silozului sunt de 25-40 kg la vacile în lactaţie, 15-30 kg la tineretul taurin supus îngrăşării, 15-20 kg la viţelele de reproducţie de peste 12 luni.

• Pentru hrănirea în perioada de iarnă, trebuie să asigurăm 5-8 t de siloz pentru o vacă în lactaţie şi 3-5 t pentru tineretul taurin. La hrănirea din stoc într-un an este nevoie de 9-15 t siloz pentru fiecare vacă.

• Spaţiile de depozitare (celule betonate) se stabilesc cunoscându-se că într-un metru cub se conservă 450-600 kg siloz de porumb.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 2221 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!